Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Κορονοϊός: Ανεξέλεγκτη η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα – Εκτόξευση στα κρούσματα και συναγερμός στο ΕΣΥ

Την ορμητικότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα συγκριτικά στοιχεία των επιδημιολογικών δεικτών μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.

Μπορεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» να έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αποκλιμάκωση της πίεσης προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και στη μείωση του αριθμού των θανάτων από COVID-19, ωστόσο η ανεξέλεγκτη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα έχει επιδεινώσει σημαντικά τη συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ενδεικτικοί της επιβάρυνσης που έχει συντελεστεί μέσα στον τελευταίο μήνα είναι οι χάρτες που επικαιροποιεί σε εβδομαδιαία βάση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Στον τελευταίο για τον Ιούνιο (24/6) συνδυαστικό χάρτη -που περιλαμβάνει αριθμό τεστ, κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας- το μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδας είχε περάσει στο πράσινο χρώμα, με μοναδικές εξαιρέσεις τις περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας. Αντίθετα, στον χθεσινό αναθεωρημένο χάρτη καμία περιοχή της χώρας δεν είναι πλέον «πράσινη», με το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, μάλιστα, να βάφονται με «βαθύ κόκκινο».

Εκτόξευση κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Κόντρα σε όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις περί αποσυμπίεσης της κατάστασης πήγε ο Ιούλιος στο επίπεδο της πανδημίας. Η αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες που σημειωνόταν στις αρχές του καλοκαιριού και έθετε τις βάσεις για ένα πιο ανέμελο καλοκαίρι άρχισε να «γκρεμίζεται» σταδιακά με την εμφάνιση της υπερ-μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό της τεράστιας διασποράς που εξελίσσεται από τα τέλη του προηγούμενου μήνα μέχρι και σήμερα είναι το γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου και το ποσοστό θετικότητας περιορίζονταν σε 0,8 και 1,10%, τιμές που σήμερα πλέον φτάνουν στο 1,16 και 3,26% αντίστοιχα. Σε πραγματικούς αριθμούς, μάλιστα, τα νούμερα είναι ακόμα πιο τρομακτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως την τελευταία ημέρα του Ιουνίου καταγράφηκαν 663 νέα κρούσματα σε όλη την επικράτεια, ενώ χθες (30 Ιουλίου) καταγράφηκαν 2.845, αύξηση που μεταξύ των δύο ημερών μεμονωμένα ανέρχεται στο 429%!

Νέος συναγερμός στο ΕΣΥ, ένα μήνα μετά την «ανάσα»

Κάτι περισσότερο από ένα μήνα κράτησε η παύση του συναγερμού και στο ΕΣΥ, αφού φαίνεται πως ο κορονοϊός καραδοκούσε έτοιμος να τελέσει το επόμενό του χτύπημα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Η αποκλιμάκωση της πίεσης από ασθενείς με COVID-19 δεν κράτησε τελικά για πολύ, αφού μέσα σε μόλις 30 ημέρες εκτοξεύθηκαν και πάλι οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Πιο αναλυτικά, στις 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν 37 νέες εισαγωγές, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ χθες 30 Ιουλίου ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 207. Με απλά λόγια, η ποσοστιαία αύξηση που καταγράφηκε μεταξύ των δύο μεμονωμένων ημερών ανέρχεται στο 559%, σε μια στιγμή που το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο έπειτα από την αδιάκοπη μάχη που δίνει επί 15 περίπου μήνες με τον κορωνοϊό.

Η μοναδική «ανάσα» για τους ανθρώπους και τις υποδομές του ΕΣΥ έρχεται από τον εμβολιασμό, ο οποίος έχει ήδη αποσοβήσει την τραγική αύξηση τόσο των διασωληνωμένων όσο και των θανάτων. Οι δύο αυτοί «σκληροί δείκτες» κινούνται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του προηγούμενου μήνα: Στις 30 Ιουνίου είχαμε 196 διασωληνωμένους και 11 θανάτους και χθες 30 Ιουλίου είχαμε 165 διασωληνωμένους και 12 θανάτους.

Και καθώς η πανδημία εξελίσσεται, η ελπίδα των ειδικών συγκεντρώνεται σε έναν και μόνο σκοπό. Την ύψωση του πολυπόθητου τείχους ανοσίας που θα επιφέρει την ασφάλεια και την οριστική επαναφορά στη ζωή προ κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, πάντως, η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να ανταποκρίνεται στο αίτημα αυτό, με το σύνολο των εμβολιασμών να ξεπερνά πλέον τους 10.500.000. Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν 58.307 εμβολιασμοί, ενώ κλείστηκαν και 30.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη