Με ένα νέο Δελτίο Τύπου η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει τα ερωτήματά της στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες και την αποκατάσταση των πληγέντων στις περιοχές τις Τραϊανούπολης.
Δείτε το Δελτίο Τύπου:
Σε προηγούμενο ΔΣ (17-2-21) καταθέσαμε αίτημα ενημέρωσης για τις πλημμύρες του τελευταίου διαστήματος. για την καταγραφή των ζημιών και τον σχεδιασμό αποκατάστασης. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι και από τις δύο πλημμύρες καταγράφηκαν 57 πλημμυρισμένα σπίτια σε όλο το Δήμο (Άνθεια, Λουτρά, Φέρες, Πέπλος, Απαλός κ.α), 52 αποθήκες, υπόγεια , λεβητοστάσια και 34 επιχειρήσεις (που είναι ευθύνη της περιφέρειας). Σ΄ αυτό το διάστημα έχουν έρθει χρήματα γι’ αυτό και ρωτάμε συγκεκριμένα πόσες αποζημιώσεις δόθηκαν και για ποιες καταστροφές.
Με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμες αυτές τις δαπάνες αποκατάστασης ή αντιπλημμυρικών, αλλά και το ότι υπάρχουν διαθέσιμα 20.000.000 € στο ΠΕΠ ΑΜΘ ποια έργα σχεδιάζει ο Δήμος να εντάξει ως 31-5-21 που θα είναι ανοιχτό το πρόγραμμα; γιατί από το 2015 που υπάρχουν αυτά τα χρήματα δεν έχει κατατεθεί κανένα σχέδιο σ’ αυτό το πρόγραμμα ; Η ΔΕΥΑΑ πρόκειται να εντάξει έργα και ποια;
Ως Λαϊκή Συσπείρωση πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με κατοίκους αυτών των περιοχών και γι’ αυτό σήμερα επανερχόμαστε μεταφέροντας την αγωνία και ερωτηματικά για ορισμένα ζητήματα που απαιτούν απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης για την περιοχή της Τραϊανούπολης..
Από την πρώτη πλημμύρα καταστράφηκαν οι 2 βασικές γέφυρες των Λουτρών και το δίκτυο υδροδότησης της ΔΕΥΑΑ με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα οικισμοί να υδροδοτούνται από γεωτρήσεις.
Από φωτογραφίες αλλά και τις διαμαρτυρίες κατοίκων φαίνεται πως έχει σπάσει όλη η πρόσθετη κατασκευή των θυροφραγμάτων που αύξησαν τη χωρητικότητα κατά 1.700.000 m3 στο φράγμα του Διπόταμου. Γι’ αυτό και τόσα κυβικά χύμηξαν ορμητικά υπερχειλίζοντας την κοίτη, αποδείχθηκαν επικίνδυνα να πνίξουν ανθρώπους, προκάλεσαν καταστροφές, πλημμύρησαν σπίτια και κατέστρεψαν τις 2 γέφυρες και το δίκτυο υδροδότησης. Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση; Τί περιλάμβανε η πολυδιαφημισμένη μελέτη της Coca-Cola που κανείς δεν έχει δει ή ελάχιστοι γνωρίζουν; Τί πρόβλεπε για τη περίπτωση υπερχείλισης; Υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες που μπορεί η ΔΕΥΑΑ να διεκδικήσει αποζημιώσεις ή αφήνουμε ανέγγιχτο τον μεγάλο χορηγό από τη μια να καταστρέφει κι από την άλλη να μοιράζει βραβεία για το νερό; Μπορεί και πρέπει να αποκατασταθεί το θυροφράγμα και από ποιον; Τις ζημιές στο δίκτυο ποιος θα τις χρεωθεί και μέχρι πότε θα φτιαχτούν; Πότε θα πιούν νερό από το δίκτυο και όχι από γεωτρήσεις τα γύρω χωριά; Υπάρχει κίνδυνος για το βασικό φράγμα Διπόταμου; Γιατί δεν ενημερώνει η ΔΕΥΑΑ για την κατάσταση και δίνει την εντύπωση ότι «κουκουλώνει» τη ζημιά; Οι κάτοικοι φοβούνται να μην επαναληφθεί το φαινόμενο και ζητούν ένα σύστημα προειδοποίησης (πχ σειρήνες) που θα τους ειδοποιεί εγκαίρως, τι πρόβλεψη υπάρχει; Πέρα από την ποσότητα του νερού, για τις καταστροφές στις γέφυρες των Λουτρών και ιδιαίτερα της σιδερένιας, ευθύνες αποδίδουν οι κάτοικοι και στο ότι το Δασαρχείο δεν έκανε καμιά παρέμβαση στα καμένα του καλοκαιριού με αποτέλεσμα τεράστιοι κορμοί δέντρων με την ορμή των νερών να πέσουν πάνω στη γέφυρα. Ποια είναι η ενημέρωση από ενδεχόμενη επικοινωνία του Δήμου με το Δασαρχείο; Επίσης τα χωριά έχουν μεγάλα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία, ποιος ο σχεδιασμός γι’ αυτό;