Με ανάρτηση του σε προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί σε διάσημη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο γνωστός οικονομολόγος Νίκος Κέλελης δίνει 4 πρακτικές συμβουλές στους μαθητές γυμνασίων – λυκείων που καλούνται για το διάστημα της νέας καραντίνας να επαναφέρουν στην καθημερινότητα τους την εκπαιδευτική μέθοδο των διαδικτυακών μαθημάτων. Ο κ. Κέλελης παραθέτει χρηστικά tips προκειμένου οι μαθητές να είναι συγκεντρωμένοι και αποδοτικοί στο διάστημα της τηλεκπαίδευσης. Δείτε τις αναλυτικά παρακάτω:
- Πρώτον, αποφύγετε την πολλαπλή εργασία (multitasking).
Μπορεί να είναι δελεαστικό να κάνετε άλλη δουλειά σε μια βιντεοκλήση, αλλά η εναλλαγή μεταξύ των εργασιών μπορεί να σας κοστίσει έως και το 40% του παραγωγικού σας χρόνου.
Την επόμενη φορά που θα κάνετε μια συνομιλία μέσω βίντεο, κλείστε τυχόν καρτέλες ή προγράμματα που ενδέχεται να σας αποσπάσουν την προσοχή, να αφήσετε το τηλέφωνό σας μακριά και να παραμείνετε παρόντες.
- Δεύτερον, επαναφέρετε την προσοχή σας.
Παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας να ακούσετε, είναι φυσικό το μυαλό σας να αφαιρείτε κατά τη διάρκεια της κλήσης. Συμβαίνει ακόμη και στους καλύτερους ακροατές.
Προσπαθήστε να σημειώσετε τις σκέψεις που αποσπούν την προσοχή σας και επιστρέψτε την προσοχή σας στην κλήση. Σας βοηθά να έχετε ένα χαρτί δίπλα σας. Αυτή η πράξη καταγραφής των αφηρημένων σκέψεων σάς επιτρέπει να βάλετε τη σκέψη «κάπου» έτσι ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτήν αργότερα, μετά τη λήξη της συνάντησης. Μπορείτε επίσης να καταγράψετε τυχόν αποσπασματικές σκέψεις πριν ξεκινήσει η συνάντηση, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο παρόντες και έτοιμοι να ακούσετε.
- Τρίτον, μη φοβάστε να κάνετε μια ερώτηση.
Μερικές φορές όταν αποσπάται η προσοχή σας και στη συνέχεια επιστρέφετε την εστίασή σας στη σύσκεψη, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε χαθεί, καθώς η συνομιλία έχει μετακινηθεί σε μια νέα κατεύθυνση και χάσατε τη μετάβαση.
Δώστε στον εαυτό σας λίγα λεπτά για να επιστρέψετε στο δρόμο σας και μη φοβάστε να κάνετε μια διευκρινιστική ερώτηση. Μπορείτε να πείτε, “Ζητώ συγνώμη. Έχασα το κομμάτι της συνομιλίας για μια στιγμή. Μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω γιατί μιλάμε τώρα…». Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει άλλους στην κλήση, καθώς είναι πιθανό να μην είστε ο μόνος που μπερδεύεται.
- Τέταρτον, κάντε μίνι διαλείμματα σε μεγαλύτερες κλήσεις ελαχιστοποιώντας το βίντεο, μετακινώντας το πίσω από τις ανοιχτές εφαρμογές σας ή απλώς κοιτάζοντας μακριά από τον υπολογιστή σας.