Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Τέλος εποχής για τον «Φλοίσβο» στην παραλιακή της Αλεξανδρούπολης

Μετά από σχετικούς ελέγχους, προέκυψαν θέματα στατικότητας για το συγκρότημα – σήμα κατατεθέν της πόλης, που μετρά σχεδόν 70 χρόνια ζωής. Τα επόμενα βήματα στα οποία θα προβεί ο Οργανισμός Λιμένα

Θέματα στατικότητας στο ιστορικό σύμπλεγμα του «Φλοίσβου», στην παραλία της Αλεξανδρούπολης, εντόπισαν μηχανικοί, κατά τη διάρκεια ελέγχων, κινητοποιώντας τον Οργανισμό Λιμένα, στον οποίο ανήκουν οι εγκαταστάσεις, να λάβει προληπτικά μέτρα προστασίας και να δρομολογήσει, σε δεύτερη φάση, την οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, αξιοποιώντας εκ νέου το χώρο.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΑ, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης στατικής επάρκειας του παλιού λουτρικού συγκροτήματος, στο οποίο περιλαμβάνεται κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο λειτουργούσε επί σειρά ετών ως ταβέρνα και τα τελευταία χρόνια ως καφετέρια. Στο χώρο επίσης υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες, καθώς και αποθήκες και γραφεία, που χρησιμοποιούνται από το Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Το ΔΣ, λοιπόν, βάσει της προαναφερθείσας μελέτης, αποφάσισε τα παρακάτω:

-Να ανακαλέσει παλαιότερη απόφασή του, με την οποία παραχωρούνταν σε ιδιώτη η χρήση των χώρων του λουτρικού συγκροτήματος καθώς και την άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνει χρήση των συγκεκριμένων χώρων.

-Να κοινοποιήσει την απόφασή του στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να φροντίσει άμεσα να εκκενώσει τις αποθήκες και τα γραφεία που χρησιμοποιούν οι Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, στους χώρους του παλαιού λουτρικού συγκροτήματος

-Να λάβει μέτρα για τον αποκλεισμό πρόσβασης του κοινού και χρήσης του υπαίθριου κλιμακοστασίου που βρίσκεται στο χώρο και που συνδέει την παραλιακή λεωφόρο με τα πρόσφατα έργα ανάπλασης της δυτικής χερσαίας ζώνης λιμένα, μέχρι αυτό να καταστεί εκ νέου ασφαλές προς χρήση.

Χατζηκωνσταντίνου: «Όλα θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και με γνώμονα την ασφάλεια του χώρου»

Μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΑ Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, δήλωσε για την σημαντική αυτή εξέλιξη: «Μιλάμε για λουτρικές εγκαταστάσεις, για κτίρια που έχουν κατασκευαστεί από το 1955 και μετρούν πολλά χρόνια ζωής. Υπήρξαν καταγραφές και έλεγχος της στατικής επάρκειας και οι μηχανικοί μάς υπέδειξαν ότι για λόγους ασφαλείας πρέπει να γίνουν εργασίες βελτίωσης της στατικότητας.
Οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και προέχει το θέμα της ασφάλειας και της λειτουργικότητάς τους, οπότε μέσα από μελέτες θα προβούμε σε εργασίες βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης του χώρου.
Χρονικά δε ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν όλες οι διαδικασίες και οι εργασίες. Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Θα υπάρξει μελέτη, βελτίωση της κατάστασης και μέσα από σωστή, χρηστή διαχείριση και μετά από δημόσια πρόσκληση, κατόπιν θα δούμε πώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος. Όλα, όμως, θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και με γνώμονα την ασφάλεια του χώρου».

Η ιστορία του Φλοίσβου          

Αποσπάσματα από το άρθρο του δικηγόρου Γεώργιου Π. Αλεπάκου, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2009 στον «ΝΟΜΙΚΟ ΛΟΓΟ» και αναδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα alepakos.wordpress.com.

« Όπως είναι γνωστό, ο χώρος που βρίσκεται δυτικά του προσήνεμου μώλου του λιμένος Αλεξ/πολης μέχρι του δημοτικού κήπου όπου είναι σήμερα το κέντρο ΑΡΓΩ πρώην ΑΣΤΕΡΙΑ και κάτω από τον φάρο, προέκυψε βασικά κατά το μεγαλύτερο μέρος του από προσχώσεις λόγω της εκβάθυνσης του λιμένα και περιλαμβάνεται στην χερσαία ζώνη του λιμένα Αλεξ/πολης, που ανήκει στο Λ.Τ.Ν.Ε. και ήδη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης (Ο.Λ.Α.), σύμφωνα με το αρθ. αρθ. 14 του ΑΝ 2344/40 όπως ισχύει σήμερα.

Προπολεμικά και από του έτους 1935 περίπου αρχίζει η προετοιμασία για την καλλίτερη αμυντική οργάνωση στο πλαίσιο της προπαρασκευής της χώρας μας εν όψει του επερχομένου Β’ παγκοσμίου πολέμου. Ύστερα από μελέτες που αναφέρονται σε σχετικό τόμο που εκδόθηκε από το Γ.Ε.Σ. με τίτλο ΟΧΥΡΩΣΗ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ ΖΩΝΗΣ 1937-1940, αποφασίστηκε πλην των άλλων και η οργάνωση προγεφυρώματος στην Αλεξ/πολη με ημιμονιμα έργα καθώς και η κατασκευή έργων εκστρατείας και δημόσιων αντιαεροπορικών καταφυγίων σε διάφορες αμυντικές θέσεις.

Έτσι από του έτους 1937 αρχίζει συστηματικά η εφαρμογή του προγράμματος και λαμβάνονται μέτρα προαγωγής της αεράμυνας της χώρας, τα οποία συγκεκριμενοποιούνται με την έκδοση του Α.Ν. 1135/1938 που προβλέπει την οργάνωση της Παθητικής Αεράμυνας Αμάχου πληθυσμού (ΠΑΑ) η οποία προωθείται ταχύτατα και στην πόλη μας. Ειδικότερα το Υπουργείο Ναυτικών αναλαμβάνει πλην των άλλων, την οργάνωση της παθητικής αεράμυνας στην λιμενική ζώνη της Αλεξανδρουπόλεως με την κατασκευή αντιαεροπορικού καταφύγιου 150 περίπου ατόμων στο πρανές μπροστά από το ταχυδρομείο και την Νομαρχία που ήταν τότε και η περιοχή του διοικητικού κέντρου της πόλης μας.

Αμέσως μετά την λήξη του καταστροφικού Β΄ παγκόσμιου πολέμου στο συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί παραλιακό κέντρο με το όνομα «ΦΛΟΙΣΒΟΣ» με τραπεζάκια που τοποθετούσε επί της αμμουδιάς στην πρόσοψη του καταφυγίου. Παράλληλα λειτουργούν και θαλάσσια λουτρά όπου η μικρή τότε κοινωνία της πόλης μας στα πέτρινα εκείνα χρόνια του εμφυλίου, μακριά από την δύσκολη καθημερινότητα εύρισκε καταφύγιο για λίγες ώρες και απολάμβανε τις χαρές της απελευθέρωσης και την ανέμελη ζωή που είχε στερηθεί από τον πόλεμο και την δυσβάστακτη βουλγαρική κατοχή.

Το έτος 1947, όπως προκύπτει από τα αρχεία του Λ.Τ.Ν.Ε., επί των ήμερων της προεδρίας του Κ. Ορφανού, πατέρα του αειμνήστου τ. προέδρου του Δικ. Συλλόγου Αλεξ/πολης Κώστα Ορφανού με τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου, αποφασίστηκε και κατασκευάστηκε η ανωδομή (το έξαλο τμήμα) του προσήνεμου μώλου με το στηθαίο του, το τείχος του παραλιακού δρόμου, οι εγκαταστάσεις θερμών θαλασσίων λουτρών και καμπίνες για τους κολυμβητές.

.. Ειδικότερα λοιπόν το Λ.Τ.Ν.Ε. με την υπ’ αριθμόν 198/31-5-1947 πράξη του κατά την υπ’ αριθμόν 48/31-5-1947 συνεδρίασή του (Έγγραφο) με πρόεδρο τον Κ. Ορφανό και μελετητή τον τότε νομομηχανικό Έβρου Χ. Καλπάκα, ενέκρινε τη μελέτη και τη δαπάνη προσθήκης θερμών θαλάσσιων λουτρών στο Λουτρικό Κατάστημα του Λιμενικού Ταμείου (παραλιακό κέντρο ΦΛΟΙΣΒΟΣ), πρώην αντιαεροπορικά καταφύγια – Θαλάσσια Λουτρά…

Το έργο ανέλαβε ο εργολάβος Ιωάννης Μαζοκοπάκης και στις 7-7-1949 οι εργασίες ανακαίνισης ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν αρμοδίως από τη Νομαρχία Έβρου με το υπ’ αριθμόν 8877/28-7-1949 έγγραφο της, ενώ προηγουμένως με το από 18-11-1948 έγγραφο του υπουργείου δημοσίων έργων παραλήφθηκε προσωρινά και το έργο της επίστρωσης δια πλακιδίων του καταστρώματος του Λουτρικού συγκροτήματος εργολαβίας Νικολάου Εμμανουήλ και επιβλέποντος μηχανικού της Νομαρχίας του Γ. Δημαρέλου. (με την επιτροπή του Λ.Τ. και άλλους επισήμους από την παραλαβή του έργου καθώς και του τοίχου (1948) με πρόεδρο τον Κ.Ορφανό).

…Τα Θέρμα θαλάσσια λουτρά λειτούργησαν στην πόλη μας μέχρι και την δεκαετία του 1960. Το κέντρο Φλοίσβος λειτούργησε μέχρι και την δεκαετία του 1970 με τραπεζάκια που είχαν τοποθετηθεί μπροστά στην παραλία και κάτω από πρόχειρη κατασκευή αρχικά με τον επιχειρηματία Κ. Μόκκα και αργότερα με τον γνωστό «Ντελή» (Ξενουδάκη) και Παν. Κουτσουμπίδη.

Επίσης τοποθετηθήκαν τραπεζάκια με τέντα και στο κατάστρωμα του συγκροτήματος δίπλα στη παραλιακή λεωφόρο.

Στην δεκαετία του 1970 ο Ε.Ο.Τ. στην θέση των πρόχειρων κατασκευών στην παραλία τοποθέτησε σύγχρονες και μοντέρνες για την εποχή τους λουτρικές εγκαταστάσεις όπου λειτούργησε και το παραλιακό κέντρο «ΜΑΙΑΜΙ» του επιχειρηματία της πόλης μας Ευάγγελου Μπολιάκη.

Οι κατασκευές αυτές περιορίστηκαν και αφαιρέθηκαν τελικά την δεκαετία του 1980 μέχρις ότου και επί δημαρχίας Η. Ευαγγελιδη στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στην θέση τους έγιναν τα έργα που αντικρίζουμε σήμερα και καταστρέφονται σταδιακά χωρίς καμιά συντήρηση και αξιοποίηση, προσβάλλοντας την μνήμη των Αλεξανδρουπολιτών που βλέπουν καθημερινά την απαράδεκτη αυτή κατάσταση».

ΠΗΓΗ: gnomionline.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη