Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Κορονοϊός: Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας – Πάνω από 20.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες

Ανησυχία προκαλεί ξανά στους επιστήμονες η πορεία του κορονοϊού, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Ελλάδα πάνω από 20.000 κρούσματα, ενώ επίσης υπάρχει η εκτίμηση πως θα αυξηθεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υποστηρίζει ότι θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από τον Covid-19.

 “Τα κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20.000 ημερησίως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα υπάρχουν τόσα πολλά ωστόσο δεν θα οδηγούνται στη ΜΕΘ όσοι νοσούν. Αντιθέτως, και ελπίζω να μην επιβεβαιωθώ, θεωρώ ότι θα δούμε πάλι τον αριθμό των θανάτων να αυξάνεται σημαντικά”, είπε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Καμπανάκι Μαγιορκίνη: Αυξήθηκαν κατά 41% οι νοσηλείες κορονοϊού

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

“Η ταλάντωση των Ο4/Ο5 στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει.

Οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%. Προς το παρόν μόνοι οι 8 παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων. Με την ολοκλήρωση της εβδομάδας επιβεβαιώνεται η συστημική αύξηση και η έλευση της ταλάντωσης των Ο4/Ο5. Η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και ΔΕΝ οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια.

Στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης).

Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες. Η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα προβλέπει ότι:

1) σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19, 2) η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παρακολούθηση του φαινομένου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα επανέλθω με νέα ανάρτηση για το πώς αντιμετωπίζονται οι ταλαντώσεις σε αυτήν την φάση”.

Σαρηγιάννης: Νέο κύμα σε εξέλιξη, θα διπλασιαστούν τα κρούσματα μέχρι τέλος Ιουνίου
Έχουμε ήδη ένα νέο κύμα κορωνοϊού το οποίο έχει ξεκινήσει τις τελευταίες 10 ημέρες τουλάχιστον και αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη”, δήλωσε σήμερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ τόνισε ότι “μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε περίπου διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων”.

Σύμφωνα με τον ειδικό, “αυτή την στιγμή δεν κάνουμε ως κοινωνία τίποτα καταγγέλοντας τη χαλάρωση των μέτρων σε εστιατόρια και χώρους όπου υπάρχει πολύς συνωστισμός”.

Η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές και ιδίως σε δημοφιλείς προορισμούς. Γι’ αυτό όπως είπε “θα ήταν καλό να είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως και σε εξωτερικούς σε συνθήκες συγχρωτισμού”.

Λουκίδης: Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση των μέτρων

Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Στέλιος Λουκίδης, πνευμονολόγος, έκανε λόγο για μια αναμενόμενη αύξηση μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

«Το αναμέναμε ότι η χαλάρωση των μέτρων και η αφαίρεση της μάσκας θα έφερνε αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων. Οι σκληροί δείκτες όμως δεν έχουν δείξει να έχουν μεγάλες αυξήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν ελαφρώς αυξηθεί, «είμαστε σε πιο σταθερό περιβάλλον και ασφαλές. Δεν βλέπω να έχουμε μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των σκληρών δεικτών».

Όπως λέει ο καθηγητής, «θα πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός του φθινοπώρου», αν και τώρα έχουμε περισσότερα μέτρα αντιμετώπισης, όπως είναι τα αντιικά φάρμακα και ένα καινούργιο μονοκλονικό.

ΠΗΓΗ: madata.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη