Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Συναγερμός μετά τα 4.033 κρούσματα του Αυγούστου – Σε ποιο σενάριο ποντάρουν οι ειδικοί

Τον Αύγουστο έχουν καταγραφεί σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα όλης της περιόδου της πανδημίας στην Ελλάδα – Οι 20 περιοχές στις οποίες ισχύουν έκτακτα μέτρα – Προβληματισμός για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Εξαιρετικά βαρύς επιδημιολογικά όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι ο Αύγουστος καθώς μόνο στις πρώτες 22 ημέρες του μήνα έχουν καταγραφεί 4.033 κρούσματα, σχεδόν, δηλαδή, το 50% όσων έχουν καταγραφεί από την πρώτη ημέρα της εμφάνισης του ιού στην χώρα (8.381 σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ του Σαββάτου).

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τις τελευταίες 10 ημέρες, από τις 12 έως τις 22 Αυγούστου, μόνο μια ημέρα καταγράφηκαν λιγότερα από 200 και περισσότερα κρούσματα στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας ποντάρουν πλέον στα μέτρα που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες ελπίζοντας ότι θα ευοδοθεί το καλό σενάριο που θέλει, όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, να υπάρξει μια σταθεροποίηση στην πορεία του ιού με τον δείκτη R0 να βρίσκεται απο τις 20 Ιουλίου (!) λίγο πάνω απο το 1.

Ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για τους επιστήμονες είναι η μεγάλη διασπορά του ιού στους νέους με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να δηλώνει το Σάββατο ότι «μπορούμε να μιλάμε για αρκετά κρούσματα σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ».

Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι έχει πέσει η σκέψη να μετατεθεί για μια εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων, στις 14 αντί για τις 7 Σεπτεμβρίου, με τις οριστικές ανακοινώσεις να γίνονται στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά στην Ελλάδα 20 είναι οι περιοχές στις οποίες κρίθηκε απαραίτητο να επιβληθούν ειδικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Έτσι ντός των ορίων των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας και των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω, τίθεται ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων.

Αυτό ορίζει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την αποφυγή μετάδοσης της Covid-19, στην οποία προβλέπεται ακόμη ότι – στις ίδιες περιοχές – απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Σε περίπτωση παράβασης του ανώτατου ορίου συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις επιβάλλεται, στα φυσικά πρόσωπα, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ, και φθάνουν στις 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν εκδηλώσεις τα πρόστιμα είναι 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.

Οι αρχές προετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα με τελευταία την δημοσίευση έκτακτων μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορνϊού ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα:

α) Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

β) Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

γ) Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το εν λόγω αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

δ) Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή των οριζομένων στις περ. (β) και (γ), ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.

ε) Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

στ) Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, ορίζονται αφενός μεν η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης του COVID-19 αφετέρου δε κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη προς απόδειξη της συμπερίληψής του στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι περ. (β) έως και (ε).

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του παρόντος και να ρυθμίζεται κάθε σχετική και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του.

ζ) Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την παρούσα διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της, επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

Τέλος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίζονται οι αρμόδιες αρχές και η διαδικασία για τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και για την επιβολή και την είσπραξη του προστίμου.

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη