Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Σαμοθράκη: Αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον Πύργο Φονιά

Αυτοψία στον Πύργο του Φονιά στη Σαμοθράκη, πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός συνοδευόταν από τον διευθυντή Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλή Βλαχούλη, την έφορο Αρχαιοτήτων Έβρου Δόμνα Τερζοπούλου και την αρμόδια τμηματάρχη Λίλα Σαμπανοπούλου.

“Η σφοδρή θεομηνία, που εκδηλώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο νησί, έπληξε και τον πύργο προκαλώντας την κατάρρευση του δυτικού τοίχου του θέτοντας σε κίνδυνο την στατικότητα ολοκλήρου του κτίσματος. Ας σημειωθεί ότι από το 2017 έως το 2019 δεν ελήφθη κανένα μέτρο για την προστασία του μνημείου. Τον Ιούλιο 2020 ολοκληρώθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης «Επείγουσες εργασίες στερέωσης- αποκατάστασης του Πύργου του Φονιά» με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο 2020″, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ίδια ανακοίνωση πληροφορεί επίσης ότι “μετά από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, η υπουργός έδωσε οδηγίες να μελετηθεί σε συνεργασία και με στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η δυνατότητα κατασκευής τεχνικού έργου στην κοίτη του χειμάρρου και σε ικανή απόσταση από το μνημείο. Σε συνεργασία της κ. Μενδώνη με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο το έργο της αποκατάστασης του Πύργου του Φονιά δρομολογείται για ένταξη στην ΟΧΕ του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 2014-2020. Παράλληλα, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, “η υπουργός ζήτησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων να μεριμνήσει ώστε και οι υπόλοιποι γενοβέζικοι πύργοι του νησιού, οι οποίοι συνέθεταν το αμυντικό σύστημα του νησιού, να καταστούν και πάλι επισκέψιμοι για το κοινό“.

Ο πύργος στέκει στην ακτή του βορειοανατολικού άκρου της Σαμοθράκης, στις εκβολές του χειμάρρου Φονιά. Αποτελεί έργο των Γατελούζων του 15ου αιώνα, ο οποίος ανήκε στο ευρύτερο αμυντικό πρόγραμμα του νησιού και σώζεται σε ύψος 12μ. Αρχικά επρόκειτο για τριώροφο κτίσμα, πιθανόν ένα είδος πύργου του αρσανά, όμοιος με τους αντίστοιχους του Αγίου Όρους.

“Στη συνέχεια η κ. Μενδώνη, μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης, πραγματοποίησε σύσκεψη με τις εφόρους Αρχαιοτήτων Έβρου και Ροδόπης, Δόμνα Τερζοπούλου και Χρύσα Καραδήμα αντίστοιχα, με θέμα την επίσπευση των εργασιών επανέκθεσής του”, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email