Λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, το μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κορυφώνεται. Κάποιοι υποστηρίζουν πως βρισκόμαστε προ αδιεξόδου, καθώς όσοι θα επιμείνουν μέχρι τέλους και θα τεθούν σε αναστολή εργασίας θα αφήσουν πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό στο σύστημα υγείας, σε μια εποχή που η πανδημία παρουσιάζει έξαρση, προ των πυλών του φθινοπώρου.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εκτιμά πως το πρόβλημα τελικά δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται σήμερα.
“Λίγοι συνδικαλιστές κάνουν πολύ θόρυβο”
“Νομίζω ότι είναι διογκωμένη η αντίδραση, όπως εκφράζεται από τους συνδικαλιστές των υγειονομικών. Απλά κάποιοι συνδικαλιστές κάνουν πολύ θόρυβο, χωρίς να εκφράζουν πολλούς”, λέει στο iatronet και συστήνει να περιμένουμε ως την 1η Σεπτεμβρίου για να δούμε τελικά πόσοι δεν θα εμβολιαστούν και πόσοι από κάθε κατηγορία.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιου είδους υπαναχώρηση, στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, όπως προτείνουν κάποιοι, ο ίδιος υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σε μια σταθερή γραμμή αυστηρότητας.
“Αν αναιρεθεί το μέτρο ή παρθεί πίσω θα δώσει ένα πολύ κακό σήμα στην κοινωνία. Θα οδηγήσει μαθηματικά σε lockdown, που τώρα το εξορκίζουμε και λέμε δεν θα γίνει και δεν υπάρχει λόγος να γίνει”, τονίζει και εξηγεί: “η αναίρεση του μέτρου θα ενισχύσει αυτούς που δεν εμβολιάζονται. Θα μείνουν πολλοί ανεμβολίαστοι και αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερα κρούσματα, περισσότερες νοσηλείες και σοβαρές νοσηλείες. Κι αυτό θα οδηγήσει σε lockdown. Άρα δεν έχει πολλά περιθώρια η κυβέρνηση. Η θα υποχωρήσει σε μια μικρή μειοψηφία ή θα αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα 1 με 2 μήνες μετά. Συνολικό πρόβλημα, με κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο”.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μανωλόπουλος θεωρεί πως το πρόβλημα που θα προκύψει από την αναστολή εργασίας όσων τελικά επιμείνουν θα είναι διαχειρίσιμο, ενώ επισημαίνει και μια άλλη διάσταση, που αφορά την αναπλήρωση της θέσης που θα αφήσουν κενή.
“Θα προσληφθεί κάποιος άλλος στη θέση και κάθε μέρα που περνά θα έχει περισσότερο δικαίωμα να παραμείνει σε αυτή. Αυτό θα δημιουργήσει ηθικά ζητήματα. Θα υπάρχουν δύο εργαζόμενοι για μια θέση. Την οποία θέση ο ένας θα την έχει εγκαταλείψει οικειοθελώς και ο άλλος θα την έχει πάρει βοηθώντας την κοινωνία να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας”, σημειώνει.
Υποχρεωτικότητα και σε εκπαιδευτικούς
Ο καθηγητής τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, με πρώτους τους εκπαιδευτικούς, υποστηρίζοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει άμεσα, πριν από την έναρξη του σχολικού έτους. “Φοβάμαι πως έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα ξανακλείσουν”, αναφέρει, προσθέτοντας πως είναι λάθος και από την εκπαιδευτική σκοπιά το να μπαίνει στην τάξη ένας ανεμβολίαστος καθηγητής ή δάσκαλος. “Θα έχουμε κηρύγματα αντιεμβολιασμού και αντιεπιστημονικότητας στα παιδιά από τους δασκάλους τους, τα οποία άλλα θα ακούν στο σπίτι και άλλα στο σχολείο”, επισημαίνει.
Η πρόσφατη χορήγηση οριστικής άδειας στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), με τον Ευρωπαϊκό (ΕΜΑ) να ακολουθεί, αφαιρεί από τους αρνητές του εμβολίου ένα βασικό νομικό επιχείρημα και παρέχει σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επιβάλλουν ευκολότερα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων.
“Δεν είναι σύμπτωση ότι την ίδια μέρα που πήρε την οριστική έγκριση η Pfizer ανακοινώθηκε και από τον πρόεδρο Μπάιντεν και από κάποιες εταιρίες. Ο Μπάιντεν εξήγγειλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον στρατό, και κάποιες εταιρίες στους εργαζόμενους”, τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως “η οριστική άδεια πρακτικά επιβεβαιώνει αυτό που είχε φανεί πολύ ξεκάθαρα από την αρχή σε όσους γνωρίζουν, ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και πολύ σωστά πήραν την προσωρινή έγκριση και δεν περίμεναν την οριστική. Γιατί αυτούς τους 8,9 μήνες που χορηγήθηκαν κάποια δις δόσεων σώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές”.
Πτώση αντισωμάτων και 3η δόση
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας αναφέρει πως οι περισσότεροι από όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι, ήδη από τον Ιανουάριο (μεγάλες ηλικίες και υγειονομικοί) παραμένουν προστατευμένοι, με ικανό τίτλο αντισωμάτων, παρά την υποχώρησή τους, 8 μήνες μετά.
“Η προσέγγιση να χορηγήσουμε την ενισχυτική δόση τώρα, είναι περισσότερο μια κίνηση εξασφάλισης, γιατί κάποιοι όντως έχουν τέτοια μείωση ανοσίας ώστε να είναι ευάλωτοι στο στέλεχος Δέλτα. Αλλά, επειδή ακόμη δεν έχουμε τα κριτήρια για να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί, η προσέγγιση είναι να τη δώσουμε σε όλους ή σε πολλούς, ώστε να προστατευτούν αυτοί που έχουν τη χαμηλότερη προστασία”, εξηγεί. Μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, για τους οποίους έχει δρομολογηθεί ήδη η χορήγηση τρίτης δόσης, η συζήτηση πάει στους ηλικιωμένους, ενώ χώρες όπως το Ισραήλ έχουν ήδη προχωρήσει στον γενικό πληθυσμό άνω των 30 ετών.
Την ίδια ώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται μια έντονη συζήτηση ανάμεσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στα κράτη για το αν τα εμβόλια θα πρέπει να κατευθυνθούν για 1η και 2η δόση στις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά, αντί για την 3η δόση στις ανεπτυγμένες.
“Και είναι τραγική ειρωνεία, όταν υπάρχει αυτή η συζήτηση διεθνώς, να υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που το ψειρίζουν και ψάχνουν λόγους και τρόπους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν αυθημερόν με ένα εμβόλιο mRNA, που δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη θα έδιναν πάρα πολλά για να έχουν πρόσβαση. Είναι ύβρις προς όλους αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση”, τονίζει ο καθηγητής.
Θα ξεπεράσουμε σύντομα τα 5.000 κρούσματα
Αξιολογώντας τη σημερινή εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα, τη χαρακτηρίζει αρκετά δυσάρεστη και ανησυχητική. Εκτιμά πως σύντομα ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει τα 5.000, κάτι που προμηνύουν ήδη οι αναλύσεις των λυμάτων στις πόλεις, με την επιστροφή των εκδρομέων.
Προς το παρόν, οι νοσηλείες, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι δεν βρίσκονται σε νούμερα που στο παρελθόν αντιστοιχούσαν στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων. Και αυτό οφείλεται στο ότι μεγάλος αριθμός έχει εμβολιαστεί και άρα δεν νοσεί σοβαρά.
“Η δυσάρεστη έκπληξη είναι ότι και οι εμβολιασμένοι μολύνονται από το στέλεχος Δέλτα“, παρατηρεί, ενώ απαντώντας στους αρνητές, που έχουν αυτό το γεγονός ως βασικό επιχείρημα για να μην εμβολιαστούν, σημειώνει: “Ναι μεν συμβαίνει, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Ο εμβολιασμένος έχει πολύ μικρότερες πιθανότητες να κολλήσει και λαμβάνει μικρότερο ιικό φορτίο, έχει μικρότερη πιθανότητα να κολλήσει άλλους. Δεν είναι μαύρο ή άσπρο, ή κολλάω ή δεν κολλάω. Αν μου επιτεθούν δέκα άτομα δεν είναι το ίδιο με το να μου επιτεθεί ένας. Με έναν θα αμυνθώ, με δέκα θα με διαλύσουν”.
Πηγή: iatronet.gr