Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Ο Χρηστίδης ρωτά τον Σκυλακάκη για τις 27 ανεμογεννήτριες σοβαρής περιβαλλοντικής επικινδυνότητας στον ορεινό όγκο Πετρωτών-Πενταλόφου στην Ορεστιάδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάυλος Χρηστίδης δείχνει το έντονο ενδιαφέρον του για τον Έβρο και «πηγαίνει» στη βουλή θέμα που απασχολεί τους κατοίκους του νομού. Το ίδιο κάνει και τώρα ρωτώντας τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για την υπόθεση που αφορά στην εγκατάσταση 27 ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο Πετρωτών – Πενταλόφου δήμου Ορεστιάδας.

Ο κύριος Χρηστίδης παρουσιάζει στην ερώτηση του τα δεδομένα που έχουν προκύψει και την κατάσταση που επικρατεί, μεταφέρει την ανησυχία των κατοίκων και υπενθυμίζει τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη πέρυσι από τις φωτιές ο Έβρος.

Ζητάει, λοιπόν από τον κύριο Σκυλακάκη να απαντήσει για το αιολικό πάρκο στη «Μαύρη Πέτρα» και να αποτυπώσει με σαφήνεια την όποια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και κυρίως πως σκοπεύει το υπουργείο να προστατεύσει την περιοχή.

Συγκεκριμένα:

«Κύριε Υπουργέ,

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους του ορεινού όγκου Πετρωτών-Πενταλόφου Δήμου Ορεστιάδας οι δύο “χάρτες” σχεδιασμών εγκατάστασης 27 ανεμογεννητριών στην περιοχή τους, αιτούμενοι ταυτόχρονα την ακύρωση των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και τη μη εγκατάσταση τους στην περιοχή.

Επιπροσθέτως, και ύστερα από την έκδοση της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για δεύτερο αιολικό σταθμό 19 ανεμογεννητριών στην «Αετοκορφή», εντάθηκαν ακόμη περισσότερο οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που μέσω συλλόγων, φορέων και υπηρεσιών έχουν εκφραστεί αρνητικά στη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στο δασικό σύμπλεγμα του Τριγώνου, επισημαίνοντας την απουσία διαφάνειας και ουσιαστικής συμμετοχής τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με ταυτόχρονο αποκλεισμό τους.

Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο συγκεκριμένο ορεινό όγκο θα υποβαθμίσει, σύμφωνα με τους κατοίκους, το οικοσύστημα του Δασικού Συμπλέγματος του Τριγώνου της Ορεστιάδας και θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη της περιοχής, καταστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό το τοπίο και συμβάλλοντας αρνητικά στην ήρεμη και υγιή διαβίωση του πληθυσμού.

Επιπροσθέτως, και ύστερα από την έκδοση της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για δεύτερο αιολικό σταθμό 19 ανεμογεννητριών στην «Αετοκορφή», εντάθηκαν ακόμη περισσότερο οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που μέσω συλλόγων, φορέων και υπηρεσιών έχουν εκφραστεί αρνητικά στη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στο δασικό σύμπλεγμα του Τριγώνου, επισημαίνοντας την απουσία διαφάνειας και ουσιαστικής συμμετοχής τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με ταυτόχρονο αποκλεισμό τους.

Επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση 27 ανεμογεννητριών, με τα συνοδά έργα που θα πραγματοποιηθούν (χωματουργικά, ισοπεδώσεις, τεράστια οδοποιία, ορατότητα των τεράστιων ανεμογεννητριών, πλήρης αλλοίωση τοπίου, μεγάλος κίνδυνος για τις γεωλογικές διαμορφώσεις των γεωτόπων αλλά και την πανίδα και χλωρίδα), απειλούν με μία ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική υποβάθμιση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ορεινού περιβάλλοντος της περιοχής, που συνθέτουν ένα μοναδικής απειλούν το μοναδικό ομορφιάς τοπίο με πλήθος οικοτόπων και οικοσυστημάτων, μοναδικό για την περιοχή της Θράκης και το μόνο άθικτο διαθέσιμο πλέον οικοσύστημα στον νομό, ύστερα από μετά τη μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι κάτοικοι της περιοχής δε, τονίζουν ότι επιθυμούν μεν τη στήριξη κάθε ήπιας και αειφόρου αναπτυξιακής προοπτικής για τις τοπικές κοινωνίες- όπως είναι η αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών (για αναψυχή, πεζοπορία, αθλητικές εκδηλώσεις) και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοπαρατήρηση, φωτογράφιση φύσης) – με την παράλληλη δε διατήρηση της φυσιογνωμίας και της υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας του Δασικού Συμπλέγματος Τριγώνου, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αναγκαιότητα της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της προστασίας των απειλούμενων ειδών (ασπροπάρης και χρυσαετός) που φωλιάζουν στην περιοχή.

Επειδή:

• Η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη Θράκη δεν διασφαλίζει την εναρμόνιση των κλιματικών στόχων με τους στόχους προστασίας της φύσης, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνει ότι έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα με δαπάνες του κράτους και με ευρωπαϊκά προγράμματα, λεηλατώντας το φυσικό πλούτο και καταστρέφοντας την πανίδα και τη χλωρίδα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1. Προτίθεστε να ακυρώσετε ή να αναστείλετε την απόφαση εγκατάστασης και των 27 ανεμογεννητριών στην περιοχή Πετρωτών-Πενταλόφου του Δήμου Ορεστιάδας, δεδομένου ότι έχει κατατεθεί από το Δήμο ιεραρχική προσφυγή κατά αυτής, από τις 21 Μαρτίου (με εισαγωγή νέας τρίμηνης προθεσμίας);

2. Σκοπεύετε να λάβετε υπόψη τις αντιδράσεις του πληθυσμού της περιοχής, ο οποίος διαφωνεί επί της συγκεκριμένης χωροθέτησης των ανεμογεννητριών;

3. Ποιους όρους προτίθεστε να αλλάξετε στο έργο εγκατάστασης του αιολικού σταθμού, στη θέση «Μαύρη Πέτρα» του δήμου Ορεστιάδας, ώστε να προστατευθεί ό,τι έχει απομείνει από την πυρκαγιά που κατέκαψε τον Έβρο πέρυσι το καλοκαίρι;»

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη