Τριάντα εννέα (39) περιστατικά απάτης, διαφόρων “σεναρίων” και μεθόδων, καταγγέλθηκαν μέσα σε 74 ημέρες, από την 1 Ιουλίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου, στις αστυνομικές αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το τελευταίο περιστατικό στον Έβρο, με την αφαίρεση 23.000 ευρώ περίπου από τραπεζικό λογαριασμό ενός άνδρα, τα οποία “σήκωσε” άγνωστος δράστης, αφού πρώτα κατάφερε να πείσει το θύμα του να τού δώσει τραπεζικά δεδομένα, ήταν το μεγαλύτερο ποσό, εδώ και πολύ καιρό. Τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά ή με sms και mail που εμφανίζονται σαν μηνύματα που αποστέλλονται από Τράπεζα, άλλοτε προσποιούμενοι τους γιατρούς, τους εργαζόμενους κάποιου Οργανισμού (π.χ. ΔΕΗ) ή τους ενδιαφερόμενους για κάποιο πωλητήριο (συνήθως οχημάτων ή συσκευών), οι δράστες και τα κυκλώματά τους συνεχίζουν να “χτυπούν” με πολλούς τρόπους, λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς και δοκιμασμένους, “ψαρεύοντας” θύματα κάθε ηλικίας.
Στο πιο πρόσφατο περιστατικό (07/09), με λεία τις 22.835 ευρώ, η απάτη είχε το “σενάριο” του ενδιαφερόμενου αγοραστή γεωργικού ελκυστήρα, για τον οποίο είχε “ανεβάσει” διαδικτυακά πωλητήριο ένας άνδρας από περιοχή του Έβρου. Η αγοραπωλησία ήταν το σενάριο και της προηγούμενης απάτης που καταγγέλθηκε στις αστυνομικές αρχές του Έβρου στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τον παθόντα να καταθέτει 3.720 ευρώ για την αγορά Ι. Χ., το οποίο ποτέ δεν παρέλαβε.
Από τις 39 υποθέσεις απάτης που καταγγέλθηκαν τους τελευταίους 2,5 μήνες στην Αστυνομία, οι 7 εξιχνιάστηκαν, ανάμεσά τους και αυτή σε οικισμό της Δράμας, όπου στις 29 Ιουλίου δύο άτομα, προσποιούμενα τους υπαλλήλους της ΔΕΗ, έπεισαν μία ηλικιωμένη γυναίκα να τους παραδώσει τα χρήματα (115.000 ευρώ), τις λίρες και τα χρυσαφικά της, για να μην καταστραφούν από δήθεν εργασίες που είχαν να κάνουν.
Η Αστυνομία επαναλαμβάνει συνεχώς τις συστάσεις της προς τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού η δράση των συγκεκριμένων κυκλωμάτων συνεχίζεται αμείωτη, αναπροσαρμόζεται κατά διαστήματα και εμφανίζει παροδικά και εξάρσεις.
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας