Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Μελισσοκόμοι Θράκης: «Η πολιτεία δεν μας στήριξε εν μέσω πανδημίας, πολλοί θα εγκαταλείψουμε το επάγγελμα»

Για μια καταστροφική χρονιά για τη μελισσοκομία κάνουν λόγο οι παραγωγοί μελιού της Θράκης, προχωρώντας σε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ευελπιστώντας πως η φετινή συγκομιδή θα είναι καλύτερη και θα μπορέσουν να ανασάνουν μετά από τις πληγές που αφήνει πίσω της η πανδημία, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πέρσι αλλά και η… κυβερνητική απουσία!

Αν και η περσινή άνοιξη ξεκίνησε ελπιδοφόρα, αρκετοί παραγωγοί μιλούν για μεγάλες απώλειες που ακολούθησαν, οι οποίες δεν αφορούσαν απλώς τη μείωση της παραγωγής αλλά και καταστροφές στα μελίσσια τους, με αποτέλεσμα την οικονομική εξάντλησή τους. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας δεν στηρίχθηκε από το κράτος την περίοδο της πανδημίας αλλά και τις σταθερά χαμηλές τιμές, οδήγησαν αρκετούς παραγωγούς στο να εγκαταλείψουν τα μελίσσια τους.

Καμία στήριξη

Την πεποίθηση πως οι μελισσοκόμοι δεν έλαβαν καμία ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, παρά τις πληγές που προκάλεσε στον κλάδο τους η πανδημία του κορονοϊού, επισημαίνει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης “Το Κεντρί”, Νίκος Καρακωστίδης. “Δεν πήραμε τίποτα. Όποιος πει ότι έλαβε κάποια ενίσχυση από το κράτος για την πανδημία θα είναι σίγουρα η εξαίρεση. Η μελισσοκομία δεν γίνεται με αστεία, χρειάζεται ουσιαστική στήριξη. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται άλλες παραγωγές να έλαβαν ενισχύσεις και εμείς να μην πήραμε τίποτα. Προφανώς δεν έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις και έτσι μείναμε απ’ έξω” τονίζει εμφατικά ο ίδιος, εξηγώντας πως εκτός από την έλλειψη ενισχύσεων οι παραγωγοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν – για ακόμη μια χρονιά – τις χαμηλές τιμές. “Η τιμή πώλησης του μελιού είναι ένα πικρό θέμα. Δυστυχώς αυξάνονται οι εισαγωγές και τα ελληνικά μέλια μένουν αδιάθετα. Πριν από 12 χρόνια η τιμή ήταν 7 ευρώ, σήμερα πάλι η τιμή είναι στα 7 ευρώ. Δεν γίνεται όλα να αυξάνονται, το κόστος παραγωγής να μεγαλώνει και τα περιθώρια κέρδους να στενεύουν τόσο δραματικά. Φυσικό και επακόλουθο είναι μετά το να εγκαταλείπουν αρκετοί παραγωγοί τη μελισσοκομία” προσθέτει με νόημα ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου.

“Δεν υπήρξε στήριξη. Ενώ σε άλλες ομάδες παραγωγών δόθηκε μια ενίσχυση σε εμάς δεν δόθηκε τίποτα. Υπήρχε και το πρόβλημα των μετακινήσεων, στην αρχή ειδικά που αρκετοί παραγωγοί δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τα μελίσσια τους. Γενικά ήταν μια δύσκολη χρονιά και δεν υπήρξε καμία στήριξη, ακόμη και από το τριετές πρόγραμμα της μελισσοκομίας, όλοι μιλούν για μια κοροϊδία και όχι για ουσιαστική οικονομική βοήθεια” προσθέτει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου “Η Κυψέλη”, Πασχάλης Χριστοδούλου. Μάλιστα όπως τονίζει ο ίδιος “οι τιμές ήταν απελπιστικά χαμηλές σε σημείο που αρκετοί μελισσοκόμοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητα”.

Προβλήματα σε ποσότητα και μελίσσια

Για σημαντικές απώλειες τόσο στην ποσότητα του παραγόμενου μελιού όσο και στα ίδια τα μελίσσια κάνουν λόγο αρκετοί μελισσοκόμοι στη Θράκη, με τις καιρικές συνθήκες σε ορισμένες περιοχές να αποδεικνύονται καταστροφικές. “Η χρονιά πέρσι ξεκίνησε καλά αλλά στη συνέχεια το κλίμα μας τα χάλασε όλα. Η μελισσοκομία εξαρτάται πρωτίστως από τον καιρό και πέρσι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά με μεγάλες απώλειες. Οι απώλειες δεν αφορούσαν απλώς τις ποσότητες του μελιού αλλά και τα ίδια τα μελίσσια τα οποία δεν αναπτύχθηκαν σωστά με αποτέλεσμα αρκετοί συνάδελφοι να χάσουν και μελίσσια. Δεν μπορώ να πω πόσο μεγάλη ήταν αυτή η καταστροφή στην περιοχή, γιατί δεν έγινε κάποια απογραφή ώστε να αποτιμήσουμε το εύρος της, μιας και πρόκειται για κάτι που δεν αποζημιώνεται άλλωστε” σημειώνει ο Πασχάλης Χριστοδούλου. “Την ίδια στιγμή ακούμε μάλιστα συχνά ότι εντοπίστηκαν νοθευμένα μέλια. Είναι κάτι που ζητάμε εδώ και χρόνια, να γίνεται έλεγχος σε όλα αυτά τα κακής ποιότητας μέλια που καταλήγουν στα ράφια, σε χαμηλές τιμές και δεν μπορούν τα ελληνικά μέλια που παράγουμε εμείς να είναι ανταγωνιστικά. Όταν παίρνουν σιρόπι ζαχαροπλαστικής και το ανακατεύουν με μέλι και το παρουσιάζουν ως μέλι, ενώ μέσα υπάρχουν ακόμη και καρκινογόνες ουσίες, για εμένα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν απλώς διοικητικές επιπτώσεις, με πρόστιμα και τα σχετικά, αλλά και ποινικές ευθύνες για αυτούς που ταΐζουν καρκινογόνες ουσίες και να ακολουθούν αυτεπάγγελτα οι σχετικές διαδικασίες” συμπληρώνει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Νίκος Καρακωστίδης τονίζει πως για τον ίδιο προσωπικά ήταν μια καλή χρονιά από άποψη ποσότητας και παραγωγής, ωστόσο υπάρχουν συνάδελφοι του στην περιοχή που αντιμετώπισαν προβλήματα. “Για εμένα προσωπικά ήταν μια ευοίωνη χρονιά, βοήθησε το κλίμα και οι μέλισσες βρήκαν για να τραφούν. Υπάρχουν άλλοι που παραπονιούνται ότι τα μελίσσια δεν ήταν καλά, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του βουνού που δεν υπήρχε η αναμενόμενη παραγωγή” προσθέτει ο ίδιος, εκτιμώντας ωστόσο πως η φετινή χρονιά ξεκινάει με καλύτερους οιωνούς για τους παραγωγούς μελιού της περιοχής.

Του Γιώργου Μαυρίδη

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη