Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Ν. Μηταράκης: Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός δημιουργίας νέας δομής

Υπάρχουν 6.000 αιτούντες άσυλο μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης τόνισε η υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Δεν υπάρχει κανενας σχεδιασμός δημιουργίας νέας δομής ούτε στην ηπειρωτική  Ελλάδα ούτε στα νησιά, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

 Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης ερωτηθείς  αν θα γίνει δομή στην Ηλεία απάντησε ότι: «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός δημιουργίας νέας δομής ούτε στην ηπειρωτική  Ελλάδα ούτε στα νησιά. Αντιθέτως πέρυσι κλείσαμε 57 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, κλείσαμε ήδη μια μεγάλη δομή στα Γρεβενά μέσα στο ’21 και ετοιμάζουμε  να κλείσουμε και μια δεύτερη δομή μέσα σε αυτό το τρίμηνο. Άρα αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε φάση που ανοίγουμε δομές, είμαστε αντίθετα σε μια περίοδο αποσυμπίεσης του μεταναστευτικού. Αυτό που κάνουμε στις δομές είναι ότι ενισχύουμε τα μέτρα περίφραξης, ασφάλειας σε όλες τις δομές ώστε να έχουμε πολύ καλύτερο έλεγχο και προστασία και των ωφελούμενων  και του προσωπικού και των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Μυτιλήνη είναι πάνω στις μεταναστευτικές ροές ενώ υπάρχουν 6.000 αιτούντες άσυλο μέσα στην πόλη και πως το δημοτικό συμβούλιο της Μυτιλήνης είναι θετικό στο να δημιουργηθεί νέα δομή στο Μαυροβούνι.

 Παράλληλα, αναγνώρισε πως υπάρχει πίεση με το μεταναστευτικό στο κέντρο της Αθήνας ενώ εκτίμησε ότι εντός του έτους θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

 Τόνισε πως η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρώπη να βάλει πλάτες στις επιστροφές και να υπάρξει ένας μηχανισμός αλληλεγγύης ώστε οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην χώρα μας να ανακατανέμονται  στην ΕΕ.

 Ανέφερε επίσης πως θα γίνει αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο , λέγοντας ότι  θα δημιουργηθούν 20 θέσεις καραντίνας και πως η χωρητικότητα δεν θα επεκταθεί.

 Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέα δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, ενώ ανέφερε πως το τελευταίο 9μηνο η Ελλάδα έχει θετικό ισοζύγιο αποχωρήσεων από την χώρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νότη Μηταράκη

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της κας Γιόχανσον ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Οι κάτοικοι ζητήσανε από την κυβέρνηση δύο πράγματα,  ζήτησαν να υπάρχει μια πολύ ουσιαστική μείωση των ροών,  και θυμίζω ότι πέρυσι στα νησιά η μείωση ήταν 87% και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι μειωμένη κατά 87% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Οι ροές πλέον στα νησιά μας είναι πολύ περιορισμένες. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που ζήτησαν οι νησιώτες, το δεύτερο πράγμα που ζήτησαν οι νησιώτες είναι να υπάρξει δραστικός  περιορισμός της επίπτωσης του μεταναστευτικού στα νησιά τους. Να μην  τους επηρεάζει στην καθημερινότητά τους το μεταναστευτικό όπως τους επηρέασε στην περίοδο 2015-2019. Για αυτό και η κυβέρνηση προχωράει στη δημιουργία νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων εκτός αστικού ιστού για να μην έχουν την πίεση  που είχανε και επίσης καταργούμε το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα στα νησιά όπου υπάρχουν δομές , ώστε να μην υπάρχουν και δομές και διαμερίσματα. Και αυτό θυμίζω ότι στη Μυτιλήνη πέρασε με πλειοψηφία του δημοτικού συμβούλιου και στη Χίο είναι θετικός επίσημα ο δήμαρχος Χίου και στο νότιο Αιγαίο ο Περιφερειάρχης έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της  δημιουργίας αυτών των δομών».   

Για την αντιδράση του κ. Μουτζούρη υπογράμμισε: «Έχασε μια μεγάλη ευκαιρία ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου να μεταφέρει αυτή την αγωνία των νησιωτών σε έναν ευρωπαίο επίτροπο. Δεν είναι καθημερινές οι ευκαιρίες που οι επίτροποι βλέπουν περιφερειάρχες και είναι θετικό  ότι η κα Γιόχανσον  πήγε να ακούσει και όταν λες  «δεν θέλω να σου εξηγήσω τι προβλήματα έχουμε» για μένα είναι μια χαμένη ευκαιρία. Αν είχαμε πέρυσι δράσει, και δεν είχαμε την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών πέρυσι,  δεν θα είχε γίνει η κατάσταση στη Μόρια όπως έγινε, δεν θα είχε βρεθεί η Λέσβος αυτή τη στιγμή να έχει ένα κέντρο  με 6.000 αιτούντες άσυλο μέσα στην πόλη. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Μυτιλήνης είναι η παρουσία δομής σε λίγα λεπτά περπάτημα από το κέντρο της πόλης του και έχει δίκιο.  Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια που γίνεται στη Μυτιλήνη  δεν είναι να δημιουργήσουμε νέα δομή, είναι η δομή που υπάρχει να γίνει μικρότερη γιατί η νέα δομή που σχεδιάζεται είναι μικρότερη από την υφιστάμενη στο Μαυροβούνι, και να φύγει από την πόλη. Αυτό βρίσκει θετική την πλειοψηφία  του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης.

Για τους μετανάστες και πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας σημείωσε: «Είναι ενδιαφέρον να δείτε μια έρευνα που είχε δημοσιευτεί την περίοδο ’12-’15 μειώθηκαν οι ξένοι στην Αθήνα, το ’15 με ’19 εκτοξεύτηκε ο αριθμός των μεταναστών στην Αθήνα και πλέον έχει σταθεροποιηθεί.  Έχει πίεση η Αθήνα αλλά δεν είναι σημερινό πρόβλημα, δεν είναι ότι Αθήνα  πέρυσι ήταν άδεια και σήμερα έχει ξένους κατοίκους,   αυτή τη στιγμή είναι σταθερό το πρόβλημα της Αθήνας. Δεν αυξάνεται και  δεν μειώνεται ακόμα αλλά θα δούμε μια μείωση στην Αθήνα , θα τη δούμε και μέσα στο ’21Τρία βασικά θέματα συζητήσαμε με την κα Γιόχανσον το πρώτο ήταν η ενίσχυση της πρόληψης της μετανάστευσης με ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης δηλαδή των σχέσεων με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης για να μας βοηθήσουν να κόψουμε τις γραμμές των λαθροδιακινητών. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι οι επιστροφές . Η Ελλάδα έχει ζητήσει όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η Ευρώπη να βάλει πλάτη στις επιστροφές γιατί έχει υπερ-πολλαπλάσια πολιτική δύναμη η Ενωμένη  Ευρώπη από  οποιοδήποτε κράτος μέλος. Και το τρίτο είναι να υπάρξει  ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης ώστε αυτοί που είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες  στη χώρα μας να μην μένουν στη χώρα μας αλλά να ανακατανέμονται. Αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και η Ελλάδα με την συμμαχία των χωρών της Μεσογείου πλέον παίζει καταλυτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή  διαπραγμάτευση.  Είναι μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας ότι δεν είμαστε μόνοι  είμαστε μέρος ενός πολύ ισχυρού μπλοκ που εμείς βοηθήσαμε  να δημιουργηθεί και για αυτό λεω ότι ήταν κρίσιμη η επίσκεψη της Γιοχανσον και για αυτό ήταν λάθος του Μουτζούρη που έχασε την ευκαιρία να μιλήσει και να πει τις απόψεις των κατοίκων του Αιγαίου πάνω σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα».

Αναφερόμενος στην κριτική του κ. Δοξιάδη για τον Διοικητή της υπηρεσίας Ασύλου είπε: «Καραβίας διορίστηκε το 2018 με τριετή θητεία η οποία λήγει μέσα στον Απρίλιο, είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας και έχει κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά στην υπηρεσία ασύλου και φαίνεται και από την παραγωγικότητα της υπηρεσίας που βοήθησε στην αποσυμφόρηση των νησιών μας. Εννοείται ότι δεν είμαστε μια κυβέρνηση που θα διακόπταμε θητείες διορισμένων στελεχών ή επειδή δημοσίευσαν κάποιοι μια φωτογραφία του ότι μπορεί να ήξερε και κάποιον από την αντιπολίτευση. Είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας και είμαι πολύ χαρούμενος για τη συνεργασία  που είχαμε. Τώρα κατά πόσο θα έπρεπε η χώρα μας να δίνει περισσότερα άσυλα ή όχι σε ανθρώπους που έρχονται  από οποιαδήποτε χώρα αυτό δεν κρίνεται ούτε στο internet  ούτε με post ούτε είναι θέμα δημόσιας διαβούλευσης. Υπάρχει  συγκεκριμένη νομοθεσία ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι. Θέλει μεγάλη προσοχή όταν αναλύουμε τέτοια θέματα χωρίς να γνωρίζουμε την ουσία των πραγμάτων.

Αναφορικά με την αναβάθμιση του  ΚΥΤ Φυλακίου του Έβρου υπογράμμισε: «Αυτονόητα θα γίνει αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου. Σημαίνει επέκταση του χώρου. Η χωρητικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου δεν θα μεταβληθεί, θα δημιουργηθούν μόνο 20 επιπλέον θέσεις καραντίνας λόγω κορονοϊού και θα γίνει μια αύξηση του ΠΡΟΚΕΚΑ δηλαδή του κλειστού χώρου που διαχειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Και επίσης θα τοποθετηθούν περισσότεροι χώροι διοίκησης για να  υπάρχουν περισσότεροι υπάλληλοι να μπορούν να εξετάζουν ταχύτερα τους φακέλους και  να υπάρξει  και ένας υγειονομικός χώρος και ο βιολογικός καθαρισμός. Αυτά είναι που θα γίνουν στην επέκταση, δεν έχει αλλάξει καθόλου ο σχεδιασμός από αυτό  που ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος».

Ερωτηθείς  αν θα γίνει δομή στην Ηλεία δήλωσε: «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός δημιουργίας νέας δομής ούτε στην ηπειρωτική  Ελλάδα ούτε στα νησιά. Αντιθέτως πέρυσι κλείσαμε 57 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, κλείσαμε ήδη μια μεγάλη δομή στα Γρεβενά μέσα στο ’21 και ετοιμάζουμε  να κλείσουμε και μια δεύτερη δομή μέσα σε αυτό το τρίμηνο. Άρα αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε φάση που ανοίγουμε δομές, είμαστε αντίθετα σε μια περίοδο αποσυμπίεσης του μεταναστευτικού. Αυτό που κάνουμε στις δομές είναι ότι ενισχύουμε τα μέτρα περίφραξης, ασφάλειας σε όλες τις δομές ώστε να έχουμε πολύ καλύτερο έλεγχο και προστασία και των ωφελούμενων  και του προσωπικού και των τοπικών κοινωνιών».

Αναφορικά με τις αποχωρήσεις των μεταναστών υπογράμμισε: «Από τον Ιούνιο του ’20 μέχρι σήμερα έχουν φύγει από τη χώρα μας περισσότεροι από όσοι έρχονται. Πλέον  η χώρα μας έχει εδώ και 9 μήνες θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων από τη χώρα μας είτε με απελάσεις, είτε με εθελοντικές αποχωρήσεις είτε  με προγράμματα μετεγκαταστάσεων σε άλλες χώρες της ΕΕ που έχουμε συμφωνήσει. Χθες έφυγε άλλο ένα αεροπλάνο από τη Λέσβο κατευθείαν για τη Γερμανία μεταφέροντας 120 αναγνωρισμένους πρόσφυγες στα πλαίσια μιας διακρατικής συμφωνίας που κάναμε με τη Γερμανία. Δυστυχώς όμως η Ευρώπη δεν έχει ακόμα θεσμοθετήσει μηχανισμούς αλληλεγγύης και για αυτό το νέο σύμφωνο είναι κρίσιμο για εμάς , βέβαια να βγει σωστά και για αυτό παλεύουμε στη διαπραγμάτευση. Οπωσδήποτε ναι στο  σύμφωνο αλλά ένα σύμφωνο το οποίο υπερασπίζεται τις ανάγκες των κρατών πρώτης υποδοχής για μείωση των ροών, επιστροφές και απελάσεις και αλληλεγγύη για τη μετεγκατάσταση. Αυτό ζητάμε».

Πηγή: parapolitika.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη