Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

ΠΓΝΑ: Καταγγελίες για διακοπές στην παροχή οξυγόνου και συνύπαρξη ασθενών με κορωνοϊό και μη από το ΣΥΚΝΕ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης περιγράφουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, προχωρώντας σε σοβαρές καταγγελίες για συνύπαρξη ασθενών με κορωνοϊό και μη, όπως και για διακοπές στην παροχή οξυγόνου, οι οποίες, όπως αναφέρουν, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο μας 100 ασθενείς με Covid-19 εκ των οποίων 21 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ» και «οι αντοχές του Νοσοκομείου μας είναι πλέον οριακές αλλά και επικίνδυνες», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, μέσω ανακοίνωσης του ΔΣ του Σωματείου Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου (ΣΥΚΝΕ), προχωρώντας ακόμη και σε καταγγελίες για την ασφάλεια των νοσηλευομένων.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση: «Η ΜΕΘ λειτουργούσε, υπό κανονικές συνθήκες, με 9 κλίνες. Λόγω COVID-19 επεκταθήκαμε στην παρακείμενη Μ.Α.Φ. που είχε άλλες 6 κλίνες που δεν χρησιμοποιούνταν. Ούτε αυτές στάθηκαν αρκετές. Την τελευταία βδομάδα ήδη έχουν καταληφθεί και οι επιπλέον 6 κλίνες που αναπτύχθηκαν στον χώρο της Ανάνηψης και μόλις σήμερα δόθηκε εντολή για ανάπτυξη επιπλέον άλλων 6 κλινών στον χώρο των χειρουργείων (με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό)».

«Οι 9 κλίνες ΜΕΘ τριπλασιάζονται», λοιπόν, «και φθάνουμε συνολικά στις 27 αναπτυγμένες υπό ασφυκτική μονομερή πίεση προς τους εργαζόμενους, έχοντας προσθέσει από τον Ιούνιο 8 μόνο Νοσηλευτές Τ.Ε και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα 10 Νοσηλευτές Δ.Ε.. Σήμερα έχουμε λοιπόν 21 ανεπτυγμένες κλίνες Μ.Ε.Θ.(+6 να ετοιμάζονται), 7 κλίνες στη ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ και 4 κλινικές COVID -19 που μπορούν να νοσηλεύσουν άλλους 140 ασθενείς (20 εξ’ αυτών είναι κατειλημμένες από παθολογικούς ασθενείς)», προστίθεται, με το τελευταίο αυτό γεγονός, «της παραμονής παθολογικών περιστατικών μέσα στις κλινικές covid -19», να χαρακτηρίζεται «άκρως επικίνδυνο».

«Ήδη σε μια μόνο παθολογική κλινική καταγράφηκαν 7 θετικά περιστατικά που ταυτοποιήθηκαν ως θετικά, ενώ νοσηλευόταν με άλλα ταυτόχρονα αρνητικά περιστατικά στον ίδιο θάλαμο. Αν αυτό δεν αποτελεί αιτία διασποράς…τότε τι νοείται διασπορά;», διερωτούνται εν συνεχεία οι συντάκτες της ανακοίνωσης, συμπληρώνοντας πως «περίπου 30 συνάδελφοι νόσησαν από covid και άλλοι τόσοι βρέθηκαν σε καραντίνα μετά από ιχνηλάτηση».

Και «σαν να μη έφθαναν όλα αυτά», συνεχίζει το ΣΥΚΝΕ, «χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχαμε ευτυχώς μικρής διάρκειας διακοπές στην παροχή οξυγόνου στην κλινική covid-3 και παρ’ ολίγο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές». Σε συνέχεια αυτού, οι εργαζόμενοι ζητούν από τη διοίκηση «να λάβει σοβαρά υπόψιν της τις δυνατότητες αντοχής του συστήματος στην παροχή του απαραίτητου όγκου οξυγόνου σε απομακρυσμένες κλινικές όπως και χθες στην covid-3, ειδάλλως θα έχει και την επικείμενη ευθύνη».

Σημειώνουν, δε, πως «τον μήνα Αύγουστο οι ανάγκες μας στην παροχή οξυγόνου ήταν περίπου 700cm3 και σήμερα ξεπερνούν τις 2000 cm3 ημερησίως», τονίζοντας πως «οι ανάγκες λοιπόν τριπλασιάστηκαν».

«Πριν λοιπόν θρηνήσουμε θύματα από αμέλεια καλό θα είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητες μας και να πάψουμε να επεκτεινόμαστε έτσι απλά σε επιπλέον κλινικές covid χωρίς τα προαπαιτούμενα», υπογραμμίζεται. «Ο πόλεμος θα κερδηθεί από όλους τους εργαζόμενους και για όλους τους συμπολίτες μας με την ενίσχυση του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι με χειροκροτήματα και παλινωδίες», καταλήγει το ΣΥΚΝΕ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη