Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ανάδειξη του επενδυτή για την πλωτή μονάδα του FSRU Αλεξανδρούπολης

Επιταχύνεται ο βηματισμός για την κατασκευή και λειτουργία του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης. Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται ότι θα έχει «κλειδώσει» ο ανάδοχος για την κατασκευή της πλωτής μονάδας, ενώ ήδη έχει αναδειχθεί εκείνος που θα αναλάβει το έργο των αγωγών που θα την συνδέουν με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Αερίου (ΕΣΦΑ). Μάλιστα, η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης εκτιμάται ότι είναι εφικτή έως το τέλος του έτους, αν και δεν αποκλείεται να μετατεθεί και για τις αρχές του 2021. 

Ήδη στη μετοχική σύμπραξη της Gastrade, της εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο, μετέχουν ισότιμα ο όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartrans Gaz, η Gaslog και ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και από άλλους «παίκτες» για να συμμετάσχουν στο project, όπως είναι η κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «Emirates National Oil Company», αλλά και η «MER Skopje» της Βόρειας Μακεδονίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον της γειτονικής χώρας είχε εκφραστεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, σε συνάντηση που είχε στα μέσα Σεπτεμβρίου με τον κ. Χρήστο Κοπελούζο, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Κοπελούζου και ιδρυτή της Gastrade. Μάλιστα, προσφάτως ο κ. Ζάεφ, με δηλώσεις του σε τοπικά μέσα της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε εκ νέου το ενδιαφέρον της Βόρειας Μακεδονίας να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade.

Η εμπορική λειτουργία του FSRU, η οποία προσδιορίζεται για τις αρχές του 2023, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου TAP, καθώς και του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας ένα ισχυρό Hub φυσικού αερίου.

Η πλωτή μονάδα σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα εγκατασταθεί σε θαλάσσια περιοχή στα 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και στα 10 χλμ από την ακτή της Μάκρης. Η αποθηκευτική της ικανότητα προσδιορίζεται στα 170.000 κυβικά μέτρα. Η εγκατάσταση θα συνδέεται με το ΕΣΦΑ με αγωγό συνολικού μήκους 28 χλμ. (τα 24 χλμ του αγωγού θα αναπτυχθούν υποθαλάσσια και τα 4 χλμ. θα είναι χερσαία), μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία, έως την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. 

Το επενδυτικό κόστος για την κατασκευή και λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης υπολογίζεται στα 380 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και θα προέλθει από ίδια κεφάλαια των πέντε εταίρων, από τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος έχει συμφωνηθεί με μια από τις συστημικές τράπεζες της χώρας, καθώς και με κοινοτική επιχορήγηση, μέσω ΕΣΠΑ. 

Πηγή: insider.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email