Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Έβρος: Οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση για την Περιφέρεια ΑΜΘ

Τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Έβρου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης παρουσίασε το κόμμα στην Αλεξανδρούπολη. Αναλυτικά είναι οι εξής:

  1. Γιαννούδης Δημήτρης: Γεωπόνος, ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η ενότητα», μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος Θράκης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., μέλος της ΕΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ.
  2. Γκιδίκα Σταματία (Ματούλα): Δημόσιος υπάλληλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης.
  3. Δευτεραίου Πολυξένη (Ξένια): Αναπληρώτρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  4. Δινδίνη Βαΐα (Βάνα): Δικηγόρος παρ εφέταις, μέλος Συλλόγου Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος ΟΓΕ), μέλος της ΕΠ Αν Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ.
  5. Ζησίδης Παναγιώτης: Αγρότης κτηνοτρόφος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Α.Σ. Έβρου.
  6. Κώστογλου Κώστας: υπάλληλος στο Δήμο Διδυμοτείχου
  7. Μαραγκοζάκη Σωτηρία: Δημοσιογράφος- συγγραφέας, μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης και του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Έβρου.
  8. Μάρκου Μαίρη: αντιπρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου Σουφλίου – Τυχερού – Ορφέα «νοιαΖΩμαι».
  9. Μιδάλκος Παναγιώτης: Εκπαιδευτικός. Δημοτικός Σύμβουλος Σουφλίου με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.
  10. Μπάζας Σταύρος: αρχαιολόγος δημόσιος υπάλληλος, μέλος της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ
  11. Μπάρμπα Αθανασία (Σάσα): Δημόσιος Υπάλληλος στον Δήμο Σουφλίου, ταμίας του ΔΣ Σωματείου Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Σουφλίου.
  12. Ναζλής Κώστας: Διοικητικός υπάλληλος του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμότειχου, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμότειχου.
  13. Νικολαΐδης Γεώργιος: Συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Αντιπρόεδρος του ΔΣ του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας.
  14. Παντελίδου Στέλλα: νοσηλεύτρια στο ΠΓΝΑ (συμβασιούχος)
  15. Τουφεκτσή Αναστασία: Γιατρός μικροβιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ Κέντρου Υγείας Αλεξανδρούπολης, μέλος Ι.Σ.Ε.
  16. Τοψίδου Αναστασία: λογίστρια αυτοαπασχολούμενη στην Ορεστιάδα
  17. Τρέλλης Γιάννης: Γεωπόνος.
  18. Φωτιάδης Τριαντάφυλλος: Απόστρατος Αντιπλοίαρχος ΠΝ εα, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρέμβαση Δ. Κλάδη υποψήφιου περιφερειάρχη με τη Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ στη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές, 4/9/2023

17η μέρα και το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στην περιοχή μας συνεχίζεται με την πυρκαγιά να είναι σε εξέλιξη με τεράστιες καταστροφικές συνέπειες και επιμένουμε να καλούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σβήσει άμεσα η πυρκαγιά. Μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα γιατί είχαμε προειδοποιήσει για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό και χρηματοδότηση στα Δασαρχεία, στην Πυροσβεστική, στην Περιφέρεια και στους Δήμους, για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας των δασών, για τον αντεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή των πυρκαγιών.

Δυστυχώς ούτε η περσινή αρνητική εμπειρία με το Δάσος της Δαδιάς να καίγεται για μέρες, ούτε η φωτιά στο Παπίκιο όρος που συνέχιζε για πάνω από 20 μέρες, ούτε η πικρή πείρα από τις φωτιές σε Θάσο και Σαμοθράκη πάρθηκε υπόψη.

Φαίνεται η κυβέρνηση, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές ήταν απασχολημένες με άλλα «σοβαρότερα» θέματα, με το πως δηλαδή θα ικανοποιούν τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και δεν έμεινε χρόνος για να ασχοληθούν με τις ανάγκες του λαού. Βρίσκονταν υπό την επήρεια της «μέθης» για το νέο σημαντικό ρόλο της περιοχής μας ως στρατιωτικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. Ρόλος βέβαια που ούτε τα προβλήματα του λαού λύνει, αλλά μας μετατρέπει σε στόχο αντίπαλων δυνάμεων, μεγαλώνοντας και οξύνοντάς τα.

Φαίνεται πλέον με τον πιο τραγικό τρόπο ότι όλα αυτά που διεκδικούσαμε και παλεύαμε αφορούν την ίδια τη ζωή του λαού. Αλλά βλέπετε στα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορείς να βάλεις διόδια, θεωρούνται κόστος από το κράτος που βάζει τις ζωές μας και το περιβάλλον στη ζυγαριά με τα κέρδη των ομίλων. Και πώς γίνεται πάντα η πλευρά των κερδών να βαραίνει περισσότερο!!!

Έχει φτάσει όμως ο κόμπος στο κτένι. Τώρα είναι η ώρα να πούμε ένα μεγάλο ως εδώ! Καλούμε το λαό της περιοχής με την δράση του, τον αγώνα του να απαιτήσει τα απαραίτητα έργα, να απαιτήσει τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό, την αποζημίωση στο 100% όσων επλήγησαν. Να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση που καλούν τα εργατικά σωματεία, σύλλογοι και άλλοι φορείς της περιοχής την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στο πάρκο Ακαδημίας.

Παράλληλα, με την ψήφο του να αποδυναμώσει τις δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνει. Δεν χρειαζόμαστε άλλους υπηρέτες -όποιας απόχρωσης -της πολιτικής που μας έφερε μέχρι εδώ. Δεν χρειαζόμαστε άλλες δυνάμεις που κρύβουν με κάθε τρόπο, ακόμα και με ρατσιστικό μίσος, τις πραγματικές αιτίες της κατάστασης που βιώνουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερους εκλεγμένους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, περιφερειάρχες και δημάρχους που θα αγωνίζονται, θα βάζουν στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Για αυτό να βγουν πολύ ενισχυμένα στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους και στην Περιφέρεια ΑΜΘ. 

Να ενημερώσουμε ότι κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης τόσο στην περιφέρεια (δίνουμε σε ξεχωριστό δελτίου τύπου τα ονόματα των υποψηφίων για την ΠΕ Έβρου) όσο και στους Δήμους Ορεστιάδας με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Ζαλουφλή, στο Σουφλί με υποψήφιο δήμαρχο των Χρήστο Κουγιουμτζή και στην Αλεξανδρούπολη με υποψήφιο δήμαρχο τον Σάββα Δευτεραίο στον οποίο και δίνουμε τώρα τον λόγο.

Τοποθέτηση ΣΑΒΒΑ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΥ, υποψήφιου δήμαρχου Αλεξανδρούπολης με την ΛΑΙΚΗ ΣΤΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους πυρόπληκτους σε όλη την έκταση του Νομού μας. Σε αυτούς που έχασαν κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και στους πυροσβέστες και τον λαό που με όλες τους τις δυνάμεις έδωσαν και δίνουν μάχη για την προστασία της ζωής, των καλλιεργειών και της περιουσίας του λαού, που υπερασπίζονται το περιβάλλον και το δασικό πλούτο μας.  

Το 2023 υπερτριπλασιάστηκε το μέγεθος των καμένων εκτάσεων σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Στην περιοχή μας τα μέχρι στιγμής στρέμματα που έχουν καεί αγγίζουν τις 900000. Έχουν ήδη υπάρξει 20 νεκροί, δεκάδες τραυματίες ή με αναπνευστικά προβλήματα και έχουν καταστραφεί σπίτια, καλλιέργειες, αιγοπρόβατα, μελίσσια κ.ά.

Έχουμε θέσει κατ΄ επανάληψη και επί πολλά συναπτά έτη, ερωτήσεις στις Δημοτικές Αρχές όπως:

Ποιος ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά- δασοτεχνικά έργα σε συνεργασία με το Δασαρχείο, την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια;

Ποιες οι ενέργειες  για την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για την βελτίωση της προστασίας από πυρκαγιές με έμφαση στην πρόληψη;

Πώς στελεχώνεται το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για την κατάσβεση των πυρκαγιών με δεδομένη την αποψίλωση του προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια; Τι εξοπλισμό διαθέτει σε οχήματα, προσωπικό μόνιμους και συμβασιούχους;

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταθέσει ερωτήσεις για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης  για τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στην πυροπροστασία και μάλιστα πριν 4 χρόνια επισημαίναμε  ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης για να προστατευτούν όσοι χώροι έχουν ανάγκη από προστασία όπως τα πάρκα, το πολυσύχναστο παραλιακό μέτωπο με αδυναμία διαφυγής, τα  περιαστικά δάση. Επίσης το ορεινό δάσος Κίρκης, Άβαντα, Αισύμης, η Μάκρη, τα Δίκελα, η Μεσημβρία όπου λειτουργούν κατασκηνώσεις και συγκεντρώνονται χιλιάδες παραθεριστές κάθε καλοκαίρι, όπως και η περιοχή Λουτρών και Φερών.  

Παρόλα αυτά τόσο όλες οι μέχρι σήμερα διοικήσεις του Δήμου, όσο και τα υπόλοιπα εμφανιζόμενα κατά διαστήματα και συχνά πυκνά σύντομα εξαφανιζόμενα ή αλληλοπροσαρτόμενα Δημοτικά Σχήματα για άλλη μια φορά υποστηρίζουν τις διάφορες κυβερνητικές επιλογές, υπερθεματίζουν για ξεχωριστό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το «112» κλπ. Παπαγαλίζουν τα γνωστά επιχειρήματα και τις χιλιοειπωμένες  δικαιολογίες: Φταίνε οι καύσωνες και η «κλιματική κρίση», οι δυνατοί άνεμοι, οι δύσβατες περιοχές, οι εμπρηστές, οι «ασύμμετρες απειλές». 

Το πρόβλημα όμως είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος, τη γη, την κατοικία ως εμπορεύματα για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των κατασκευών, της Ενέργειας, του τουρισμού κ.ά. Είναι η πολιτική σχεδιασμού της πυροπροστασίας και της αντιπλημμυρικής προστασίας με βάση το «κόστος – όφελος». 

Αυτή την πολιτική ακολουθούν, ακολούθησαν μέσα από διάφορες θέσεις ευθύνης και θα ακολουθήσουν οι συνδυασμοί που ζητούν ή μάλλον όπως τους αρέσει να λένε, διεκδικούν το Δήμο Αλεξανδρούπολης. Την πολιτική δηλαδή που ευθύνεται: Για την υποβάθμιση της πρόληψης με τη διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, που διαχωρίζει τις υπηρεσίες πρόληψης και πυρόσβεσης, για την ανυπαρξία ειδικού σώματος δασοπυρόσβεσης, την υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές υποδομές, από τους καθαρισμούς δασών, τις αντιπυρικές ζώνες, έως δασικούς δρόμους και δίκτυα υδατοδεξαμενών. 

Για αυτό έχει τεράστια σημασία το κάλεσμα του ψηφοδελτίου μας, της Λαϊκής Συσπείρωσης, να οργανωθεί ο λαός και να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα άμεσα, αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής για σπίτια, επαγγελματικές στέγες, κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και άλλες υποδομές. Για παροχή ζωοτροφών σε όσους κτηνοτρόφους το έχουν ανάγκη. Για να μπουν εμπόδια σε επιχειρηματικούς ομίλους που βλέπουν «ευκαιρίες μέσα από την καταστροφή»!

Από το 2020 ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείναμε (και συνεχίζουμε να προτείνουμε):

ότι το ΔΣ οφείλει να απαιτήσει την αντιμετώπιση και τη λύση των παρακάτω ζητημάτων:

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
  • Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα τόσο την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού όσο και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.
  • Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας.
  • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.
  • Να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού ώστε να χορηγηθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις στην Δασική Υπηρεσία για να γίνουν διανοίξεις δασικών δρόμων, αποψιλώσεις και αραιώσεις δασικών περιοχών, τοποθέτηση υδατοδεξαμενών σε όλα τα νευραλγικά σημεία των δασικών οικοσυστημάτων, συντήρηση των υπαρχόντων και δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και τόσων άλλων απαραίτητων παρεμβάσεων για την αποτροπή και περιορισμό των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Καλούμε το λαό της περιοχής με την δράση του, τον αγώνα του να απαιτήσει τα απαραίτητα έργα, να απαιτήσει τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό, την αποζημίωση στο 100% όσων επλήγησαν. Να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση που καλούν τα εργατικά σωματεία, σύλλογοι και άλλοι φορείς της περιοχής την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στο πάρκο Ακαδημίας.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ…

«Μάρτυρες» κάθε τόσο καταστροφών (πυρκαγιές σήμερα, πλημμύρες αύριο, σεισμοί κοκ), ακούμε διάφορες θεωρίες περί ακραίων καιρικών φαινομένων, μικροκλίματος της φωτιάς, κλιματική αλλαγή κλπ αλλά και ότι αν υπάρχουν ευθύνες για την κάθε φορά μικρή, μεγάλη ή τεράστια καταστροφή, αφορούν γενικά σε «λάθη». Η μήτρα όμως του κακού είναι η συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν ως κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωήςΓι’ αυτό δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας (ούτε βέβαια αντιπλημμυρικής ή αντισεισμικής). Η κατάσταση αυτή, απορρέει από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, από περιφέρειες και δήμους στα πλαίσια περιορισμού των δαπανών για την προστασία των δασών, μεταφοράς αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών. Ούτως ή άλλως η αντιπυρική προστασία δεν αποτελεί από την ΕΕ επιλέξιμη δαπάνη και δεν χρηματοδοτούνται τα αντίστοιχα έργα.

Τα στοιχεία, είναι αποκαλυπτικά:

● Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά.

● Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) έχουν  διανεμηθεί το ποσό των 16,9 εκατ. ευρώ σε 326 Δήμους της χώρας για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Ποσό που είναι ελάχιστο και δεν ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες και παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα για άλλη μια χρονιά. Στην ουσία δεν μπορεί να καλύψει ούτε το έκτακτο προσωπικό της περιόδου που συνήθως προσλαμβάνεται σε αυτή την φάση.

● Το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.

● Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή κ.α.

Την ίδια στιγμή Δάση-περιοχές ολόκληρες βουνοκορφές παραδίδονται σε επενδυτές. Η πολιτική δηλαδή που αφήνει τα βουνά απροστάτευτα, τα γεμίζει την ίδια ώρα με ανεμογεννήτριες.

Επανερχόμαστε (γιατί πέρσι στο Δήμο είχαμε φωτιές Σεπτέμβρη και Οκτώβρη) και θέτουμε τις εξής  ερωτήσεις στη δημοτική αρχή: 

  • Ποιος ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά- δασοτεχνικά έργα σε συνεργασία με το Δασαρχείο, την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια; 
  • Ποιες οι ενέργειές σας για την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για την βελτίωση της προστασίας από πυρκαγιές με έμφαση στην πρόληψη; 
  • Πώς στελεχώνεται το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για την κατάσβεση των πυρκαγιών με δεδομένη την αποψίλωση του προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια; Τι εξοπλισμό διαθέτει σε οχήματα, προσωπικό μόνιμους και συμβασιούχους;

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο (10/8/2020) για την έγκριση του σχεδίου «ΙΟΛΑΟΣ».

Στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στις 10/8/2020, συζητήθηκε ένα ακόμη σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ». Οι φονικές, καταστροφικές  πλημμύρες που αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες ως χώρα, στην Εύβοια και αλλού, το Μάτι και η Μάνδρα πριν δύο χρόνια, αποδεικνύουν διαχρονικά πόσο κούφια είναι τα λόγια των πρωθυπουργών, υπουργών και  κυβερνητικών παραγόντων, ότι η πολιτική προστασία είναι προτεραιότητα. Ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτο μέλημα για τις κυβερνήσεις, το ίδιο και η έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση των καταστάσεων που προκαλούν τα έκτακτα φαινόμενα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. 

Αυτά τα σχέδια κάθε φορά περιλαμβάνουν αναλυτικά κάθε ενέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, κωδικοποιώντας όλα όσα περιλαμβάνονται στo υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Όμως, «υλοποιούνται» με υπηρεσίες υποστελεχωμένες από προσωπικό και με ανεπαρκή μέσα και υποδομές των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία.

Οι καταστροφές που συμβαίνουν διαχρονικά σε όλη την Ελλάδα, οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται και οι κατεστραμμένες περιουσίες, θα επαναλαμβάνονται διαρκώς για να φανερώνουν τραγικά  πόσο καταστροφική είναι η  αναπτυξιακή  πολιτική που εφαρμόζεται, επειδή μοναδικό κριτήριο έχει την αύξηση του κέρδους και γι’ αυτό οδηγεί στις συνεχείς εκπτώσεις των αναγκαίων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, σε  υποχρηματοδότηση των κατάλληλων δομών και σε σχεδιασμό μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες.

Ο «ΙΟΛΑΟΣ» είναι ένας μηχανισμός ενεργοποίησης όταν πλέον έχει ξεσπάσει μια οποιαδήποτε πυρκαγιά. Αλήθεια γι’ αυτό το σχέδιο ή τα παρεμφερή που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια:

  • Πόσες ασκήσεις έχουν πραγματοποιηθεί;
  • Γνωρίζει ο κόσμος που θα πάει σε ώρα κινδύνου;
  • Υπάρχουν έτοιμοι χάρτες;
  • Υπάρχουν οδικοί διέξοδοι;

Ερωτήματα που τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα δεν έχουν απαντηθεί.

Για μια ακόμη χρονιά, διαπιστώνεται η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα. Στον τομέα αυτόν συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων, με σημείο αναφοράς τη Δασική Υπηρεσία.

Όπως επικίνδυνο είναι και όλο το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που συνεχώς διευρύνεται ακόμη και εν μέσω πανδημίας με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων ήταν και είναι, ο δασικός πλούτος της χώρας να περάσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στα χέρια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα έχουμε προειδοποιήσει, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.

Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι το ΔΣ οφείλει να απαιτήσει την αντιμετώπιση και τη λύση των παρακάτω ζητημάτων:

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 
  • Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
  • Να καταργηθεί στο σύνολο του ο Νόμος 4662/2020. 
  • Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα τόσο την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού όσο και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.
  • Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας.
  • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. 
  • Να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού ώστε να χορηγηθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις στην Δασική Υπηρεσία για να γίνουν διανοίξεις δασικών δρόμων, αποψιλώσεις και αραιώσεις δασικών περιοχών, τοποθέτηση υδατοδεξαμενών σε όλα τα νευραλγικά σημεία των δασικών οικοσυστημάτων, συντήρηση των υπαρχόντων και δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και τόσων άλλων απαραίτητων παρεμβάσεων για την αποτροπή και περιορισμό των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Για τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε Λευκό.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αλεξανδρούπολης για τα ζητήματα πυρασφάλειας και δασοπροστασίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες και την έκταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης χαρακτηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» τις 60.000 ευρώ για καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων, περιαστικών δασών, αντιπυρικών ζωνών κλπ, που έχει διαθέσει ο Δήμος και τους 4 υπαλλήλους στην πολιτική προστασία.

Με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα ζητήματα πυρασφάλειας και δασοπροστασίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, η δημοτική παράταξη σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«θεωρούμε ότι οι 60.000 ευρώ (για καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων, περιαστικών δασών, αντιπυρικών ζωνών κλπ) που έχει διαθέσει ο Δήμος και 4 υπάλληλοι στην πολιτική προστασία είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες και την έκταση του Δήμου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού όσων τμημάτων εμπλέκονται στο ζήτημα δεν αρκούν για να καλύψουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικά εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε επίπεδο νομοθεσίας, αρμοδιοτήτων, αποψίλωσης προσωπικού και υποδομών στους Δήμους, στην Πυροσβεστική, στη Δασική υπηρεσία. Ούτε βέβαια πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί “η ελιά έχει βραδύκαυστο ξύλο”, όπως είπε ο Δήμαρχος για την περιοχή από τη Μάκρη ως τη Μεσημβρία.

Υπενθυμίζουμε ότι η προσέγγισή μας για τα ζητήματα αυτά, όπως και για το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους, για το περιβάλλον συνολικά, είναι κυρίως πολιτική και λιγότερο “τεχνική”. Δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι ο υπεύθυνος που οπλίζει το χέρι κάθε λογής καταπατητών, των ίδιων των εμπρηστών, είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Είτε αυτό αφορά κατασκευαστικούς ομίλους, είτε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της βιομηχανίας γενικότερα. Αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούν μέσω της εμπορευματοποίησης της γης και των δασικών οικοσυστημάτων, οι πολλαπλές αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, οι άλλοι δασοκτόνοι νόμοι, η απαξίωση και υποστελέχωση της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Κατά τη γνώμη μας μόνο η κοινωνική ιδιοκτησία πάνω στη γη, στα δασικά οικοσυστήματα, συνολικά στους φυσικούς πόρους, μπορεί να τα προστατέψει ουσιαστικά και μόνιμα. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να κινηθεί η πάλη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων. Να απορρίψουν την αυταπάτη ότι στο καπιταλιστικό σύστημα που τα πάντα, ο αέρας, το νερό, η υγεία και η εργατική δύναμη του ανθρώπου, είναι εμπορεύματα, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση. Να δυναμώσουν τη δική τους συμμαχία για να ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων και την κυριαρχία του κέρδους σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Θεωρούμε προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας, χρειάζεται να πάρουμε στα χέρια μας και την υπόθεση της προστασίας των δασών.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να περιλαμβάνει προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα με δημιουργία – συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμό και ουσιαστική φύλαξη. Οργανωτική προετοιμασία με οδηγίες, μέσα, υποδομές, επαρκές προσωπικό, αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατάλληλη εκπαίδευση της Πυροσβεστικής, των υπολοίπων εμπλεκόμενων ομάδων και βέβαια του συνόλου του πληθυσμού. Να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας, να υπάρχουν οδεύσεις μαζικής διαφυγής, υποδομές και μέσα για την εκκένωση, εφόσον χρειαστεί ή κατάλληλες εγκαταστάσεις για την προστασία του. Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα διεκδικώντας παράλληλα μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος για:

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
  • Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.
  • Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία με μόνιμη και σταθερή δουλειά και σύγχρονη εκπαίδευση.
  • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα, τα απαραίτητα χρήματα για βελτίωση των υποδομών, τεχνικών μέσων, κυρίως επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
  • Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
  • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.


Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη