Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου για την εξυγίανση της ΕΒΖ

Η απόφαση – προειδοποίηση «επικυρώθηκε» το πρωί της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου, σε συνάντηση, στη Λάρισα, περίπου 40 τευτλοπαραγωγών από το Δομοκό, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και τον Έβρο, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει τίποτε που να δείχνει πως το πλάνο εξυγίανσης θα υλοποιηθεί.

Καταλογίζοντας βαριές ευθύνες προς την πολιτική ηγεσία κυρίως των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, οι παριστάμενοι παραγωγοί υπενθύμισαν πως προ διετίας η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε ένα σχέδιο εξυγίανσης της ζαχαροβιομηχανίας, στο οποίο, μεταξύ άλλων σημαντικών ενεργειών, προβλεπόταν πως το 2022 θα καλλιεργηθούν τουλάχιστον 60.000 στρέμματα τεύτλα και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και το εργοστάσιο στο Πλατύ.

«Είναι εκτεθειμένο το υπουργείο Ανάπτυξης, διότι το αποτέλεσμα της παρέμβασής τους είναι μηδέν εις το πηλίκο. Αυτοί βγήκαν μπροστά και έκαναν σύμβαση με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας για τα εργοστάσια στο Πλατύ και στις Σέρρες, τα οποία, η τελευταία, τα υπενοικίασε στον επιχειρηματία Χρήστο Καραθανάση κι επί δύο χρόνια τα χρησιμοποιεί ως αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς να παράξει ούτε 200 γραμμάρια ζάχαρης. Μάλιστα ενώ η εκμίσθωση των δύο μονάδων λήγει το Φεβρουάριο, ο επιχειρηματίας διατείνεται πως σύμβαση έχει παραταθεί μέχρι και τον Οκτώβριο. Επιπλέον, δεν βλέπουμε να εφαρμόζεται ούτε το σχέδιο εξυγίανσης της Πειραιώς, διότι αυτή την περίοδο αν μη τι άλλο θα έπρεπε να μας έχουν ειδοποιήσει για να σπέρνουμε», ανέφερε ο παραγωγός από το Δομοκό, Μίμης Μακαρές, προσθέτοντας με απογοήτευση πως «δεν είναι δυνατό για το ελληνικό δημόσιο να μην υπάρχει διοίκηση της ΕΒΖ και την ίδια στιγμή η θυγατρική της στη Σερβία, που είναι σε εκκαθάριση, να λειτουργεί δύο μονάδες και να πληρώνει και στελέχη. Πώς γίνεται αυτό;».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι συγκεντρωμένοι τευτλοπαραγωγοί αποφάσισαν να δώσουν λίγο ακόμη χρόνο στα συναρμόδια υπουργεία για να αναλάβουν, έστω και την ύστατη ώρα, πρωτοβουλίες ώστε όλα τα υπεσχημένα να εφαρμοστούν.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, επόμενο βήμα, όπως επισημάνθηκε είναι να κινηθούν νομικά. «Από τη στιγμή που υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης που δεν εφαρμόστηκε, οι νομικοί μας υποστηρίζουν πως έχουμε πάτημα να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη. Επί δύο χρόνια διατηρούμε μια υποδομή σε χωράφια και εξοπλισμό, με σκοπό να ξανακαλλιεργήσουμε τεύτλα και εν τέλει δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς δική μας υπαιτιότητα», τόνισε ο κ. Μακαρές. Διευκρίνισε δε πως «πρωτίστως θέλουμε να καλλιεργήσουμε, διότι σε περιοχές όπως ο Δομοκός από όπου προέρχομαι, δεν έχουν μείνει πολλές καλλιέργειες. Αν όμως δεν υπάρχει καλλιέργεια, τότε θα πρέπει να πάρουμε κάτι για την απαξίωση του εξοπλισμού μας και για αυτό αν χρειαστεί θα προσφύγουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Το 2021 καλλιεργήθηκαν περί τα 4.000 στρέμματα με τεύτλα, εκ των οποίων τα 1.700 στο Δομοκό και τα υπόλοιπα 2.300 στην περιοχή των Φαρσάλων, με σκοπό να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη για τη λειτουργία μονάδων βιοαερίου και πληρώθηκαν με 26,5 ευρώ ο τόνος.

ΠΗΓΗ: Λεωνίδας Λιάμης – Agronews

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη