Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Καθηγητής Μανωλόπουλος: Διαπραγματευτικό χαρτί για τις τιμές των εμβολίων – Η πρόταση για τις πατέντες

Τα mRNA εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα ακριβά φαρμακευτικά προϊόντα, που μάλιστα αναμένεται να ακριβύνουν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν δηλώσει πως οι τωρινές τιμές διάθεσής τους είναι ειδικές για το πρώτο διάστημα και θα αναπροσαρμοστούν. Ο τακτικός εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού με δύο δόσεις κατ’ έτος τα επόμενα χρόνια συνεπάγεται ένα κόστος δυσβάσταχτο για τις χώρες του δυτικού κόσμου και απαγορευτικό για αυτές του τρίτου κόσμου. Είναι ανάγκη σήμερα να υπάρξει μια διαπραγμάτευση με τις εταιρίες με αντικείμενο την τιμολογιακή πολιτική των εμβολίων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, σε αυτό στοχεύει στην πραγματικότητα η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέρ της πρότασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά της COVID-19, που τάραξε τα νερά σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Το σπάσιμο της πατέντας είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να συμβεί στην πράξη για πολλούς λόγους, πρακτικούς, τεχνικούς και νομικούς. Θα είναι μια επανάσταση αν γίνει, ενώ θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο που θα θέσει σε αμφισβήτηση όλο το οικοδόμημα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Θα μπορεί για παράδειγμα κάποιος άλλος να πει ότι η πατέντα ενός καινοτόμου ηλεκτρικού αυτοκινήτου πρέπει να σπάσει επίσης, γιατί είναι χρήσιμο για τους εξής δέκα λόγους”, ανέφερε στο iatronet ο κ. Μανωλόπουλος και πρόσθεσε: “Ούτως ή άλλως, θεωρώ ότι δεν είναι αυτός ο στόχος της συζήτησης που άνοιξε. Ο στόχος είναι να φέρει τις φαρμακευτικές εταιρίες στο τραπέζι της συζήτησης που θα αφορά την τιμολογιακή πολιτική των εμβολίων για την COVID”.

Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί πως δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν άνοιξε τη συζήτηση μόλις μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer ότι αναμένει το 2021 έσοδα ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο από το εμβόλιο. Πρόκειται ιστορικά για το μεγαλύτερο τζίρο που έχει εξασφαλίσει ένα φαρμακευτικό προϊόν σε ένα μόνο χρόνο.

“Η τιμή του εμβολίου της Pfizer έχει ήδη αυξηθεί και προσεγγίζει τα 20 ευρώ. Περίπου τόσο κοστίζει και της Moderna. Τα εμβόλια αδενοϊού είναι πολύ φθηνότερα, αλλά ο κόσμος θέλει τα mRNA. Κάθε χώρα του κόσμου τα επόμενα χρόνια θα χρειάζεται να δαπανά τεράστια ποσά προκειμένου να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού της. Για τις αναπτυσσόμενες χώρες αυτό το κόστος είναι απαγορευτικό, αλλά ακόμα και για τις ανεπτυγμένες είναι δυσβάσταχτο”, τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει: “Για την Ελλάδα, για παράδειγμα, ο εμβολιασμός του 70% – 75% του πληθυσμού με δύο δόσεις σημαίνει 15 εκατομμύρια δόσεις, δηλαδή 300 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Οι χώρες έχουν δύο επιλογές: ή θα αρχίσουν να χρεώνουν το εμβόλιο στους πολίτες από το 2022 και μετά – κάτι που θα επιφέρει σημαντική μείωση των εμβολιασμών- ή θα αναζητήσει τρόπους μείωσης αυτού του κόστους”.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, η πρωτοβουλία Μπάιντεν αποτελεί μια πρώτη θετική κίνηση για μια διαπραγμάτευση με τις εταιρίες, που θα έχει ως διπλό στόχο τον έλεγχο της τιμής των εμβολίων για όλο τον κόσμο και την υιοθέτηση ειδικής τιμολογιακής πολιτικής για τις χώρες του τρίτου κόσμου. “Αν δεν το κάνει τώρα, μπορεί να βγουν οι εταιρίες και να πουν αυξάνουμε το κόστος στα 30 ή στα 40 ευρώ. Το έχουν δηλώσει πως οι τωρινές τιμές διάθεσης είναι χαμηλές και θα αυξηθούν”, σημείωσε.

Εφικτή η ανοσία 70% στις 20 Ιουλίου

Ο κ. Μανωλόπουλος δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, η οποία μετά από την πρώτη περίοδο χαμηλών ρυθμών λόγω έλλειψης επάρκειας εμβολίων επιταχύνεται εντυπωσιακά.

“Με βάση τις παραδόσεις Μαϊου και Ιουνίου, και με δεδομένο ότι απαιτείται η παρέλευση τουλάχιστον τριών εβδομάδων μετά την πρώτη δόση για να αναπτυχθούν αντισώματα, πιστεύω πως είναι εφικτό περίπου στις 20 Ιουλίου να φτάσουμε σε ένα συνολικό ποσοστό ανοσίας κοντά στο 70% του πληθυσμού. Αυτό θα αντιστοιχεί σε 55% ανοσία από τα εμβόλια και 15% φυσική ανοσία από την έκθεση στον ιό. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, προϋποθέτει το ότι ο κόσμος θα πάει να εμβολιαστεί και πως ο αριθμός των δόσεων εμβολίου θα μεταφραστεί σε αριθμό ανθρώπων εμβολιασμένων” σημείωσε και πρόσθεσε:

“Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό το 70% θα σημάνει συλλογική ανοσία. Αυτό εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων και κυρίως από τη μεταδοτικότητα του ιού. Είναι πιθανό, λόγω της επικράτησης του πιο μεταδοτικού βρετανικού στελέχους, να απαιτηθεί ένα ποσοστό εμβολιασμού 80% προκειμένου να επιτευχθεί συλλογική ανοσία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα είμαστε σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση από την σημερινή“.

Πηγή: iatronet.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη