Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Πρόσφυγες στην Καβάλα σχεδιάζουν… ρούχα!

Σχέδια εμπνευσμένα από ιδανικά, αξίες και συναισθήματα, και ρούχα γεμάτα μηνύματα, κατασκευασμένα με αγάπη, όρεξη, πάθος για δημιουργία και ελπίδα, παρουσιάζονται σε μια ιδιαίτερη έκθεση, που διοργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και ο δήμος Καβάλας σε συνεργασία με το σύλλογο φιλότεχνων Art Attack. Πρόκειται για ρούχα, μοναδικές δημιουργίες των γυναικών που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στην πόλη της Καβάλας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, χθες το βράδυ, στον ισόγειο χώρο του εμβληματικού ιστορικού κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης, γέμισε με τα χαρούμενα πρόσωπα των γυναικών που ύστερα από πολλές προσπάθειες είδαν τις δημιουργίες τους να εκτίθενται σε μια μοναδική έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Ρούχα γεμάτα χρώματα, που συνοδεύονται από φωτογραφίες τις ώρες δουλειάς των γυναικών αλλά και από μηνύματα που οι ίδιες οι γυναίκες θέλησαν να στείλουν προς όλους όταν σχεδίαζαν, κεντούσαν, ζωγράφισαν και έραβαν. 

Τα ρούχα έχουν τη δική τους ιστορία 

Κάθε ρούχο και μια ιστορία. Όπως της Ζεϊνάμπ, της νεαρής κοπέλας από το Ιράκ, η οποία, ενώ της είχαν έρθει όλα τα χαρτιά για να ταξιδέψει στον επόμενο σταθμό διαμονής της, εκείνη ακύρωσε το ταξίδι της γιατί ήθελε μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες να τελειώσει τα ρούχα και να στείλει τα δικά της μηνύματα: ελευθερία, αυτοδιάθεση, ισοτιμία, ισότητα, ειρήνη, πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αυτά είναι όλα όσα στερήθηκαν οι γυναίκες αυτές στις χώρες προέλευσής τους. Έτσι, μαζί με τις οικογένειές τους ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι για μια καλύτερη ζωή. Ένα ταξίδι με πολλούς σταθμούς, που ο καθένας επεφύλασσε δυσκολίες αλλά και πολλές όμορφες, δημιουργικές στιγμές.

Όπως τόνισε η Κατερίνα Κακιλή, στέλεχος της ΔΟΜ, που μαζί με τη συνάδελφό της Λιάνα Χατζηγεωργίου υποστήριξαν και ενθάρρυναν τις γυναίκες σε αυτή τους την προσπάθεια, «το εργαστήριο ραπτικής ξεκίνησε μέσα στην πανδημία από το να ράβουμε μάσκες για τις ανάγκες της δομής. Και μπορεί ο κορονοϊός να έφυγε, η έμπνευση όμως και η όρεξη έμειναν. Η διάθεση των γυναικών ήταν μεγάλη, αλλά τα μέσα λιγοστά. Ωστόσο, η χαρά της δημιουργίας θριάμβευσε!».

Με οικιακές ραπτομηχανές, ψαλίδια, πατρόν, με τη δική τους τέχνη στο κέντημα και τη ζωγραφική, έχοντας τη βοήθεια των μελών της Art Attack, οι γυναίκες της δομής κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. «Είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς που περιέχει πολλή αγάπη, φαντασία και δημιουργική διάθεση. Με μια λέξη περιέχει το ίδιο το νόημα της ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κακιλή.

Οι εμπνευσμένοι πίνακες του Μίκαελ από την Ερυθραία

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά και οι πίνακες που ζωγράφισε ο νεαρός Μίκαελ Κιρουμπέλ από την Ερυθραία. Ο Μίκαελ είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας, διαμένει στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας και φοιτά στην πρώτη τάξη του νυχτερινού επαγγελματικού λυκείου της Καβάλας. Στόχος του είναι να σπουδάσει αρχιτεκτονική. 

Οι δυο γυναικείες μορφές («Κορίτσι της Αφρικής» και «Γυναίκα πίνει το καφέ της») αλλά και το έργο της «Ελευθερίας στα πέντε Ακρυλικά σε ξύλο» μαγνητίζουν το βλέμμα του επισκέπτη. Τον μεταφέρουν στην τέχνη και τον πολιτισμό της Μαύρης Ηπείρου. 

Την ίδια στιγμή, το έργο «Γυναίκα που πίνει τον καφέ της» είναι εμπνευσμένο από τη ζωή και την καθημερινότητά του Μίκαελ. Ο ίδιος, μεγάλωσε ορφανός σε ορθόδοξη εκκλησία, την οποία όμως χρειάστηκε να εγκαταλείψει στα δεκαπέντε χρόνια του καθώς μικρότερα παιδιά κατέλαβαν τις υπάρχουσες θέσεις φιλοξενίας, αφού χρειάζονταν στέγη και φροντίδα. 

Η γειτονιά της εκκλησίας όπου παρέμεινε μετά τη φυγή του από το ασφαλές περιβάλλον ήταν γεμάτη από τις φιγούρες από απεικονίζει στα έργα του. Αυτή τη σκηνή, της γυναίκας που πίνει καφέ, παρατηρούσε στην καθημερινή διαδρομή του από το πλαστικό αυτοσχέδιο σπίτι όπου έμενε πίσω από την εκκλησία. Αξίζει να σημειωθεί πως η γυναικεία μορφή του πίνακα πίνει τον καφέ της στο sini, το παραδοσιακό φλιτζάνι της Αιθιοπίας, μέσα στο οποίο σερβίρεται ο καφές σε υπαίθρια καταστήματα πάνω στο δρόμο, όπου οικογένειες επιζούν από το εισόδημα της πώλησης του καφέ.

Τα ρούχα θα γίνουν δωρεά στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο διοικητής της δομής Δημήτρης Ρέμος υπογράμμισε ότι «οι γυναίκες δημιούργησαν τα ρούχα από το μηδέν, ξεκινώντας από την κοπή υφασμάτων, το ράψιμο, το κέντημα και φτάνοντας τελικά μέχρι τη ζωγραφική. Τα ρούχα αυτά λειτουργούν ως φορείς μηνυμάτων για τα δικαιώματα των γυναικών, την ανάγκη αυτοπροσδιορισμού τους, την ελευθερία επιλογής, την απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά οκτώ γυναικεία σύνολα, στα οποία κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, οι ζωγραφικές παραστάσεις και οι απλές γραμμές στη ραφή και τέσσερις πίνακες, δημιουργίες του Μίκαελ Κιρουμπέλ.

Μετά το τέλος της έκθεσης, τα ρούχα θα γίνουν δωρεά στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και θα εμπλουτίσουν στο βεστιάριο του δημοτικού θεάτρου, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο κάποιου θεατρικού έργου.

Ο ΔΟΜ υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές στη βελτίωση της ποιότητας της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης και των υπηρεσιών προστασίας για μετανάστες που φιλοξενούνται σε δομές του ελληνικού συστήματος υποδοχής, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email