Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Ξεκίνησε το ταξίδι της προς την Αλεξανδρούπολη η στρατηγικής σημασίας πλωτή μονάδα FSRU

Εν πλω με προορισμό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται πλέον το πλοίο «Αλεξανδρούπολις», που πολύ σύντομα αναμένεται να μετατρέψει την πρωτεύουσα του Έβρου σε ενεργειακό κόμβο ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Απέπλευσε από το ναυπηγείο Keppel της Σιγκαπούρης, όπου όλους τους προηγούμενους μήνες μετασκευαζόταν από δεξαμενόπλοιο σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης FSRU, και σε περίπου 20 μέρες θα αγκυροβολήσει μόνιμα ανοικτά του λιμανιού της θρακικής πόλης.

Θα είναι το πρώτο FSRU στην Ελλάδα και ήδη χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας επίτευγμα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής. 

Ο υπερσύγχρονος πλωτός Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης, που υλοποιείται από την εταιρεία κοινής ωφέλειας Gastrade (στην οποία ισομερώς κατέχουν μετοχικά από 20% η Πρόεδρος και Ιδρύτρια κα Ελμίνα Κοπελούζου, η Gaslog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ), αναμένεται να λειτουργήσει στην πλήρη μορφή του, αρχές του 2024, νωρίτερα δηλαδή από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Θα είναι σε θέση να δέχεται από υγραεριοφόρα πλοία που θα το προσεγγίζουν μεγάλες ποσότητες LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), τις οποίες το «Αλεξανδρούπολις» θα αεριοποιεί χάρις στον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει, διοχετεύοντας ακολούθως το φυσικό αέριο (σε αέρια μορφή πλέον) στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). Έπειτα μέσω του αγωγού IGB (σ.σ. τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας) θα εφοδιάζονται οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα χαρακτηριστικά της πλωτής μονάδας

Η πλωτή μονάδα, αποκλειστικές φωτογραφίες της οποίας δημοσιεύει σήμερα το Newsbeast από το ταξίδι της προς τη χώρα μας, έχει μήκος 288,6 μέτρα, πλάτος 44 μέτρα και ύψος 26,2 μ. με δυνατότητα αποθήκευσης LNG της τάξης των 155.000 κυβικών μέτρων. Η δε τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης υπολογίζεται στα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως το 50% των ποσοτήτων που μπορούν να αεριοποιηθούν είναι ήδη συμβολαιοποιημένο.

Θυμίζουμε ότι αρχές Μαΐου του 2022 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της πλωτή μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Βούλγαρου ομόλογού του Κίριλ Πέτκοφ και άλλων ηγετών της βαλκανικής χερσονήσου, καταδεικνύοντας τον καίριο ρόλο που θα διαδραματίσει η συγκεκριμένη υποδομή στην περίπλοκη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις απειλές της Μόσχας για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη Δύση.

Η χωροθέτηση του Τερματικού Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης από την Gastrade δημιουργεί έναν νέο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία σε πρώτη φάση και εν συνεχεία στη Ρουμανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενεργειακή απεξάρτηση όχι μόνο από το ρωσικό ορυκτό καύσιμο αλλά και από τους αγωγούς που διατρέχουν την Τουρκία, τονώνοντας έτσι τη δυναμική ανάπτυξη του Έβρου και ενισχύοντας, βέβαια, τη θέση της χώρας μας.

Δεκάδες εταιρείες γειτονικών χωρών σπεύδουν να κλείσουν χωρητικότητα στον Σταθμό

Ο υπεράκτιος θαλάσσιος σταθμός υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου αναπτύσσεται 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης. Η εθνική και διεθνής σημασία του έργου γίνεται επίσης εύκολα αντιληπτή εάν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνδεση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της ανάπτυξης Κάθετου Διαδρόμου και έχει ενταχθεί στην επικαιροποιημένη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Ήδη δεκάδες εταιρείες από τα γειτονικά κράτη αλλά και παραγωγοί φυσικού αερίου, που ενδιαφέρονται να πουλήσουν το μείγμα κορεσμένων υδρογονανθράκων στα Βαλκάνια, σπεύδουν να κλείσουν χωρητικότητα στον Σταθμό. Προ ημερών, για παράδειγμα, επισφραγίστηκε με την εταιρεία Arrow Resources AG, που εδρεύει στην Ελβετία, συμφωνία δεκαπενταετούς διάρκειας για την προμήθεια LNG από τη μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολης, με συνολική ονομαστική δυνατότητα επανεριοποίησης και αποστολής 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως.

Πηγή: newsbeast.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη