Πρόθεση όλων, στη γενέθλια γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπό προϋποθέσεις, να ιδρυθεί και Έδρα Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σύσκεψη εργασίας του ΥΜΑΘ Κωνσταντίνου Γκιουλέκα με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης πραγματοποιήθηκε χθες στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, με στόχο να αναπτυχτούν δράσεις εξωστρέφειας των ΑΕΙ, να συζητηθούν τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν και σχεδιαστούν κοινές δράσεις για την προβολή της έρευνας που παράγουν τα Πανεπιστήμια και φυσικά, τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και τις νέες ανάγκες.
Πρόκειται για την πρώτη κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπου Φείδα, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιου Κατρανίδη, του Πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σταμάτη Αγγελόπουλου, του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Φώτη Μάρη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Θεοδουλίδη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονία, εκφράστηκε η πρόθεση να ιδρυθεί και Έδρα Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ΑΠΘ.
«Η συνάντηση αυτή είχε έναν σκοπό, να διερευνήσει προοπτικές και δυνατότητες ώστε να βοηθήσουμε τα ΑΕΙ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να επιτύχουν τον κοινό όραμα όλων μας που δεν είναι άλλο από το να καταστήσουμε τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ένα κέντρο Παιδείας. Ακούσαμε τα ζητήματα που απασχολούν τα Πανεπιστήμια ώστε να μεταφέρουμε κι εμείς αυτά τα αιτήματα ώστε να βοηθήσουμε στην επίλυση κάποιων από αυτά. Καταλήξαμε όμως και σε δύο βασικούς άξονες δράσεις: το αμέσως προσεχές διάστημα, μέσα στην άνοιξη θα πραγματοποιήσουμε μία εκδήλωση για την ανάδειξη και προβολή του έργου που παράγεται στον τομέα της γνώσης και της έρευνας των πέντε ΑΕΙ της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο δεύτερος άξονας είναι αυτό που όλοι επισημαίνουμε, η ανάγκη να συνδέσουμε την αγορά εργασίας με τον χώρο της παραγωγής της γνώσης και της έρευνας. Έχουμε λοιπόν τη σύμφωνη γνώμη των πρυτάνεων για να δημιουργήσουμε εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής οικονομίας της Μακεδονίας και της Θράκης, τα Επιμελητήρια, τους Συνδέσμους Βιομηχανιών και Εξαγωγέων ώστε να φέρουμε σε έτσι τους χώρους παραγωγής της γνώσης με τους εργασιακούς χώρους για να συνδράμουμε σε μία καλύτερη συνεργασία», σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας.
Ο ίδιος επανέλαβε για ακόμη μία φορά την πρόθεση όλων, «στη γενέθλια γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπό προϋποθέσεις, να ιδρυθεί Έδρα Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι πρυτάνεις δήλωσαν πως προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν συγκεκριμένοι δρόμοι που πρέπει να ακολουθήσουμε». Αξίζει να σημειωθεί ότι αφότου βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, η Έδρα αυτή αναμένεται να λειτουργήσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας σημείωσε πως «αναδείξαμε τον ρόλο των πανεπιστημίων μας ως προς την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και πως θα αναδείξουμε τον ρόλο που έχουμε στην εκπαίδευση της νεολαίας μας και στην ανάδειξη της έρευνας και καινοτομίας, προκειμένου να αναπτυχθούν οι κατάλληλες συνέργιες για τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου έρευνας και καινοτομίας στη Β. Ελλάδα. Συζητήσαμε επίσης για τον ρόλο της διεθνοποίησης σον οποίο επενδύουμε όλα τα πανεπιστήμια και πως θα συνεργαστούμε με τους τοπικούς φορείς για την ενίσχυση της σύνδεσης των ΑΕΙ μας με την αγορά εργασίας». Μιλώντας για την Έδρα Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου είπε πως το ΑΠΘ είναι πρόθυμο να βοηθήσει, προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιος Κατρανίδης έκανε λόγο για μία πολύ ουσιαστική συζήτηση. «Τα Πανεπιστήμιά μας και το ανθρώπινο δυναμικό που εκπαιδεύεται σε αυτά, νομίζω ότι αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής και αποτελούν τον βασικό παράγοντα προσέλκυσης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τόσο στον χώρο των νέων τεχνολογιών, όσο και στον χώρο της καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή. Μαζί με τις δράσεις που θα αναλάβουμε με το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, συντονισμένοι είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα»
Ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σταμάτης Αγγελόπουλος υπογράμμισε πως στόχος όλων είναι η ανάδειξη του ρόλου του δημόσιου πανεπιστημίου. «Πιστεύω πως μπορούμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο δράσεις ενίσχυσης της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και σήμερα δόθηκε μία μεγάλη δυνατότητα συντονισμού κοινών δράσεων και προτάσεων. Θεωρούμε όλη ότι η δημιουργία ενός δικτύου ανάδειξης της έρευνας, σε συνεργασία με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας και μοχλό ανάπτυξης τα πανεπιστήμια, θα δημιουργήσει δυνάμεις μόχλευσης που θα μας οδηγήσουν σε σίγουρα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Μιλήσαμε βέβαια και για τα ζητήματα που απασχολούν τα ΑΕΙ και πιστεύω πως με κοινές δράσεις και συντονιστή τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, θα μπορέσουμε να λύσουμε τα ζητήματα αυτά».
Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Φώτης Μάρης επεσήμανε πως τα πέντε πανεπιστήμια της Μακεδονίας και της Θράκης είναι παράγοντες ανάπτυξης και συνοχής. «Η δραστηριότητά μας συγκλίνει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού των τόπων μας και γι’ αυτό πιστεύουμε πως το δίκτυο αυτό που λειτουργεί εδώ και χρόνια θα αναδειχτεί ακόμη περισσότερο με την πρωτοβουλία που πάρθηκε σήμερα και θα δώσει νέες προοπτικές και θα ενισχύσει την θέση που έχουν τα πανεπιστήμια στη χώρα και στο διεθνές περιβάλλον. Ο στόχος είναι η παραγωγή ανθρώπινου δυναμικού με υψηλές ικανότητες και δεξιότητες που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ώστε να έχουμε μία συνολική ανάπτυξη σο μέλλον. Το Πανεπιστήμιό μας συνδράμει σε αυτήν την προσπάθεια συστηματικά και προσαρμόζεται σε αυτό το νέο περιβάλλον. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας σε ένα νέο περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός είναι ήδη υπαρκτός».
Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα αναπτυξιακό ρόλο που έχει αναλάβει το πανεπιστήμιο καθώς όπως είπε, «η Περιφέρειά μας περνά τη λεγόμενη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση , καθοδόν προς την πλήρη απολιγνιτοποίηση. Αναδείξαμε τον ρόλο και τις προκλήσεις των ΑΕΙ με στόχο να υπάρξει βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και της φοιτητικής εμπειρίας ώστε να προσελκύσουμε αλλοδαπούς φοιτητές καθώς τα πανεπιστήμια μετέχουν σε έναν αγώνα δρόμου της διεθνοποίησης και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η σύνδεση με την επιχειρηματικότητα και ευχαριστούμε τον υφυπουργό για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει».
Πηγή: alfavita.gr