Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Στ. Κελέτσης: Απαιτείται ανασύνταξη των παραγωγικών δυνάμεων στον Έβρο

Βαθιές πληγές σε όλα τα επίπεδα άφησε πίσω της η πυρκαγιά που έπληξε το περασμένο καλοκαίρι την περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

   Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι καμένες εκτάσεις ανέρχονται κοντά στο ένα εκατομμύριο στρέμματα, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές τόσο σε οικολογικό, όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

   Σε ό,τι αφορά το δάσος το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου απώλεσε το 57,74% της συνολικής του έκτασης, δηλαδή περίπου 245.000 στρέμματα. Παράλληλα, χάθηκαν σπίτια σε χωριά της περιοχής, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μελισσοκομικές κυψέλες, επιχειρηματικές εγκαταστάσεις, ελαιώνες αλλά και αμπέλια.

   «Απαιτείται μια ανασύνταξη των παραγωγικών δυνάμεων και της οικονομίας της περιοχής, ανασύσταση του δάσους, ενώ σε καμία περίπτωση η καταστροφή δεν πρέπει να γίνει η αιτία άνθρωποι της παραγωγής να εγκαταλείψουν τα χωριά και τα επαγγέλματα τους. Τη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης σημειώνοντας παράλληλα πως «Αυτό απαιτείται να γίνει με σχέδιο και οικονομική στήριξη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται η Κυβέρνηση».

   Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

   Η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση δυο ομάδων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στο δάσος της Δαδιάς αλλά και σε όλες τις δασικές εκτάσεις καθώς και για την ανασύσταση των πληγέντων περιοχών.

   Στη μια συμμετέχει ο πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς ο οποίος έχει και έχει αναλάβει την ευθύνη εκπόνησης του σχεδίου ανασύστασης του Δάσους, όχι μόνο της Δαδιάς, αλλά και όλων των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

   Η δεύτερη, τελεί υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο και έχει ως αντικείμενο την σύνταξης προτάσεως για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανασύνταξη της οικονομίας και της ανάπτυξης της.

   «Από πλευράς αποζημιώσεων κινούμαστε ήδη σε δύο επίπεδα. Αυτό που αφορά την αγροτική οικονομία και τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ. Κι εκείνο που αφορά τις αποζημιώσεις της Κρατικής Αρωγής δηλαδή την πρώτη αρωγή των πληγέντων, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τον εξοπλισμό, το πάγιο κεφάλαιο. Αυτές οι καταγραφές γίνονται από μεικτά συνεργεία» σημείωσε ο κ. Κελέτσης.

   Οι πρώτες αποζημιώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη να καταβάλλονται ενώ αυτές του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό «ταυτόχρονα έχει ληφθεί πρόνοια για αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στις πληγείσες περιοχές».

   Τι καταστροφές έχουν καταγραφεί

   Η πρωτογενής παραγωγή της ευρύτερης περιοχής δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

   Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν καταγραφεί κυρίως στον τομέα της μελισσοκομίας, όπου υπάρχει απώλεια 1.700 κυψελών. Επίσης, έχουν καεί σταβλικές εγκαταστάσεις και πολλά ζώα, ενώ για αυτά που κατάφεραν να σωθούν, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της συντήρησής τους αφού οι περισσότερες τροφές έχουν καεί, δεν υπάρχουν βοσκότοποι, αλλά και φυτά για τις μέλισσες.

   Τεράστια είναι και η απώλεια από τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στο μελισσοκομικού Πάρκου του Σουφλίου. Το πάρκο ήταν έτοιμο να παραδοθεί στους μελισσοκόμους της περιοχής ωστόσο έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, με τον κ. Κελέτση να υπογραμμίζει ότι «ήδη ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη διαδικασία ανασύστασής του».

   Τα επόμενα βήματα

   Αρχικά έπρεπε να καταγραφούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά, μια διαδικασία που σύμφωνα με τον κ. Κελέτση «προχωρήσαμε ταχύτατα και προσπαθώντας να αποφύγουμε την εξαντλητική γραφειοκρατία» και συμπλήρωσε «καταργήσαμε το εκτιμητικό τέλος ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οικονομικά οι πληγέντες κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι μας».

   Σειρά έχει η καταβολή των αποζημιώσεων τους όπου ήδη γίνονται όλες οι διαδικασίες για να «τρέξει» γρηγορότερα η πίστωσή τους.

   «Τέλος προχωράμε στην σύνταξη ενός ολιστικού σχεδίου ανασύνταξης της περιοχής σε όλους τους τομείς», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό το σχέδιο όπως είπε ο ίδιος «θα λαμβάνει υπόψη τις διαχρονικές ανάγκες της περιοχής και όσες δημιουργήθηκαν πρόσφατα μετά την καταστροφή, το Πόρισμα της Κοινοβουλευτική Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης και τις προτάσεις των παραγωγικών και θεσμικών φορέων. Στόχος μας να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε ευκαιρία!»

   Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα για τις αποζημιώσεις

   Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 και την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως είχε ανακοινώσει η Κρατική Αρωγή. Συγκεκριμένα, στους λογαριασμούς 104 δικαιούχων πιστώθηκε το ποσό των 496.602,38 ευρώ.

   Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και πληρωμές ύψους 203.098,83 σε 32 πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και πληρωμές 144.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ως πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί ως πρώτη αρωγή 1.689.563,13 ευρώ.

   Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κελέτσης «αναφορικά με την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για κτίρια με βαριές βλάβες που τα καθιστούν επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») και σε 5.000 ευρώ για κτίρια με σοβαρές βλάβες που τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»)».

   Ως προς το σκέλος της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή φορέα με πολύ σοβαρές υλικές ζημιές και σε 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή φορέα με σοβαρές υλικές ζημιές. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι πληρωμές πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων στις περιοχές για τις οποίες οι Περιφέρειες έχουν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία.

   Σύμφωνα με τον υφυπουργό «το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε επιχείρηση ή κάθε κτηνοτροφική μονάδα συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής επιχορήγησης, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας», ενώ «το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με σχετική απόφαση οριοθέτησης και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής».

   Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, οι εκτιμήσεις σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η καταβολή των αποζημιώσεων αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Οκτωβρίου.

   «Τα ποσά των αποζημιώσεων θα εξαρτηθούν κατ’ αρχήν από τις τιμές που προβλέπονται από τον κατάλογο του ΕΛΓΑ σε συνδυασμό με τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης του αγροτικού τομέα» υπογράμμισε ο κ. Κελέτσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη