Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Μύθοι και αλήθειες για την εποχική γρίπη

Μπορεί να «κολλήσω» γρίπη από το εμβόλιο της;

Σωστό ή Λάθος;

Απάντηση: ΛΑΘΟΣ

Πρόκειται για μύθο που έχει αποκτήσει άδικα μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Τα εμβόλια έναντι των ιών της Γρίπης περιέχουν νεκρά ή αδρανοποιημένα κομμάτια πρωτεϊνών τους και δεν είναι δυνατόν να μεταδοθεί η νόσος από τον εμβολιασμό. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμφανισθούν τοπικά στο σημείο εμβολιασμού κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πόνος, κνησμός ή ερυθρότητα αλλά και γενικά συμπτώματα όπως πυρετός ή αδυναμία, όμως σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδεται ο ιός από τον προληπτικό εμβολιασμό.

Μεταδίδω την γρίπη πριν ακόμα εμφανίσω συμπτώματα;

Σωστό ή Λάθος;

Απάντηση: ΣΩΣΤΟ

Είναι γνωστό πλέον ότι όποιος νοσεί από Γρίπη είναι δυνατό να μεταδώσει τον ιό 24 ώρες πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων αλλά και μέχρι 1 εβδομάδα μετά την έναρξη αυτών. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, συνήθως σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το συνολικό χρονικό διάστημα μετάδοσης του ιού μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Η Γρίπη δεν είναι και τόσο σοβαρή ασθένεια …

Σωστό ή Λάθος;

Απάντηση: ΛΑΘΟΣ

Και όμως, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή και αρκετά διαδεδομένη μπορεί να αποδειχθεί τόσο σοβαρή που να κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία – εισαγωγή σε νοσοκομείο. Μπορεί να καταλήξει σε σοβαρή λοίμωξη του κατώτερου Αναπνευστικού (Πνευμονία) που οφείλεται μόνο σε δράση του Ιού ή και σε συνδυασμό με κάποιο μικρόβιο. Η Γρίπη μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη σε παιδιά, ενήλικες άνω των 65 ετών και σε όσους πάσχουν από σοβαρές συστηματικές παθήσεις.

Πρέπει να είμαι πολύ κοντά, σε άμεση επαφή με κάποιον που πάσχει για να κολλήσω και εγώ …

Σωστό ή Λάθος;

Απάντηση: ΛΑΘΟΣ

Όσοι έχουν Γρίπη μπορούν να μεταδώσουν πολύ εύκολα όταν βήχουν, φτερνίζονται ή συνομιλούν. Σταγονίδια από σάλιο και βλέννα μπορούν να μεταφερθούν μέσω του αέρα και να φτάσουν στο στόμα και την μύτη όσων βρίσκονται σε απόσταση 2 μέτρων και λιγότερο από αυτούς που πάσχουν. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της χρήσης κοινών επιφανειών όπως πόμολα πόρτας ή τηλέφωνο όπου σωματίδια ιών από τα χέρια ασθενών μεταφέρονται στα χέρια αρχικά και τελικά στο αναπνευστικό σύστημα υγιών ανθρώπων και τους μολύνουν.

Μπορεί να νοσήσω από Γρίπη αν βγω έξω, στο κρύο, με βρεγμένα μαλλιά …

Σωστό ή Λάθος;

Απάντηση: ΛΑΘΟΣ

Πρόκειται για ακόμα έναν πολύ γνωστό, ανεδαφικό μύθο που κυκλοφορεί. Βγαίνοντας έξω μετά από ένα χαλαρωτικό ντουζ, δεν αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης γρίπης με κανέναν τρόπο. Ο μοναδικός τρόπος μετάδοσης είναι η είσοδος του παθογόνου Ιού εντός του ανθρώπινου σώματος.

Οι Ιοί της Γρίπης είναι κάθε χρονιά διαφορετικοί;

Σωστό ή Λάθος;

Απάντηση: ΣΩΣΤΟ

Οι Ιοί της Γρίπης αλλάζουν κάθε έτος, ενώ δεν είναι παράξενο να παρατηρηθούν και 2 διαφορετικά στελέχη του Ιού μέσα στην ίδια χρονιά. Η χαρακτηριστική ικανότητα του Ιού να «αλλάζει» την μορφή του και κυρίως τα πρωτεϊνικής σύνθεσης τμήματα της Αιμοσυγκολλητίνης και της Νευραμινιδάσης είναι αυτό που επιτρέπει τις επιδημικές εξάρσεις της Γρίπης σε ένα μέρος καθώς και τις πανδημίες με πιο γνωστή αυτήν του 1908 (Ισπανική Γρίπη).

Τα Αντιβιοτικά είναι η καλύτερη θεραπεία για την Γρίπη!!!

Σωστό ή Λάθος;

Απάντηση: ΛΑΘΟΣ

Τα γνωστά σε όλους μας Αντιβιοτικά δεν έχουν θεραπευτική δράση απέναντι σε Ιούς αλλά μόνο απέναντι σε Μικρόβια. Τα πιο γνωστά φάρμακα με Αντιική δράση που προφυλάσσουν και καταπολεμούν τους Ιούς της Γρίπης είναι η Αμανταδίνη, Ριμανταδίνη, Ζαναμιβίρη (Relenza) και Οσελταμιβίρη (Tamiflu). 

Η καλύτερη θεραπεία απέναντι στην Γρίπη παραμένει η πιστή τήρηση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας που είναι ίδια για κάθε ιογενούς προέλευσης λοίμωξη του Αναπνευστικού και ο ετήσιος Εμβολιασμός.

Και με τον νέο Ιό «Florona» που έχει εμφανιστεί και μοιάζει να παντρεύει χαρακτηριστικά από τον Κορωνοϊό αλλά και την Γρίπη, τί πρέπει να κάνουμε;

Είναι αλήθεια πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει παρατηρηθεί σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη(αρχικά στο Ισραήλ και μετά στο Περού) η ταυτόχρονη λοίμωξη από τους δύο παραπάνω Ιούς. Στην πραγματικότητα λοιπόν δεν πρόκειται για έναν καινούργιο Ιό που έχει εμφανισθεί αλλά για συλλοίμωξη τόσο από τον Νέο Κορωνοϊό όσο και από Ιό της Γρίπης. Συνέβη στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω και είναι πιθανό να έχουμε και άλλες περιπτώσεις σε χώρες που αναμένεται να κορυφωθεί ταυτόχρονα με την πανδημία του Covid-19, αύξηση κρουσμάτων Γρίπης όπως παρατηρείται στους χειμερινούς μήνες. Δεν χρειάζεται ανώφελος πανικός, αλλά απλά ο εμβολιασμός ειδικά των ευάλωτων συμπολιτών μας και με το Εμβόλιο της Γρίπης όπως κάθε χρονιά.

Τέλος, λίγα λόγια για το Εμβόλιο της Γρίπης …

Ο Εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε. Κάθε εμβόλιο είναι διαφορετικό από όσα έχουν υπάρξει. Συνδυάζει 3 ή και 4 συνήθως διαφορετικά στελέχη των πιο γνωστών ομάδων Ιών που προκαλούν Γρίπη (Ομάδες Α και Β) τα οποία έχουν όντως εμφανιστεί κάποια παλαιότερη στιγμή, σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη, προκαλώντας μικρότερα ή μεγαλύτερα κύματα μετάδοσης. Το εμβόλιο έναντι της Γρίπης ανανεώνεται κάθε χρονιά. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών είναι τόσο μεγαλύτερη όσο οι Ιοί που περιέχονται σε αυτά είναι συγγενέστεροι εκείνων που θα προκαλέσουν νόσο την συγκεκριμένη τρέχουσα περίοδο. Εκτός των εμβολίων που περιγράφονται παραπάνω με εξασθενημένα ή νεκρά τμήματα Ιών Α και Β που χορηγούνται με τον κλασσικό ενδομυϊκό εμβολιασμό, χρησιμοποιούνται τελευταία και ενδορινικά εμβόλια με εξαιρετικά αποτελέσματα και στην ανάπτυξη εκκριτικών IgA αντισωμάτων.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hu Z, Huang Y, Zhao J, Hu J, Hu S, Liu X. Expression and characterization of a recombinant broadly-reactive monoclonal antibody against group 1 and 2 influenza viruses. Protein Expr Purif. 2022 Jan 8;192:106046. doi: 10.1016/j.pep.2022.106046. Epub ahead of print. PMID: 35007721.

Mily SJ, Akter KM, Jabin N, Mitra S, Emran TB, Nandi M, Baral SK, Uddin MZ, Mallick J, Paul A, Shah SUA, Rauf A, Khan IN, Mubarak MS. COVID-19 Infection in Pregnancy: A Review. Infect Disord Drug Targets. 2022 Jan 5. doi: 10.2174/1871526522666220105111358. Epub ahead of print. PMID: 34986776.

Hsiao A, Hansen J, Nunley KV, Lewis N, Selmani A, Inamdar A, Mallett-Moore T, Izikson R, Rudin D, Klein NP. Safety of recombinant quadrivalent influenza vaccine compared to inactivated influenza vaccine in Chinese adults: An observational study. Vaccine. 2022 Jan 6:S0264-410X(21)01641-8. doi: 10.1016/j.vaccine.2021.12.035. Epub ahead of print. PMID: 34998605.

Σύνταξη:

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης

MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231   [email protected]

Επιμέλεια:

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου

MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος Επ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771   [email protected]

Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης

Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν: 6944555538 [email protected]

ΠΗΓΗ :https://dimokritos.org/

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη