Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καλούνται υποχρεωτικά για πρώτη φορά φέτος να δηλώσουν τον καθαρισμό του οικοπέδου τους, έπειτα από τη σύσταση του “Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών”. Ωστόσο ένα βήμα πίσω έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με τις υποχρεώσεις των πολιτών για την πυροπροστασία των ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.
Το Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών που αποτέλεσε ρύθμιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στοχεύει στην καταγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών κατά την αντιπυρική περίοδο και την τήρηση των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας.
Το σκεπτικό πίσω από την σύσταση του μητρώου ήταν να διενεργηθούν “έξυπνοι” έλεγχοι, καθώς και να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες την ανάγκη και την υποχρεωτικότητα του καθαρισμού των οικοπέδων τους κάθε χρόνο ως μέτρο πρόληψης για την αντιπυρική περίοδο.
Οι ιδιοκτήτες κατοικίας κοντά σε δάση για φέτος και μέχρι τις 21 Ιουνίου έχουν την υποχρέωση να μεριμνήσουν για την σύνταξη από μηχανικό του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης, την υποβολή τους στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και μεταβατικά στον οικείο δήμο, να κάνουν τα αναγκαία κλαδέματα και να απομακρύνουν την καύσιμη ύλη.
Βάσει άλλης ρύθμισης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έως τις 30 Ιουνίου οι πολίτες πρέπει να έχουν υποχρεωτικά καθαρίσει τα αδόμητα οικόπεδά τους και να το δηλώσουν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr.
Η μη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο επισύρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης επισύρει ποινή φυλάκισης ως δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο που φτάνει ως τις 54.000 ευρώ.
Οι πολύπλοκες διαδικασίες, οι στενές προθεσμίες αλλά κυρίως το τεράστιο κόστος που θα πρέπει να επωμισθούν οι ιδιοκτήτες, άμεσα αλλά και σε βάθος ενός και δύο ετών ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας των ακινήτων, έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση.
Όσον αφορά στο κόστος για τον πολίτη, μόνο για την προσαρμογή στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν έως τα τέλη Ιουνίου οι χρεώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, ενώ η εξόφληση με «μαύρο χρήμα» αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσει κανείς έναν επαγγελματία για τον καθαρισμό του οικοπέδου του.
Στην περιφέρεια ΑΜΘ οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με τους ειδικούς να λένε πως απαιτείται προσοχή από τους ιδιοκτήτες σε ποιους απευθύνονται και τι τους ζητούν, καθώς τα ποσά για καθαρισμούς σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τα 500 με 1.000 ευρώ μέχρι και ποσά της τάξεως των 2.000 και 2.500 ευρώ, όταν πριν από αυτές τις υποχρεώσεις τα χρήματα που ζητούνταν δεν ξεπερνούσαν τα 50 με 100 ευρώ.