Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Οι αμφίβιοι κομάντος του Αιγαίου: Οι φρουροί «Ασπίδα» στις Τουρκικές προκλήσεις

Οι Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελούν την πρώτη γραμμή αποτροπής της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Είναι οι κομάντος που έχουν μετατρέψει και τον τελευταίο βράχο του Αρχιπελάγους σε δεύτερο σπίτι τους με την καθημερινή τους παρουσία και εκπαίδευση στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Η υπαγωγή στη ΔΕΠ των Ειδικών Τμημάτων Εθνοφυλακής όπως ονομάζονται οι Μονάδες των καταδρομέων στο Αιγαίο αλλά και η συνεχής ενίσχυσή τους το τελευταίο διάστημα με σύγχρονα μέσα και υλικά αναβαθμίζει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Με την αποστολή τους να παραμένει η ίδια και να αφορά τη θωράκιση και της πιο μικρής βραχονησίδας αλλά και με νέες αρμοδιότητες έπειτα από την μεταναστευτική κρίση και τον υβριδικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Τουρκία σε Έβρο και νησιά.

Από τις αρχές του 2020 οι αμφίβιοι καταδρομείς έχουν επωμιστεί και συνδράμουν στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών και στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων τις χώρας μαζί με το Λιμενικό Σώμα αλλά όταν χρειαστεί και με το Πολεμικό Ναυτικό. Με άριστη γνώση του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Αιγαίου και έχοντας πλήρη εικόνα των ακτογραμμών οι κομάντος των ΕΤΕΘ αποτελούν τον «εφιάλτη» των δουλεμπόρων αλλά και αυτών που τους στηρίζουν και ενισχύουν που δεν είναι άλλοι από τις επίσημες Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Και δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία των πλωτών των αμφίβιων καταδρομέων πάνω στην οριογραμμή αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα προσέγγισης δουλεμπορικών λέμβων προς τα Ελληνικά νερά.

Όμως η κύρια αποστολή για τις Αμφίβιες Μοίρες και αιτία να αποτελέσουν την «εμπροσθοφυλακή» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου ήταν και παραμένει η διεξαγωγή αμφίβιων επιχειρήσεων για την ανακατάληψη βραχονησίδων και μικρονησίδων. Με δεδομένο ότι στο Ανατολικό Αιγαίο γύρω από τα μεγάλα νησιά στα οποία εδρεύουν τα ΕΤΕΘ υπάρχουν διασκορπισμένα στο γαλάζιο του Αιγαίου εκατοντάδες τέτοιοι «βράχοι» και μάλιστα κάποιοι μια «ανάσα» από τις Τουρκικές ακτές ο δείκτης δυσκολίας της αποστολής τους βρίσκεται στο πιο υψηλό επίπεδο. Αποστολή η οποία εντάσσεται στο επίκεντρο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ και προτεραιότητα σε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια κρίσης με τους γείτονες.

Οι αμφίβιοι κομάντος επιπλέον εκπαιδεύονται σε επιθετικές ενέργειες όπως καταδρομικές επιχειρήσεις, ενέδρες και αποστολές επιτήρησης-αναγνώρισης ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει υψηλή εξειδίκευση και σε καθοδήγηση πυρών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους JTAC που συνεργάζονται με τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το επόμενο διάστημα σταδιακά τα εξαιρετικά αξιόπιστα αλλά «γερασμένα» Magna αντικαθίστανται από τα καινούργια Viking Norsafe Munin S1200 τα οποία δίνουν αυξημένες δυνατότητες στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπλέον μετά την υπαγωγή τους στη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων η οποία πλέον αποτελεί τον βασικό πυλώνα της ΔΕΠ έχουν ενισχυθεί με σύγχρονο εξοπλισμό όπως θερμικές διόπτρες σκόπευσης, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, αλεξίσφαιρες πλάκες(plate carriers), αντιβαλλιστικά κράνη, drones όπως και καταδυτικό εξοπλισμό.

Το επόμενο βήμα για τους «φρουρούς» των βράχων του Αιγαίου θα είναι συνεκπαιδεύσεις με άλλες Μονάδες Special Operations Forces τόσο από την Ελλάδα όπως το ΕΤΑ, η ΖΜΑΚ και η ΜΥΚ όσο και από το εξωτερικό. Άλλωστε ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της ΔΕΠ είναι η αύξηση της διακλαδικότητας αλλά και της κοινής εκπαίδευσης και εξοικείωσης της από κοινού δράσης στο πεδίο των επιχειρήσεων όλων των Μονάδων που ανήκουν στο δυναμικό της.

Πηγή: staratalogia.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη