Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό – Το “Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού” στην πλατεία του Φάρου στην Αλεξανδρούπολη

Μαθητές δημοτικών σχολείων συμμετείχαν στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου «Ο Άγιος Βασίλειος» με την αρωγή του Δήμου Αλεξανδρούπολης και με την σύμπραξη του σχεδιαστή/συντονιστή Γιώργου Χονδρόπουλου.

Τα παιδιά διασκέδασαν για καλό σκοπό και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την αγάπη και την ισότητα. Όλοι όσοι πήραν μέρος στο παιχνίδι μίλησαν για μία διαδικασία πετυχημένη με φαντασία και μεράκι που έβαλε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε διαδρομές με πολύ ενδιαφέρον για την κατάληξη τους.

Σημείο συνάντησης ήταν η πλατεία του Φάρου, εκεί όπου δόθηκαν οι ανάλογες οδηγίες και τα παιδιά τις ακολούθησαν, ώστε να βρουν το χαμένο “θησαυρό”, απολαμβάνοντας τους γρίφους που έπρεπε να λύσουν και φτάνοντας στο “μυστήριο” που θα τους αποκάλυπτε το μεγάλο μυστικό…περιπέτεια και αγωνία με πολλά χαμόγελα!

Η 2η Απριλίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για Αυτισμό.

Ο αυτισμός, αποτελεί μια εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Αφορά τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες, με δυσκολίες στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα στις κοινωνικές δεξιότητες και την επικοινωνία, καθώς και σε συνοδές στερεότυπες, μονότονες, επαναληπτικές συμπεριφορές.

Οι δυσκολίες γίνονται εμφανείς νωρίς στη ζωή του ατόμου, με τα πρώτα σημάδια να είναι ορατά πριν από τα 3 έτη ζωής. Φαίνεται ότι έχουν γενετική βάση, αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κατάλληλος εργαστηριακός ή απεικονιστικός τρόπος διάγνωσης ή προγεννητικής πρόγνωσης του αυτισμού.

Η διάγνωση βασίζεται σε διαγνωστικά κριτήρια και στα τυπικά κλινικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν τα άτομα με τη διαταραχή αυτή. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό. Η πρώιμη αναγνώριση του προβλήματος, η έγκαιρη διάγνωση και ένταξη του παιδιού σε συμπεριφορικό θεραπευτικό πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης, οδηγεί στο βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια δεν μιλάμε για αυτισμό αλλά για διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, όρος που περιγράφει και περικλείει καλύτερα τη διαφορετική κλινική εικόνα, συμπεριφορές και βαρύτητα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες, τον διαφορετικό τρόπο μάθησης και σκέψης του κάθε ατόμου.

Σύμφωνα με μελέτες, σε διεθνές επίπεδο η συχνότητα του αυτισμού κυμαίνεται περίπου στο 1-1,5% του γενικού πληθυσμού. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά δεδομένα.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται διεθνώς αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των διαταραχών αυτιστικού φάσματος, που σε ένα βαθμό οφείλεται στα ακριβέστερα διαγνωστικά κριτήρια και διαγνωστικά εργαλεία που διαθέτουμε, αλλά και στην ευαισθητοποίηση των οικογενειών και των ειδικών και στην καλύτερη αναγνώριση και ταυτοποίηση των δυσκολιών.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη