Με τη διαπίστωση, ότι ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στα νερά του Άρδα και στη διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στην Ορεστιάδα με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κύριος Σκυλακάκης, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις αρκέστηκε στο να πει, οτι η διαδικασία της ενδιάμεσης παράτασης, δεν ήταν καθόλου εύκολη, λόγω των μεταβατικών κυβερνήσεων στη γειτονική χώρα, εννοώντας, ότι ως Ελλάδα κάναμε το καλύτερο, γι’ αυτό και ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη, που συνέβαλε καθοριστικά στην επίλυση για την υπογραφή της προσωρινής άτυπης συμφωνίας, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση να το κάνει.
Υπενθυμίζεται, ότι η παράταση έχει ήδη λήξει από τις 30 Σεπτεμβρίου, με τον αγροτικό κόσμο να ανησυχεί, καθώς βρίσκονται και πάλι στην ίδια θέση που ήταν και πριν από λίγους μήνες, θεωρώντας, πως οι νέοι όροι που θα εμπεριέχονται στη συμφωνία, η οποία και θα προκύψει κάποια στιγμή, θα είναι εις βάρος τους, γεγονός που θα δυσκολέψει πολύ την άρδευση των χωραφιών τους και κατ’ επέκταση θα προκαλέσει ζήτημα επιβίωσης των παραγωγών του Έβρου.
Όσο η Βουλγαρία θα βρίσκεται σε ένα συνεχή αγώνα σχηματισμού κυβέρνησης, όλοι πια κατανοούν, ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν θα είναι μια υπόθεση που μπορεί να ολοκληρωθεί εύκολα. Βέβαια, ο υπουργός εκτίμησε, ότι τους επόμενους μήνες, πιθανόν και πριν το τέλος του έτους, θα καταλήξουν σε συμφωνία με τη γειτονική χώρα, ώστε να εξασφαλιστούν οι ποσότητες αρδευτικού νερού που χρειάζονται οι αγρότες.
Προς την κατεύθυνση ουσιαστικής λύσης της διαχείρισης των υδάτων στο βόρειο Έβρο, στη συνολική κατάσταση, ο κύριος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε πως θα διατεθούν 5εκ. ευρώ για το φράγμα του Θεραπειού, λέγοντας συγκεκριμένα:
“Ξεκινάμε με 5 εκ. ευρώ που βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την πλήρη αλλαγή του αρδευτικού φράγματος του Θεραπειού, τα νερά του Άρδα μπαίνουν στο σύστημά μας και είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποκτήσει το φράγμα δυναμικότητα, έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα νερά μιας εβδομάδας, για παράδειγμα και να είμαστε ανεξάρτητοι από τα ανεβοκατεβάσματα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, από τη Βουλγαρία”. Ο υπουργός με σαφήνεια, ζήτησε, από τον περιφερειάρχη, μέσα στους επόμενους 3 μήνες, να ετοιμάσει τη σχετική μελέτη, για να προχωρήσει το έργο.