Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

“Οι δασικές υπηρεσίες εισηγούνται ενυπόγραφα, πριν την οποιαδήποτε απόφαση για την απαγόρευση ή μη του κυνηγιού στον Έβρο” – Εκδήλωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας

Σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη με επίκεντρο τους κυνηγούς για τους κυνηγούς, δόθηκε η απάντηση που επεδίωκαν να ακούσουν εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε σχέση με την ολική απαγόρευση του κυνηγιού στον Εβρο, που επιβλήθηκε και κυρίως με βάση ποια αντικειμενικά και τεκμηριωμένα στοιχεία δόθηκε αυτή η εντολή. Υπενθυμίζεται, ότι ήταν μία απόφαση που είχε βγάλει τους κυνηγούς του νομού στον δρόμο των κινητοποιήσεων μιλώντας για αδικία και ανεξήγητη απόφαση.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Δρούγας απάντησε στους κυνηγούς που ο περισσότεροι έθεσαν τον προβληματισμό αυτόν, δηλαη με ποια λογική πάρθηκε η απόφαση της ολικής απαγόρευσης και μάλιστα σε περιοχές που δεν είχαν καμία σχέση με τις καμένες εκτάσεις, όπως ήταν η Σαμοθράκη και το Δέλτα του Έβρου.

Ο κύριος Δρούγας ήταν ξεκάθαρος και πολύ συγκεκριμένος λέγοντας, πως η δημοσδιοίκηση δεν είναι απρόσωπη, εξηγώντας, πως πριν παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση μεσολαβούν εισηγήσεις και μάλιστα ενυπόγραφες από τις αρμόδιες υπηρεσίες τις δασικές εν προκειμένω, διευκρινίζοντας παράλληλα, πως είναι άνθρωποι που βρίσκονται κάθε μέρα στο πεδίο βλέποντας από κοντά τι γίνεται και ποια είναι η κατάσταση σε πραγματικό χρόνο με στοιχεία που τα στέλνουν στα κεντρικές υπηρεσίες.

Η απαγόρευση του κυνηγιού δεν ήταν το μόνο ζήτημα που μονοπώλησε, τέθηκαν πολλά και ουσιαστικά, καθώς το θέμα ήταν η διαχείριση της θήρας μετά από τις δασικές πυρκαγιές. Ήταν μία εσπερίδα, που διοργάνωσε η κυνηγετική ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν όλα τα δεδομένα, την υφιστάμενη εικόνα και κυρίως τι πρέπει να γίνει για την αναγέννηση της φύσης και πως θα πρέπει να είναι η παρουσία των κυνηγών μέσα στο οικοσύστημα. Διαμορφώθηκε ένας γόνιμος διάλογος, από τον οποίο εξήχθησαν σοβαρά συμπεράσματα με τον κύριο Δρούγα να αναφέρεται και στην πολύ σημαντική σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει και να εξελίσσεται συνεχώς ανάμεσα στους εκάστοτε υπηρεσιακούς παράγοντες και στους κυνηγετικούς συλλόγους.

Ο προϊστάμενος του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε και στις ΜΚΟ ξεχωρίζοντας τους ρόλους και τι κάνει ο καθένας, υποστηρίζοντας, πως κανείς δεν θέλει τα δάση στην γυάλα, αυτή η στρατηγική δεν οδηγεί πουθενά και κυρίως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά περί πρόληψης και προστασίας, τα δάση τόνισε, πρέπει να σφύζουν από ζωή με την παρουσία υλοτόμων, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων και κυνηγών, οι οποίοι περιορίζουν τη διαθέσιμη, για καύση, βιομάζα και επιβλέπουν το δάσος. Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη και όλοι είναι χρήσιμη, με την απαιτούμενη όμως οργάνωση και στόχευση.

Οι κυνηγοί συμβάλλουν κάθε χρόνο ποικιλοτρόπως και με όποιες δυνάμεις διαθέτουν στην πρόληψη, στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ωστόσο, ειπώθηκε πως, με αφορμή τις πυρκαγιές, οι κυνηγοί υφίστανται σε αρκετές περιπτώσεις ατεκμηρίωτες και υπερβολικές απαγορεύσεις στη δραστηριότητά τους.

Απαντήσεις δόθηκαν από τους ομιλητές και στα όσα ακόμη εξακολουθούν να λέγονται για το δάσος της Δαδιάς, καταρρίπτοντας κάποιους μύθους που καλλιεργήθηκαν, όπως για παράδειγμα το δίκτυο συντήρησης και  την προσβασιμότητα, διαψεύδοντας το αρνητικό αυτό κλίμα, εξηγώντας πως οι πυρκαγιές είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν από τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ, τα θέματα που αφορούν στην οικολογία και την αποκατάσταση των θηραματικών πληθυσμών στις πληγείσες περιοχές και πέριξ αυτών, προτάσεις για τη δημιουργία και εφαρμογή ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για την πολιτική που θα ακολουθείται από τις αρμόδιες δασικές αρχές, για τη διαχείριση της θήρας μετά από δασική πυρκαγιά, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της πυρκαγιάς, τις τοπικές συνθήκες, καθώς και τις κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις του θέματος.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη