Για τα 75 χρόνια του καφέ «Ολύμπιον», ο pastry chef από τη Σαμοθράκη, Λάσκαρης Παλαμαρούδας, δημιούργησε το «Les Colonnes de l´Olympion», ένα διαφορετικό γλυκό εμπνευσμένο από τους κίονες του άξονα της Αριστοτέλους
Μετέτρεψε τους χαρακτηριστικούς κόκκινους κίονες του άξονα της Αριστοτέλους σε… γλυκό με την αφορμή των 75 χρόνων ζωής που συμπληρώνει το καφέ «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη. Με γεύση καφέ και καραμέλα το διαφορετικό αυτό γλυκό του pastry chef από τη Σαμοθράκη, γνωστού ως Mr Eclair, Λάσκαρη Παλαμαρούδα, θα βρίσκεται στο εξής στο μενού των επιδορπίων του καφέ «Ολύμπιον» στην Αριστοτέλους με την επωνυμία «Les Colonnes de l´Olympion», μαζί με άλλα έξι γλυκά που δημιούργησε γι’ αυτό (Puro de Cuba, Lime, my love, Paris Brest, Elixir des Iles, Religieuse choux, Tartelettes).
Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη ευφάνταστη δημιουργία του Λάσκαρη Παλαμαρούδα, ο οποίος άφησε τη μαγειρική, για να αφοσιωθεί στη ζαχαροπλαστική, καθώς ήθελε να εκφράσει περισσότερο τον καλλιτεχνικό, δημιουργικό του εαυτό. «Ήθελα με τον κίονα να συνδέσω την Αριστοτέλους με το καφέ ‘’Ολύμπιον’’ κι έτσι προέκυψε το γλυκό, που έχει και γεύση καφέ, ευθεία παραπομπή στο ρόφημα» ανέφερε σχετικά ο Λάσκαρης Παλαμαρούδας στη Voria.gr.
Έχοντας μεγαλώσει στην κυριολεξία σε μια κουζίνα, αφού η οικογένειά του διατηρούσε εστιατόριο στη Σαμοθράκη, η πορεία του ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη, μέχρι που έκανε μια… γλυκιά στροφή. Αν και ήταν μάγειρας από… κούνια, μετέτρεψε το εστιατόριό του σε καφέ το 2012, το γνωστό «Κεντρικό» της Σαμοθράκης, προσθέτοντας αρχικά και κάποια γλυκά στο μενού. Ήταν τότε που άρχισε να πειραματίζεται περισσότερο με τη ζαχαροπλαστική, η οποία αποδείχθηκε η μεγάλη του αγάπη, καθώς αισθάνθηκε, όπως λέει, σαν να ήταν από πάντα ζαχαροπλάστης. «Δεν ξέρω πώς έγινε. Ήταν σαν να βρισκόταν μέσα μου και περίμενε τη σωστή στιγμή για να βγει στην επιφάνεια» εξηγεί.
Το αποτύπωμα στο eclair
Αν πιστεύει πως κάπου έχει αφήσει τη δική του πινελιά, το δικό του λιθαράκι στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, αυτό είναι το eclair, μια δημιουργία του που είναι πολύ διαφορετική από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας στην Ελλάδα, όπως σημειώνει. Κάτι στο σοκολατένιο γλυκό τού κέντρισε το ενδιαφέρον και έφτασε μέχρι το Λονδίνο, όπου εργάστηκε στο πλευρό γνωστού σεφ για να τελειοποιήσει την τέχνη του στο eclair. Με γαλλικές επιρροές, αλλά κυρίως με τη Σαμοθράκη να… γράφει γλυκά μέσα του, εξερευνά και ανακαλύπτει συνεχώς το σύμπαν της ζαχαροπλαστικής στο οποίο επέλεξε να ζει, ένα σύμπαν γεμάτο σοκολάτα και creme patisserie, ενώ παράλληλα κάνει σεμινάρια εντός και εκτός συνόρων σε επαγγελματίες ζαχαροπλάστες με αιχμή το eclair, αλλά και consulting σε ζαχαροπλαστεία. «Έχω κάνει σπουδές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, συνεχίζω όμως να μαθαίνω και να ανακαλύπτω τον μαγικό αυτόν κόσμο» λέει ο Λάσκαρης Παλαμαρούδας.
ΠΗΓΗ: VORIA.GR