Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, επεσήμανε ο Δημήτρης Καιρίδης υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας για τη συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για ταχεία χορήγηση βίζα σε Τούρκους πολίτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως ανέφερε, ο κύριος Καιρίδης, πρόκειται για συμφωνία η οποία γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο στη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά, σημείωσε ο υπουργός.
Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του Αιγαίου.
Να θυμίσω είπε, ότι τα νησιά του Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουν πάρα πολύ οι νησιώτες μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Καιρίδης. Αφορά νησιά, τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν, επεσήμανε ο κύριος Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία.
Πρόκειται, όπως είπε για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο. Και ενώ η λίστα με τα νησιά αυτής της κατηγορίας είναι πολλά, η Σαμοθράκη αν και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την συμφωνία. Η εξαίρεση αυτή, αιτιολόγηση προς το παρόν δεν έχει και θα έχει ενδιαφέρον η κυβέρνηση να απαντήσει, ποιος είναι ο λόγος που η Σαμοθράκη μένει εκτός, πόσο μάλλον που ο Έβρος συνορεύει με την γειτονική χώρα και θα περίμενε αυτονόητη την ένταξη της σε μία τέτοια εξέλιξη και με την Αλεξανδρούπολη να δέχεται καθημερινά τουρίστες από την Τουρκία.