Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Καθίσταται ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Η στήριξη της Βουλγαρίας στο γεωστρατηγικής σημασίας έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης επισφραγίστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τη συμμετοχή με ποσοστό 20% της Bulgartransgaz EAD (BTG) – διαχειριστής εθνικού συστήματος φυσικού αερίου – στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρίας Gastrade.

Η συμφωνία, όπως και το νέο συμφωνητικό μετόχων της εταιρείας, υπεγράφη στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπόικο Μπορίσοφ. Η υπογραφή της συμφωνίας ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο αλλά και της ισχυρής στήριξης του έργου από τις ΗΠΑ – η οποία εκφράστηκε χθες και με την παρουσία στην τελετή του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Πάιατ – και την Ε.Ε., αφού η υλοποίησή του θα συμβάλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο της Βουλγαρίας και των άλλων χωρών των Βαλκανίων. 

Ο FSRU Αλεξανδρούπολης υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), στον οποίο συμμετέχουν η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, μητρική της Bulgartransgaz, και η ΔΕΠΑ, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο από τον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης στη Βουλγαρία και από εκεί στις υπόλοιπες αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Η λειτουργία του σταθμού προγραμματίζεται για τις αρχές του 2023 και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά και τη λειτουργία του αγωγού Tap, καθώς δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (Hub).

Ο σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνάει τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Η συμμετοχή στο έργο της Bulgartransgaz, της δημόσιας εταιρείας που διαχειρίζεται και αναπτύσσει το δίκτυο και τις υποδομές φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας και στην απόφασή της να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Για τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε «ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε την επένδυση ως «προπομπό για συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία». Στον σύντομο χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι οι δύο χώρες είναι σε θέση να κάνουν πράξη το όραμα του κοντινού παρελθόντος. Ελλάδα και Βουλγαρία, πρόσθεσε, έγιναν βασικοί κόμβοι και παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και στη διανομή της. «Η επένδυση που κάνει η Bulgartransgaz σήμερα στο έργο του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην περιοχή.

Αυτή θα εγγυηθεί τη ρευστότητα της αγοράς και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές. Ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπoλη συμπληρώνει την υλοποίηση της ιδέας της βουλγαρικής κυβέρνησης – Balkan Gas Hub», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgartransgaz Βλαντιμίρ Μαλίνοβ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Kωνσταντίνος Σπυρόπουλος καλωσόρισε την είσοδο της Bulgartransgaz στο έργο, η οποία, όπως τόνισε, καταδεικνύει τον περιφερειακό χαρακτήρα του έργου και τη σημασία του για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Αποτελεί επίσης μια σημαντική διεθνή επένδυση στη χώρα μας και είμαστε υπερήφανοι που συμβάλαμε σε αυτό», συμπλήρωσε.

H συμφωνία υπεγράφη από την ιδρύτρια μέτοχο και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Gastrade Ελμίνα Κοπελούζου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bulgartransgaz Βλαντιμίρ Μαλίνοβ. Στη τελετή υπεγράφη και το νέο συμφωνητικό μετόχων από τους υφιστάμενους μετόχους, Ελμίνα Κοπελούζου, GasLog Cyprus Investments Ltd και ΔΕΠΑ Εμπορίας, την εταιρεία και τον νέο μέτοχο. Την GasLog εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Ουόγκαν και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Ι. Παπαδόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλός της Κ. Ξιφαράς. Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του FSRU Αλεξανδρούπολης, αναμένεται σύντομα και ο πέμπτος κατά σειρά μέτοχος, ενώ η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, είναι εφικτή έως το τέλος του έτους.

Πηγή: Καθημερινή

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη