Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Τα “αόρατα βαποράκια” όπλων στον Έβρο

Το πρωί της Παρασκευής 18 Μαρτίου, κλιμάκιο αστυνομικών σταμάτησε για έλεγχο έναν Σύριο έξω από το χωριό Γεμιστή Έβρου, πολύ κοντά στο τελωνείο των Κήπων. Είχε περάσει λίγα λεπτά νωρίτερα τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μετέφερε στην πλάτη του ένα σακίδιο.

Η πληροφορία που είχαν οι Έλληνες αστυνομικοί επιβεβαιώθηκε. Μέσα στο σακίδιο υπήρχαν 19 πιστόλια με γεμιστήρες και δύο κιλά «σοκολάτα». Δύο εβδομάδες νωρίτερα, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, έξω από το Σουφλί, είχε συλληφθεί ένας νεαρός Αλγερινός που επίσης μετέφερε δέκα πιστόλια μέσα σε σακίδιο.

Και στις δύο περιπτώσεις την αρχική πληροφορία είχε η Δίωξη Ναρκωτικών της Κομοτηνής, ενώ στις επιχειρήσεις συμμετείχε κλιμάκιο του λιμεναρχείου της Αλεξανδρούπολης. Όπως ήταν λογικό, ο εντοπισμός οπλισμού στα σακίδια των μεταναστών προκάλεσε συναγερμό στις αρχές ασφαλείας στον Έβρο.

Οι δύο υποθέσεις φαίνεται πως εκτυλίσσονται σε στενά ποινικό επίπεδο, ωστόσο από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν οι ευαίσθητες υπηρεσίες του Στρατού και της Αστυνομίας στα σύνορα. Αυτό που προβληματίζει όσους βρίσκονται κοντά στην έρευνα είναι οι «αόρατοι» μετανάστες που επιλέγονται από το δίκτυο για τη μεταφορά του οπλισμού, έτσι ώστε να περάσουν ευκολότερα κάτω από τα ραντάρ των συνοριοφυλάκων.

Ο κανόνας είναι πως πρόκειται για τυχαίους μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι, αντί να πληρώσουν 2.500 ευρώ κατ’ άτομο σε διακινητές για να περάσουν τον Έβρο, δέχονται την τελευταία στιγμή να φορτωθούν σακίδια με όπλα και ναρκωτικά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι μεταφορείς των παράνομων φορτίων είναι κρίκοι του δικτύου – τα πιο ευάλωτα μέλη, πάντως μέλη του δικτύου.

Οι τελευταίες υποθέσεις μεταφοράς οπλισμού αναδεικνύουν κάτι ακόμη. Παρά το κυβερνητικό αφήγημα για το σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο, οι αριθμοί των ανθρώων που περνούν παράνομα στην Ελλάδα είναι στα ίδια επίπεδα με την προσφυγική κρίση του 2015: Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 2021 πέρασαν τον Έβρο 4.826 άνθρωποι. Το 2015 είχαν περάσει 4.907 άνθρωποι.

Πηγή κοντά στην έρευνα είπε στο Magazine ότι ο Σύριος που συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στο χωριό Γεμιστή με 19 πιστόλια και δύο κιλά «σοκολάτα» στο σακίδιο, δήλωσε ότι θα εισέπραττε 500 τουρκικές λίρες, δηλαδή μόλις 30 ευρώ. Αντίθετα, ο Αλγερινός στο Σουφλί που συνελήφθη στις αρχές του μήνα με δέκα πιστόλια, φέρεται να κατέθετε ότι είχε την λάβει την υπόσχεση πως θα εισέπραττε τα μισά χρήματα που θα απέδιδε η πώληση των όπλων στην Ελλάδα. Ο τελευταίος ήταν σε ομάδα πέντε ατόμων, που είχαν περάσει με φουσκωτή βάρκα από την τουρκική στην ελληνική όχθη.

Και στις δύο περιπτώσεις τα πιστόλια ήταν τουρκικής κατασκευής. Στην τελευταία παρτίδα που μετέφερε ο Σύριος επρόκειτο για «εννιάρια» ημιαυτόματα μάρκας Kuzey, μιας εταιρείας με έδρα στη Σμύρνη. Στη μαύρη αγορά στην Τουρκία τα ίδια πιστόλια κοστίζουν 500-600 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το διπλάσιο, εκτιμούν αστυνομικοί. Ο σειριακός αριθμός των όπλων ήταν σβησμένος, επομένως υπάρχει η υποψία ότι κάποια από αυτά είχαν ενδεχομένως χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές ενέργειες. Πιστόλια ίδια μάρκας υπήρχαν και στην παρτίδα που μετέφερε ο Αλγερινός, στις αρχές του μήνα στο Σουφλί.

ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον Έβρο. Στα τέλη του 2020, σε δύο παρόμοιες περιπτώσεις είχαν συλληφθεί ένας Σύριος κι ένας Ισραηλινός, οι οποίοι μετέφεραν συνολικά 18 πιστόλια τουρκικής κατασκευής. Σε αντίθεση με τις συλλήψεις του περασμένου μήνα, τότε είχε εφαρμοστεί η μέθοδος της αστυνομικής διείσδυσης. Αστυνομικοί υποδύθηκαν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, προκειμένου να συλλάβουν τους μεταφορείς του οπλισμού, λίγα λεπτά μετά την είσοδό τους σε ελληνικό έδαφος, στα χωριά Γεμιστή και Φυλακτό, αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις του 2020, οι συλληφθέντες, μαζί με τα όπλα, μετέφεραν επίσης χάπια ecstasy.

Αναλυτές της Ασφάλειας περιγράφουν στο Magazine ότι στην περίπτωση των όπλων το δίκτυο εφαρμόζει την ίδια μέθοδο με αυτή της μεταφοράς ναρκωτικών στον Έβρο. «Δεν υπάρχει περίπτωση οι Τούρκοι συνοριοφύλακες να επιτρέψουν σε κάποιον να πλησιάσει στο ποτάμι, αν δεν τον έχουν ελέγξει. Είτε πρόκειται για απλούς μετανάστες είτε για άτομα που δέχονται να μεταφέρουν όπλα και ναρκωτικά. Όλες οι μεταφορές εκεί είναι ελεγχόμενες», ανέφερε άνθρωπος που γνωρίζει την κατάσταση στον Έβρο. «Υπάρχει, ωστόσο, μια νοητή ζώνη περίπου δέκα χιλιομέτρων πριν τα σύνορα, στην τουρκική πλευρά, εντός της οποίας δεν μπαίνουν ποτέ εγκέφαλοι του δικτύου, αλλά μέλη του δικτύου που θεωρούνται αναλώσιμα ή τυχαίοι μετανάστες».

Αντίστοιχα, συγκεκριμένοι «κανόνες» φαίνεται να ισχύουν και στην ελληνική πλευρά των συνόρων, έστω με ορισμένες αλλαγές. Τα παράνομα φορτία δεν παραδίδονται ποτέ «χέρι με χέρι», λένε όσοι γνωρίζουν τον Έβρο. Οι μετανάστες αφήνουν τα σακίδια σε προκαθορισμένα σημεία (σημ. δίπλα σε δέντρα, πινακίδες, κάτω από γέφυρες κλπ) και μετά από αρκετές ώρες ή και μέρες, άλλα μέλη του δικτύου τα παραλαμβάνουν για να τα μεταφέρουν προς το εσωτερικό της χώρας.

Αστυνομικοί στον Έβρο λένε ότι έχουν μειωθεί τον τελευταίο καιρό οι κατασχέσεις ναρκωτικών στην περιοχή. Η εξήγηση είναι ότι οι κατασχέσεις από τις ελληνικές Αρχές σημαντικών φορτίων, ανάγκασαν το δίκτυο να αλλάξει τακτική. Έτσι, για παράδειγμα, οι Αλβανοί που μετέφεραν κάνναβη στην Τουρκία και «πληρώνονταν» με πακέτα τουρκικής ηρωίνης, σταμάτησαν να το κάνουν κατά μήκος του άξονα Ιωάννινα – Θεσσαλονίκη – Κομοτηνή. Μετέφεραν το δρομολόγιο λίγο βορειότερα, επιλέγοντας τη διαδρομή μέσω Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΒΟΣΠΟΡΟΣ»

Πίσω στα όπλα, τον Νοέμβριο του 2020 η Europol ανακοίνωσε τα ευρήματα μιας μεγάλης επιχείρησης με στόχο το παράνομο εμπόριο όπλων, τα οποία κατασκευάζεται στην Τουρκία και μεταφέρεται σε όλη την Ευρώπη. Κομβικος σταθμός είχε θεωρηθεί τότε η γειτονική Βουλγαρία. Στην επιχείρηση, που συντόνισαν οι ρουμανικές Αρχές, δόθηκε η κωδική ονομασία «Βόσπορος» και είχαν τότε κατασχεθεί 191 τουρκικής κατασκευής όπλα και περισσότερες από 3.500 σφαίρες. Πραγματοποιήθηκαν 81 κατ’ οίκον έρευνες και έγιναν 11 συλλήψεις.

Τα όπλα ήταν ίδιου τύπου με αυτά που κατάσχονται τις τελευταίες μέρες στον Έβρο. Μεταξύ αυτών υπήρχαν και πιστόλια κρότου, που όμως μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε πυροβόλα. Τότε όπως και σήμερα οι διεθνείς διωκτικές Αρχές θεωρούσαν «κόκκινη ζώνη» το συνοριακό πέρασμα στο Καπετάν Αντρέεβο, στα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας, λίγα χιλιόμετρα από το λεγόμενο τριεθνές στα ελληνικά σύνορα.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη