Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Μανωλόπουλος: Ελλιπή και άτολμα τα νέα μέτρα, δεν στέλνουν μήνυμα αποφασιστικότητας

Τα υποχρεωτικά εργαστηριακά τεστ για τους εργαζόμενους και για την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα, είναι μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι ωστόσο αρκετά σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, στη συνέντευξή του στο iatronet, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών αποφάσεων. Κάνει λόγο για ελλιπή και άτολμα μέτρα, από τα οποία λείπουν βασικές προβλέψεις, όπως η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ορισμένους κλάδους, ενώ σχολιάζει αρνητικά την χωρίς έλεγχο πρόσβαση των ανεμβολίαστων στις Εκκλησίες. Κυρίως, όμως, υποστηρίζει ότι λείπει από το μίγμα το μήνυμα της αποφασιστικότητας που οφείλει να στείλει η κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία, ενώ βρισκόμαστε εν μέσω μιας καταιγίδας που πρέπει να ανακοπεί.

Ο καθηγητής δεν είναι αισιόδοξος για την απόδοση των νέων μέτρων και προβλέπει πως θα ακολουθήσει κλιμακωτά η περαιτέρω αυστηροποίησή τους, φτάνοντας μέχρι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει στον δημόσιο διάλογο και μια συζήτηση που αφορά το οικονομικό κόστος που επωμίζεται το σύστημα υγείας και η κοινωνία συνολικά από τη νοσηλεία στη ΜΕΘ ανθρώπων που από επιλογή τους δεν εμβολιάστηκαν για να προστατευτούν.

Η κυβέρνηση αποφεύγει τη συζήτηση για υποχρεωτικότητα

“Είμαστε πλέον στη μέση της καταιγίδας. Θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα που να αλλάζουν την προσέγγιση, όχι μόνο να την κάνουμε πιο έντονη. Δεν ακούστηκε τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση κι αυτό με κάνει να μην είμαι αισιόδοξος για την απόδοση των μέτρων”, τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος και προσθέτει: “Η καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ορισμένους κλάδους θα έστελνε το μήνυμα της αποφασιστικότητας, αλλά είναι ένα μέτρο το οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει με κάθε τρόπο. Δεν ξέρω γιατί είναι διατεθειμένη να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που κατά πολλούς θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα στον πυρήνα του”.

Αναφέρει ως ενδεικτικούς κλάδους επέκτασης της υποχρεωτικότητας την αστυνομία και τον στρατό, τους εργαζόμενους στον στενό δημόσιο τομέα που έρχονται σε επαφή με τον κόσμο, εργαζόμενους σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και το προσωπικό της εστίασης.

“Είναι λίγο οξύμωρο να έχουμε ανθρώπους που πηγαίνουν για φαγητό ή διασκέδαση, σε χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους, αλλά να σερβίρονται από ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Και σε αυτή την παράλογη εικόνα θα πρόσθετα και τους αστυνομικούς που μπαίνουν για να ελέγξουν τα πιστοποιητικά, οι οποίοι μπορεί επίσης να μην είναι εμβολιασμένοι”, λέει χαρακτηριστικά.

Βασικός πόλος μετάδοσης οι Εκκλησίες

Ο καθηγητής διατυπώνει επιφυλάξεις για τη δήλωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη (Mega) ότι η μετάδοση του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερη στην εστίαση, παρά στην Εκκλησία. “Θα ήθελα να γνωρίζω από ποια στοιχεία τεκμαίρεται αυτή η άποψη. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι έτσι. Πιστεύω ότι η Εκκλησία είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για αυτό που συμβαίνει. Στην εστίαση αν συμβαίνει είναι γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα σωστά, άρα καλώς αυξήθηκαν τα πρόστιμα”, σημειώνει και προσθέτει πως ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται ο ιός είναι συγκεκριμένος: “Οπουδήποτε μπαίνουν άνθρωποι χωρίς έλεγχο, που είναι ανεμβολίαστοι, που κάποιοι δεν φορούν μάσκες και οι αποστάσεις είναι κοντινές, ο ιός θα μεταδοθεί”.

Αναφέρεται σε κάποιους ιερωμένους που αρνούνται τα μέτρα, κηρύσσουν τα αντίθετα και επηρεάζουν μεγάλο αριθμό πιστών, ενώ αντιστρέφει τη δοξασία ορισμένων ότι είναι έλλειψη σεβασμού προς την εικόνα το να τη φιλήσει ο πιστός με τη μάσκα. “Μια εικόνα που τη φιλούν πολλά χείλη χωρίς τις μάσκες είναι εν δυνάμει πόλος μετάδοσης. Δυστυχώς, παίρνουμε ένα ιερό σύμβολο και το μετατρέπουμε σε μέσο μετάδοσης. Αυτό προσβάλλει το σύμβολο και όχι η μάσκα”, επισημαίνει.

Τα μέτρα θα σκληραίνουν κλιμακωτά

Ο κ. Μανωλόπουλος συμφωνεί με την κυβέρνηση στη μη λήψη οριζόντιων μέτρων περιορισμού, τύπου lockdown, που θα έστελναν το λάθος μήνυμα, καθώς θα στρέφονταν και σε βάρος των εμβολιασμένων. “Οι εμβολιασμένοι δείχνουν το δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθεί η κοινωνία, το δρόμο της επανόδου στη φυσιολογική ζωή”, σημειώνει, προσθέτοντας πως με αυτή τη λογική καλώς δεν κλείνει η νυχτερινή διασκέδαση, γιατί θα τιμωρούσε τους εμβολιασμένους.

Προβλέπει πως η πίεση προς τους ανεμβολίαστους θα αυξάνεται σταδιακά με τη λήψη όλο και σκληρότερων μέτρων, με τελικό μέτρο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτικότητα στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, ο καθηγητής προτείνει να ανοίξει μια συζήτηση για το κόστος νοσηλείας τους. “Πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει και αυτή η συζήτηση για το οικονομικό κόστος και ποιος το πληρώνει. Πρέπει κάποιος να γνωρίζει πόσο κοστίζει η νοσηλεία για 2 – 3 εβδομάδες στην εντατική. Να ξέρει ότι με δική του επιλογή δεν έκανε το εμβόλιο που θα τον προστάτευε, με κόστος 20 ευρώ, και θα επιβαρύνει το σύστημα, άρα το σύνολο των πολιτών, με ένα τεράστιο κόστος νοσηλείας”, υποστηρίζει.

Αναφορικά με το επεισόδιο στην Καλαμπάκα, με θύμα τον καθηγητή Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο κ.Μανωλόπουλος επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η ατιμωρησία. “Είναι πολύ δυσάρεστο περιστατικό. Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στον κ.Β ασιλακόπουλο και να ζητήσω να τιμωρούνται τέτοιες συμπεριφορές αυτεπάγγελτα, να μην χρειάζεται να κάνει μήνυση κανείς. Να περνάει το μήνυμα ότι αυτά δεν θα γίνονται δεκτά, γιατί αλλιώς μπορεί να φτάσουμε οι εμβολιασμένοι να κρυβόμαστε από τους ανεμβολίαστους”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: iatronet.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη