Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Πρεμιέρα 1η Οκτώβρη για το FSRU της Αλεξανδρούπολης – Η γεωπολιτική σημασία

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα ενεργειακής υποδομής, ο πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης και αεροποίησης φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία την 1η Οκτωβρίου.

Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι του ενεργειακού πάζλ που περιλαμβάνει ακόμη τον διασυνδετήριο έλληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου ICGB που αναβαθμίζει την οικονομική, ενεργειακή και γεωποστρατηγική σημασία της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Το έργο όπως τονίζει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, η οποία συμμετέχει στο project Κ. Ξιφαράς, θα είναι καθοριστικό για την εγκαθίδρυση ενός δυναμικού περιφερειακού κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, ενισχύοντας σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Επιπλέον, ο σταθμός θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της Πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού δικτύου της περιοχής, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

Μέσω του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, θα διοχετεύεται φυσικό αέριο τόσο στην ελληνική όσο και στην περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έτσι ώστε ταυτόχρονα να διευρύνονται οι ενεργειακές πηγές της χώρας μας και να ενισχύεται ο ρόλος της ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Με την έναρξη λειτουργίας του έργου αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά οφέλη και προς τον τελικό καταναλωτή καθώς προωθείται ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών φυσικού αερίου, βελτιώνεται η αξιοπιστία και ευελιξία του ΕΣΦΑ καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων και προστατεύεται το περιβάλλον.

FSRU Αλεξανδρούπολης

Το έργο ύψους 380 εκ. ευρώ ανήκει στην εταιρεία Gastrade. Αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω των οποίων το φυσικό αέριο θα εισάγεται στην Ελλάδα, θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) και από εκεί στους τελικούς καταναλωτές.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης είναι η τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.) ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου

Το FSRU συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Η  συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email