Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Πιο πολλά τα σκληρά σιτάρια και τα τριφύλλια τη νέα χρονιά – Κρατά δυνάμεις το βαμβάκι

Στρέμματα από τα κριθάρια κι άλλα σιτηρά φαίνεται να παίρνει το σκληρό. Ψηλά και το βαμβάκι λόγω -επίσης- των τιμών, ενώ ενδιαφέρον έχουν και τα τριφύλλια.

Για αύξηση στρεμμάτων πάει φέτος το σκληρό σιτάρι από μια πρώτη εικόνα, εξαργυρώνοντας θα λεγε κανείς την περσινή κούρσα τιμών παραγωγού, οι οποίες παραμένουν ψηλά λόγω της διεθνούς συγκυρίας. Ενδιαφέρον επιδιεκνύουν οι αγρότες και για το βαμβάκι, ενώ εναλλακτική αποτελεί και το τριφύλλι, που δεν έχει ιδιαίτερα κόστη και φέτος πάει εξίσου καλά η ζήτησή του και η τιμή του. Όπως και να χει, οι περισσότεροι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι για το τι θα σπείρουν λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Ο κ. Βασίλης Κυριακού καλλιεργούσε μέχρι πριν δυο χρόνια σκληρό σιτάρι 10 χλμ. έξω από την πόλη του Κιλκίς, τώρα όμως ενοικιάζει την γη του για φωτοβολταϊκά. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, βλέπει πως οι πιο συστηματικοί καλλιεργητές σκληρού σίτου της περιοχής, λόγω των ικανοποιητικών τιμών που εισέπραξαν πέρσι, φέτος βάζουν και φέτος σιτάρι και το πιθανότερο είναι να αυξήσουν και τα στρέμματα. Όμως, όπως λέει, αρκετοί αγρότες που εναλλάσσουν καλλιέργειες ανάλογα το έτος, μάλλον θα προτιμήσουν να καλλιεργήσουν τριφύλλι, που ως προϊόν δεν έχει μεγάλες ανάγκες και υψηλά κόστη. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, στην περιοχή του Κιλκίς, που η γη δεν είναι και τόσο εύφορη, πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν δραστηριοποιηθεί, στήνοντας φωτοβολταϊκά πάρκα, με αρκετούς αγρότες να δελεάζονται από τα υψηλά ενοίκια που τους προσφέρονται και να ενοικιάζουν μακροχρόνια τα αγροτεμάχιά τους. Όπως όμως εξηγεί καταλήγοντας ο κ. Κυριακού, θα έπρεπε το κράτος να ενισχύει περισσότερο τέτοιες περιοχές, ώστε ο αγροτικός κόσμος να παραμένει εκεί και να παράγει… τρόφιμα.

Ο κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος είναι παραγωγός σιτηρών από το Καλλιφώνι Καρδίτσας κι όπως μας λέει, πέρσι η τιμή στο σκληρό ήταν δελεαστική, με αποτέλεσμα να το προτιμά φέτος κόσμος, που έβαζε π.χ. κριθάρι, βρώμη κ.λπ. Κατά συνέπεια, υπολογίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος, που κάνει και σποροπαραγωγή, οι εκτάσεις με σκληρό σιτάρι στην περιοχή, θα είναι αυξημένες σε ποσοστό 15 με 20% από πέρσι. Το σκληρό δε σιτάρι, θα έχει να ανταγωνιστεί σοβαρά φέτος μόνο το βαμβάκι, που καλλιεργείται παραδοσιακά στον κάμπο της Καρδίτσας και έπιασε και καλές τιμές την περσινή χρονιά.

Ο κ. Ιωάννης Χριστάρας, παραγωγός σιτηρών από το χωριό Στανός Χαλκιδικής, κοντά στην Αρναία δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι άρχισαν οι σπορές σκληρού σίτου στην περιοχή. Ο ίδιος όπως μας λέει, ακολουθεί την… τάση και προτίθεται να σπείρει φέτος σκληρό, αντί του μαλακού ή του κριθαριού, καθώς υπάρχει προοπτική με τις τιμές.

Στην περιοχή της Λιβαδειάς και στη Λαμία, τέλος, περισσότερο… προβληματισμένος, παρά αποφασισμένος εμφανίζεται ο αγροτικός κόσμος για το τι θα σπείρει, λόγω κυρίως του υψηλού κόστους παραγωγής. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Βάγκος, μεγαλοπαραγωγός από τη Λιβαδειά, η σπορά στο σκληρό σιτάρι θα αρχίσει μετά τις 10 Νοεμβρίου, αλλά επικρατεί προβληματισμός στους παραγωγούς για το τι θα βάλουν και οι περισσότεροι ακόμα το… ζυγίζουν, αφού έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα από πέρσι, παρά τις καλές εμπορικές τιμές. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, αρκετοί αγρότες θα παραμείνουν φέτος στο σκληρό και στο βαμβάκι, επειδή είναι υποχρεωμένοι από το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, μεγάλη ζήτηση για σπορά φαίνεται να έχει η σανοβρώμη και τέλος ανοδικά κατά πάσα βεβαιότητα θα κινηθούν και τα τριφύλλια. Ο κ. Βάγκος, τέλος, εκτιμά πως σκληρά και βαμβάκια θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Τέλος, στις Σέρρες, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος από τη Νιγρίτα, σιτάρι σκληρό ετοιμάζουν, όποτε το επιτρέπει ο καιρός και σπέρνουν. Σίγουρα θα είναι αυξημένα τα στρέμματα, κριθάρι και μαλακό σιτάρι είναι μεγάλο ερωτηματικό. Καλαμπόκι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε εικόνα αλλά σίγουρα το κόστος του λιπάσματος προβληματίζει πολύ τους αγρότες, καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: agrotypos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη