να εργαλείο τομή στην ζωή των πολιτών, το οποίο θα τους διευκολύνει στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, αναμένεται να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή και δεν είναι άλλο από τον Προσωπικό Αριθμό του Πολίτη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ, στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ο εν λόγω αριθμός να είναι υποχρεωτικός αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από πότε θα συμβεί αυτό.
Σε ένα δίμηνο
Άλλωστε ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο πως θα εφαρμοστεί ο προσωπικός αριθμός και με ποιο τρόπο θα δοθεί στους πολίτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εντός του επόμενου διμήνου θα τεθεί σε εφαρμογή ο προσωπικός αριθμός του Πολίτη, που στόχο έχει να διευκολύνει τη ζωή εκατομμυρίων ατόμων στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.
Πάντως, ο εν λόγω αριθμός δεν θα καταργήσει τον ΑΦΜ που τηρούν περίπου 9.000.000 φορολογούμενοι καθώς ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα του προσωπικού Αριθμού.
Το εν λόγω έργο εκπονείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και φιλοδοξεί να αλλάξει τη σχέση των πολιτών με την εφορία, τον ΕΦΚΑ, την ασφάλεια, τις συναλλαγές. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, «ο προσωπικός αριθμός θα βοηθήσει τόσο στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την ασφάλεια των συναλλαγών όσο και στην ελαχιστοποίηση των στοιχείων του πολίτη που χρειάζεται να διατηρεί κάθε δημόσιος φορέας για την εξυπηρέτησή μας».
Ποια ψηφία θα συνθέτουν τον προσωπικό αριθμό
Ο προσωπικός αριθμός είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρειάζεται να γνωρίζει ο πολίτης για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται να θυμόμαστε το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ μας κτλ. για να εξυπηρετηθούμε γλιτώνοντας από ένα χαρτάκι που συχνά είχαμε μαζί μας με όλους τους αριθμούς για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειας μας.
Πλέον το κάθε μέλος οικογένειας θα έχει το δικό του αριθμό ο οποίος αποτελείται από τα 9 εννέα ψηφία του ΑΦΜ συν άλλα τρία ψηφία εκ των οποίων τα δύο θα μπορεί να επιλέγει ο πολίτης. Αυτά τα τρία νέα ψηφία το πιθανότερο είναι ότι θα προηγούνται του ΑΦΜ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί ο πολίτης να επιλέγει τον αριθμό του, καθιστώντας τον περισσότερο «προσωπικό».
Οι συναλλαγές
Ο προσωπικός αριθμός θα χρησιμοποιείται στις φυσικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο.
Όταν ο πολίτης επισκεφτεί οποιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία π.χ. Εφορία, ΕΦΚΑ, περιφέρειες ή δήμους μπορεί να δίνει μόνο τον αριθμό αυτόν χωρίς κατά περίπτωση να απαιτείται να θυμάται τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό ταυτότητας κτλ.
Από την άλλη δεν αλλάζει τίποτα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω του gov.gr. Αυτό σημαίνει θα συνεχίσουν οι πολίτες να χρησιμοποιούν για το gov.gr τους κωδικούς χρήστη του taxisnet ή και τους web Banking κωδικούς όπου αυτό προβλέπεται. Στην περίπτωση συναλλαγών πολιτών με τον ιδιωτικό τομέα προς το παρόν ο προσωπικός αριθμός δεν φέρνει κάποια αλλαγή.
Ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, οι ταυτότητες και τα διαβατήρια
Τι θα γίνει, όμως, με τους υπόλοιπους αριθμούς όπως είναι ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ο αριθμός ταυτότητας, ο αριθμός διαβατηρίου; Εκεί δεν αλλάζει κάτι, δηλαδή δεν καταργούνται αλλά δεν χρειάζεται κάποιος να τους θυμάται, όπως, ήδη δεν χρειάζεται να θυμόμαστε και άλλους αριθμούς στο Δημόσιο Τομέα όπως είναι για παράδειγμα ο αριθμός στο Μητρώο Πολιτών.
Ένα πρόσθετο όφελος με την εισαγωγή του προσωπικού αριθμού είναι και ότι ο πολίτης θα αποκτήσει ενιαία εικόνα στα επιμέρους μητρώα του Δημοσίου καθότι μέχρι σήμερα μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ επιμέρους στοιχείων. Για παράδειγμα το όνομα Κωνσταντίνος, Κώστας, Ντίνος που μπορεί να αναφέρονται στο ίδιο άτομο αλλά γράφεται με διαφορετικό τρόπο.
Κατάργηση πιστοποιητικών
Την ίδια στιγμή εξετάζεται το δημόσιο να καταργήσει πιστοποιητικά τα οποία ακόμη και σήμερα προσκομίζει ο πολίτης. Τέτοια πιστοποιητικά είναι το πιστοποιητικό γέννησης και αυτό της οικογενειακής κατάστασης. Μέχρι σήμερα ήδη έχει γίνει σημαντικό προσπάθεια να μεταφέρονται τα παραπάνω στοιχεία από τον έναν φορέα σε άλλον μέσω διαλειτουργικότητας, αλλά φαίνεται ότι αρκετοί φορείς ακόμη συνεχίζουν να ζητούν τα σχετικά πιστοποιητικά. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από το Μάρτιο. Σε επόμενη φάση αναμένεται να καταργηθούν ακόμη περισσότερα πιστοποιητικά.
ΑΦΜ σε παιδιά που γεννιούνται
Όσον αφορά στην πολυδιαφημισμένη έκδοση ΑΦΜ σε παιδιά που γεννιούνται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντός του 2ου τριμήνου του τρέχοντος έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα εντοπίζει από τα στοιχεία του μητρώου ΑΜΚΑ τα μωρά που γεννιούνται και θα τους «αποστέλλει» τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου μόλις το μωρό συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής χωρίς την σύμπραξη των γονέων.
Οι γονείς θα ενημερώνονται για τη συγκεκριμένη διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας ή μέσω ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου. Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.
Πηγή: tovima.gr