Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Ντοκουμέντα από τον Έβρο: Οι νησίδες – περάσματα των μεταναστών και οι κρυψώνες των διακινητών στα Μαράσια

Στοιχεία, μαρτυρίες και εικόνες που κατέγραψε δημοσιογραφικό συνεργείο του voria.gr στον Έβρο, αποδεικνύουν την καλά στημένη επιχείρηση των διακινητών που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες μέσω του ποταμού Έβρου. Δείτε τα όσα κατέγραψαν στα περάσματα των λαθρομεταναστών στον Έβρο:

Μια φουσκωτή βάρκα στον ποταμό Έβρο επιμελώς κρυμμένη κάτω από τα κλαδιά ενός δένδρου και δεμένη στη ακτή επί τουρκικού εδάφους, όπως αυτή που απαθανάτισε ο φακός της Voria.gr λίγο μετά το Σουφλί, είναι ένα συνηθισμένο θέαμα και κυρίως συνήθης πρακτική των διακινητών που υπόσχονται σε πρόσφυγες και μετανάστες σίγουρο πέρασμα στο ελληνικό έδαφος.

Η συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Έβρου έχει δεκάδες περάσματα που -όπως είναι λογικό- είναι αδύνατον να φυλαχτούν όλα από τους συνοριοφύλακες και τον Στρατό παρότι οι περιπολίες είναι τακτικότατες, όπως και τα καρτέρια που στήνουν οι διωκτικές αρχές σε σημεία, τα οποία προτιμούν οι διακινητές. Στα μοναδικά σημεία που πλέον κυριολεκτικά δεν περνάει κανείς είναι εκείνα όπου υψώνεται ο φράχτης, δηλαδή στο βόρειο Έβρο στις Καστανιές και στο νότιο τμήμα στις Φέρες.

Όπως ανέφεραν στη Voria.gr συνοριοφύλακες και κάτοικοι περιοχών του Έβρου εκεί όπου δεν υπάρχει φράχτης η πίεση των μεταναστευτικών ροών είναι μεγάλη πλέον, δεδομένου επίσης ότι σε πάρα πολλά σημεία η στάθμη του Έβρου είναι χαμηλή άρα και πιο εύκολη η μετάβαση από τη μια πλευρά του ποταμού στην άλλη.

Η πτώση της στάθμης του ποταμού Έβρου έχει κάνει πιο εύκολη ακόμα τη μετάβαση μεταναστών και προσφύγων από το τουρκικό έδαφος σε ελληνικό και ειδικά στις νησίδες που είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.

Με τις Καστανιές να είναι θωρακισμένες από τον φράχτη, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος 12 χιλιομέτρων οι διακινητές στέλνουν τους μετανάστες βορειότερα των Καστανιών και κυρίως από τα Μαράσια.

Τα δύο επεισόδια με δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες πάνω στη νησίδα σε απόσταση αναπνοής κυριολεκτικά από τα ακριτικά Μαράσια – όπου διασώθηκαν 80 και 145 μετανάστες- έχει δημιουργήσει την βεβαιότητα σε κατοίκους και φορείς ότι τα κυκλώματα των διακινητών συνεπικουρούμενα έως ένα βαθμό και από Τούρκους στρατοχωροφύλακες βρήκαν τη νέα μέθοδο προώθησης μεταναστών και προσφύγων.

Αυτά τα δύο περιστατικά στη νησίδα στα Μαράσια που σημειώθηκαν εντός του Ιουνίου – μαζί με άλλα δύο περιστατικά σε νησίδα στο ύψος της Νέας Βύσσας– εδραίωσαν την πεποίθηση για τη νέα μέθοδο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

«Τώρα βρήκαν νέα μέθοδο, αφήνουν τους μετανάστες πάνω στη νησίδα που είναι ελληνική και πρέπει εμείς να πάμε να τους πάρουμε» λέει κάτοικος χωριού του βόρειου Έβρου.

Η νησίδα στα Μαράσια είναι περικυκλωμένη από άγρια βλάστηση ενώ και πάνω σε αυτή υπάρχουν πολλά δένδρα και θάμνοι. Έτσι, παρότι η νησίδα είναι ουσιαστικά μπροστά από το στέγαστρο των σιδηροδρομικών γραμμών ο δρόμος είναι αποκλεισμένος και με εντολή του στρατού απαγορεύεται ακόμα και η διέλευσή του.

Καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου οι περιπολίες του στρατού είναι συνεχείς, ενώ λόγω της πυκνής βλάστησης ακόμα και οι στρατιώτες προτιμούν να ελέγχουν τη νησίδα με τα κυάλια, έτσι ώστε να είναι σίγουροι για τυχόν κινήσεις ή και ύπαρξη μεταναστών πάνω σε αυτή.

Λίγα μέτρα από τη νησίδα οι λιγοστοί επισκέπτες των Μαρασίων πίνουν τον καφέ τους στο αναψυκτήριο και σηκώνουν με ενδιαφέρον τα κεφάλια τους στη θέα των στρατιωτικών οχημάτων που περιπολούν στον χωματόδρομο δίπλα από το ποτάμι, ενώ στο σημείο σταθμεύουν και οχήματα συμβατικά της Αστυνομίας.

Όμως και στην άλλη πλευρά, επί τουρκικού εδάφους, παρότι η βλάστηση δεν επιτρέπει τη θέα, η κίνηση των οχημάτων είναι σημαντική, καθώς οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες πατάνε κόρνα συχνά πυκνά προκειμένου να κάνουν αισθητή την δική τους παρουσία.

Οι κρυψώνες και η περίφραξη τμήματος νησίδας στην «Πράσινη Πόρτα»

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στο χωριό Καβύλη, μας υποδέχεται ο πρόεδρος της κοινότητας Σωτήρης Συμεωνίδης, μέλος -όπως πολλοί κάτοικοι του Έβρου- της Εθνοφυλακής.

Ο κ. Συμεωνίδης μας περιγράφει πως οι νησίδες αποτέλεσαν τη νέα μέθοδο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ενώ αναφερόμενος στα δύο περιστατικά που σημειώθηκαν σε νησίδα στην περιοχή «Πράσινη Πόρτα», η οποία βρίσκεται μεταξύ Καβύλης και Ν. Βύσσας τόνισε ότι η μισή νησίδα είναι ελληνική και η μισή τουρκική. Μάλιστα όπως είπε «πλέον το ελληνικό τμήμα έχει περιφραχτεί με σύρμα και κονσερτίνα».

Η μέθοδος έλευσης μεταναστών και προσφύγων όπως ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Συμεωνίδης έχει αλλάξει. «Έρχονται από την Τουρκία σε εμάς έχοντας στο κινητό τους το ακριβές στίγμα που πρέπει να πάνε για να περάσουν μετά να τους πάρουν οι διακινητές με τα οχήματά τους» είπε και μας οδήγησε σε δύο κτήρια εγκαταλειμμένα τα οποία όπως πρόσθεσε είναι κρυψώνες μεταναστών.

Το ένα κτήριο είναι ένα σπίτι λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καβύλη κυριολεκτικά «θαμμένο» από τα πανύψηλα δένδρα και την πυκνότατη άγρια βλάστηση. Εάν δεν έχει όντως συντεταγμένες είναι αδύνατον κάποιος – ακόμα και κάτοικος της περιοχής- να το εντοπίσει.

Το δεύτερο σημείο-κρυψώνα βρίσκεται σε κοινή θέα και πρόκειται για μια παλιά και εγκαταλελειμμένη αποθήκη στον παράδρομο δίπλα από την εθνική οδό που συνδέει το Ορμένιο με την Ορεστιάδα.

Στο εσωτερικό της αποθήκης βρίσκονται σε κοινή θέα παπούτσια, ρούχα, κονσέρβες, άλλα προσωπικά αντικείμενα ακόμα και ένα γκράφιτι στα αραβικά μαρτυρώντας το πέρασμα εκατοντάδων ατόμων από το σημείο.

Ο φράχτης στις Καστανιές όπως λέει ο πρόεδρος της Καβύλης έχει θωρακίσει την περιοχή όμως «μπαίνουν από πιο πάνω, από τα Μαράσια για παράδειγμα, ή από πιο κάτω και έρχονται εδώ για τις κρυψώνες για να τους πάρουν μετά με τα οχήματα οι διακινητές».

Η μάχη των σωμάτων ασφαλείας και του Στρατού είναι διαρκής για τη φύλαξη των συνόρων με τους ίδιους τους κατοίκους να στέκονται στο πλευρό τους, όπως λέει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Καβύλης και μέλος της Εθνοφυλακής Έβρου.

ΠΗΓΗ: voria.gr

Αποστολή: Φανή Χαρίση

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / SOOC

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη