Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025

Παρουσία Λέκκα ασκήσεις σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη για την αντιμετώπιση πιθανού σεισμού – Ποια περιφέρεια κρίνεται ως η καλύτερη προετοιμασμένη

Ο συντονισμός, η συνεννόηση και η προετοιμασία…επί χάρτου!

Με την κωδική ονομασία «Εγκέλαδος» ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι ασκήσεις επί χάρτου «ΚΑΔΜΟΣ» και «ΑΡΜΟΝΙΑ» που αφορούν στην ετοιμότητα της χώρας σε έναν ενδεχόμενο σεισμό. Κάθε περιφέρεια είναι υποχρεωμένη με βάση τον εθνικό σχεδιασμό να υλοποιεί μία φορά τον χρόνο, άσκηση σεισμικού κινδύνου. Στην Περιφέρεια ΑΜΘ για τον σκοπό αυτό επελέγη φέτος, ο Έβρος.

Η διενέργεια της άσκησης πεδίου τόσο σε Αλεξανδρούπολη όσο και σε Σαμοθράκη είχαν, ως στόχο την βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων σε τοπικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω σεισμού, αναφέροντας μάλιστα και ιστορικά δεδομένα της περιοχής, που στην περίπτωση του Έβρου αφορούσε στον σεισμό του 1893, προκαλώντας μάλιστα τότε και τσουνάμι στην Αλεξανδρούπολη, 40 μέτρων αλλά και στη Σαμοθράκη.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διοργάνωσε την επιχειρησιακή άσκηση επί χάρτου με την ονομασία «ΚΑΔΜΟΣ και ΑΡΜΟΝΙΑ 2024».

Στο πρώτο μέρος της άσκησης που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. Στόχος της δράσης ήταν η ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων, τόσο προσεισμικά όσο και μετασεισμικά, στην περιφερειακή ενότητα Έβρου με κυρίαρχο ζητούμενο την βελτίωση του υφιστάμενου μηχανισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, εντοπισμού των πιθανών κενών και παραλείψεων, αλλά και της επίτευξης της καλύτερης δυνατής επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών.

Ένα από τα θέματα, που εντοπίστηκαν και επισημάνθηκαν, ήταν το γεγονός ότι σε αυτές τις καταστάσεις η συμμετοχή των δήμων είναι καίρια και καθοριστικής σημασίας σε επίπεδο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης. Οι δήμοι οφείλουν να έχουν κάνει τον σχεδιασμό τους, καθορίζοντας σχέδια καταφυγής των πολιτών.

Στη Σαμοθράκη πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της άσκησης, όπου ανάμεσα στα ζητήματα που αναδείχθηκαν, εκπαιδευτικό προσωπικό σχολικών μονάδων και υπεύθυνοι παιδικών σταθμών ενημερώθηκαν από τους ειδικούς, για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού και πως να προστατέψουν τα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως τονίστηκε, πως ο Έβρος βρίσκεται στην χαμηλή κατηγορία σεισμικότητας, εκτός από την Σαμοθράκη που συγκαταλέγεται στη μεσαία κατηγορία κινδύνου, λόγω του ρήγματος της Ανατολίας που περνάει από τη νότια πλευρά της.

Ωστόσο, η Κρήτη είναι αυτή που επιλέχθηκε ως η καλύτερα προετοιμασμένη Περιφέρεια έναντι των υπολοίπων 12 της χώρας σε επίπεδο δράσεων επί όλων των σχεδίων φυσικών καταστροφών, με βάση αξιολόγηση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Πρώτη ήταν η Κρήτη και με μια άσκηση διαφορά στη δεύτερη θέση η Θεσσαλία και μάλιστα επί Αγοραστού, αφού η αξιολόγηση δόθηκε εντολή και διεξήχθη το πρώτο εξάμηνο του 2023. 

Σύμφωνα, με τα ίδια αποτελέσματα, στην τρίτη θέση κατάταξης με ποσοστό 89% για υλοποιημένες δράσεις βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής, ακολουθούν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 83%, της Κεντρικής Μακεδονίας με 80%, του Νοτίου Αιγαίου με 78%, της Στερεάς Ελλάδας με ποσοστό 74%, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 72%, του Βορείου Αιγαίου με 65%, των Ιονίων Νήσων με 54%, της Δυτικής Μακεδονίας με 50%, της Ηπείρου με 48% και της Πελοποννήσου με 41%. Και το εντυπωσιακό είναι ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου την τελευταία 40ετία έχει “δώσει” έντονα φυσικά φαινόμενα με σεισμούς στην Πάτρα και την Καλαμάτα, φωτιές και πλημμύρες. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη