Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Σπήλιος Λιβανός: Περισσότερα από 22 δισ. ευρώ για τους αγρότες

Την εθνική στρατηγική και τις προτεραιότητες του προγράμματος για τα τρόφιμα και τη διατροφή εξαγγέλλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι περισσότερα από 22 δισ. ευρώ από την ΚΑΠ και άλλους πόρους θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ελλήνων αγροτών στην επόμενη δεκαετία. Ο κ. Λιβανός χαρακτηρίζει προτεραιότητα την κατασκευή μεγάλων αρδευτικών έργων και μικρών φραγμάτων και δηλώνει ότι βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων από τη δεκαετία του ’60. Σχετικά με τους αλιείς που διαμαρτύρονται για την αλίευση από τουρκικά αλιευτικά εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ανακοινώνει ότι θα θέσει άμεσα το θέμα στους ομολόγους του της Ε.Ε., απαιτώντας να εφαρμοστούν οι προβλέψεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής για τα αλιεύματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

– Εχετε προαναγγείλει ότι σύντομα θα ανακοινώσετε το πρόγραμμα για την Ελληνική Διατροφή. Μπορείτε να μας δώσετε μια πρόγευση του τι θα περιλαμβάνει; 

Μετά από εννέα μήνες εντατικής εργασίας πολυπληθούς ομάδας ειδικών, είμαστε έτοιμοι, για πρώτη φορά στη χώρα μας, να εξαγγείλουμε εθνική στρατηγική για τα τρόφιμα και τη διατροφή. Στη στρατηγική αυτή θα αποτυπώνεται η σύγχρονη ελληνική αντίληψη για τη διατροφή και τα τρόφιμα και ένα νέο εθνικό πρόγραμμα που στόχο έχει να οδηγήσει τα ελληνικά τρόφιμα ακόμα πιο ψηλά προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών. Ξεφεύγουμε από στερεότυπες, ξεπερασμένες ερμηνείες και επανακαθορίζουμε το τι σημαίνει ελληνική διατροφή, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις. Θα παρουσιάσουμε τα ουσιώδη χαρακτηριστικά που κατευθύνουν παραγωγούς και καταναλωτές στον κόσμο της σύγχρονης ελληνικής διατροφής, ο οποίος συνδυάζει το σήμερα με το χθες και το αύριο, το τοπικό με το διεθνές, τη μικρή με τη μεγάλη κλίμακα, την παράδοση με τον νεωτερισμό και την καινοτομία.

Για πρώτη φορά, ακόμα, ανακοινώνουμε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους για την εξέλιξη της πορείας ένταξης του κλάδου της αγροδιατροφής στο νέο στρατηγικό πλαίσιο.

– Λέτε συχνά ότι η ΚΑΠ αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η Ελλάδα. Τι προσφέρει η ΚΑΠ στην οικονομία μας;

Η ΚΑΠ, η οποία έχει προϋπολογισμό 19,3 δισ. ευρώ, αποτελεί μια εθνική επιτυχία, στην οποία κρίσιμο ρόλο είχε και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι το βασικό εργαλείο για να στηρίξουμε τον αγροδιατροφικό τομέα μας ως βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Εκτός από την ΚΑΠ θα αξιοποιήσουμε τα πλέον των 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα περίπου 400 εκατ. του Ταμείου για την Αλιεία. Συνολικά, περισσότερα από 22 δισ. θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ελλήνων αγροτών στην επόμενη δεκαετία.

– Προτεραιότητά σας για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης;

Προτεραιότητά μας είναι η κατασκευή μεγάλων αρδευτικών έργων και μικρών φραγμάτων. Χωρίς νερό δεν υπάρχει παραγωγή. Είναι ό,τι το αίμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα 500 εκατ. ευρώ. Μέσω των ΣΔΙΤ αναμένεται να κατασκευαστούν έργα άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων από τη δεκαετία του ’60. Για τον αγροτικό κόσμο τα αρδευτικά έργα είναι ανάλογης σημασίας με τα μεγάλα οδικά έργα για το σύνολο της κοινωνίας.

– Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές των αλιέων μας που διαμαρτύρονται για την αλίευση από τουρκικά αλιευτικά εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Μιλούν για ολιγωρία της κυβέρνησης και λένε ότι αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι. Τι απαντάτε;

Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία και διασφάλιση των συνόρων μας στην ξηρά και στη θάλασσα. Προς τον σκοπό αυτό τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, το Εθνικής Αμυνας και το Ναυτιλίας, λειτουργούν ως ακοίμητοι φρουροί των θαλάσσιων συνόρων μας. Δική μου προτεραιότητα, όμως, μαζί με τη διασφάλιση των συνόρων είναι και η προστασία και βελτίωση της θέσης των Ελλήνων αλιέων. Προς τον σκοπό αυτό, και έχοντας γίνει δέκτης και ο ίδιος των δικαιολογημένων παραπόνων των Ελλήνων αλιέων, πήρα την πρωτοβουλία να θέσω το θέμα στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκεί θα απαιτήσω από τους ομολόγους μου αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας τις προβλέψεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής για τα αλιεύματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσουμε και το ιστορικό προηγούμενο που υπάρχει στην περίπτωση Ηνωμένου Βασιλείου και Νορβηγίας, όπου αναφανδόν η Επιτροπή τάχθηκε υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email