Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τέλη 2025 τα νεότερα για το θαλάσσιο αιολικό της Αλεξανδρούπολης

«Ούριος άνεμος» πνέει γύρω από την αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς εντείνονται οι διεργασίες για τα πρώτα πιλοτικά υπεράκτια πάρκα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. «Είμαστε πολύ κοντά στο να αποφασίσουμε αν τα έργα θα εγκατασταθούν στην Αλεξανδρούπολη, στη Σαμοθράκη ή και στα δύο σημεία, με στόχο την παραγωγή 600 MW. Η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται υπό το πρίσμα της στρατηγικής μελέτης που έχει εκπονήσει η ΕΔΕΥΕΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Δρ. Αλέξανδρος Καρυωτάκης, Επικεφαλής Στρατηγικών Νέων Τομέων Ενέργειας, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Τα αιολικά πάρκα στην περιοχή πρόκειται να εγκαταστήσουν η κοινοπραξία των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil (μέσω της θυγατρικής της MORE), καθώς και η ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, μέχρι τέλος του 2025 θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της Κομισιόν σχετικά με τη χρηματοδότηση μέσω ταρίφας, πιθανώς μέσω ενός σχήματος CfD (Contract for Difference) για το εν λόγω έργο.

«Σε έναν χρόνο περίπου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με την Κομισιόν και θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για το πώς βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έργο. Όπως σχολίασε ο κ. Καρυωτάκης η Κομισιόν αγκάλιασε αυτό το ελληνικό εγχείρημα. Πάντως, η εταιρεία αναπτύσσει το συγκεκριμένο έργο εδώ και 15 χρόνια. «Έφτασε η ώρα να κάνουμε το πρώτο βήμα». Ο ίδιος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, αφού όπως είπε αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αρκετά καλός βηματισμός, αλλά είναι «δύσκολο εγχείρημα» το να πρωτοστατείς στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως είναι αναγκαία η στήριξη από τους ανθρώπους της περιοχής, τις τοπικές υπηρεσίες και τις εταιρείες

Υπενθυμίζεται ότι, για τα πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα, δεν θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός. Οι ταρίφες θα καθοριστούν διοικητικά, αφού δοθεί το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες. Η περιοχή όπου θα αναπτυχθούν τα έργα περιλαμβάνεται στις «go-to-areas» – περιοχές που ορίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων. Η ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία, η οποία έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, προβλέπει ότι τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται σε «go-to-areas» εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη διαδικασία Individual Notification (Ειδική Κοινοποίηση) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την έγκριση επιδότησης της ταρίφας για τα πρώτα πιλοτικά υπεράκτια αιολικά έργα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα υποβάλλει αίτημα για κρατική ενίσχυση, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για τα συγκεκριμένα έργα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εκπόνηση αναλυτικής μελέτης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο των έργων στην ελληνική αγορά και στους καταναλωτές. Στόχος είναι η ενίσχυση της ταρίφας μέσω ενός μηχανισμού όπως το “Contract for Difference” (CfD), που θα προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις αποδόσεις των επενδυτών.

«Το καλοκαίρι έγινε η πρώτη συνάντηση με την Κομισιόν. Πιστεύουμε ότι η συζήτηση θα έχει θετική κατάληξη. Θα προχωρήσουμε γρήγορα στην κατοχύρωση της ταρίφας για τα πιλοτικά έργα. Αυτό φυσικά θα “ξεκλειδώσει” έναν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης για τον τομέα, δίνοντας ασφάλεια στους επενδυτές», τόνισε ο κ. Καρυωτάκης.

Υπεράκτια αιολικά: Αρχές του 2025 το σχήμα του SPV, σε ΦΕΚ η επιτάχυνση αδειοδοτήσεων

Κινητικότητα καταγράφεται και στις κινήσεις της ΕΔΕΥΕΠ, αφού η ελληνική διαχειριστική εταιρεία φιλοδοξεί να παρουσιάσει το εταιρικό σχήμα του SPV στις αρχές του επόμενου έτους, γεγονός «που είναι ρεαλιστικό με βάση τα τρέχοντα δεδομένα», η σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ-, Φλώρα Καραθανάση. «Εξετάζουμε την πιθανότητα να συμπτύξουμε τον χρόνο των μελετών που θα πραγματοποιήσουν οι εταιρείες που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό της SPV. ειδικότερα, όπως ανέφερε έχουμε ξεκινήσει τις γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες, και θα υποβληθεί μια στρατηγική για αυτές τις μετρήσεις, ώστε να έχουμε πιο σαφή εικόνα των επόμενων βημάτων. Όλα αυτά γίνονται με σκοπό να κερδίσουμε χρόνο, ώστε όταν συσταθεί η SPV, να προχωρήσουμε άμεσα στους διαγωνισμούς και να μειώσουμε τις καθυστερήσεις».

Και συμπλήρωσε αν επιταχύνουμε αυτές τις μελέτες, μπορούμε να επιτύχουμε έναν πιο γρήγορο ρυθμό υλοποίησης. Έχουμε προγραμματίσει την έναρξη της συλλογής δεδομένων για τα έως τα τέλη του 2025, και έτσι θα έχουμε περίπου 1,5 χρόνο για την ολοκλήρωσή τους, ώστε να είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος για τον διαγωνισμό του 2027. «Το όλο εγχείρημα αποτελεί εθνική στρατηγική προτεραιότητα, καθώς είναι απαραίτητο για τη μεσοπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και οικονομική βιωσιμότητα των ΑΠΕ, ενώ συνιστά ένα αναπτυξιακό πρώτο βήμα, με συνολικές επενδύσεις που εκτιμώνται μεταξύ 7,5 και 11 δισ. ευρώ μέχρι το 2032», δήλωσε ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ, Αρ. Στεφάτος

«Σημαντική εξέλιξη» κατά την κα Καραθανάση αποτελεί και η πρόσφατη δημοσίευση ΦΕΚ που επιταχύνει την αδειοδοτική διαδικασία, ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία μειώνοντας τη συνολική διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης για τα έργα Υποδομών Αιολικών Πάρκων. «Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μένει να δούμε αν ο στόχος είναι ρεαλιστικός», ανέφερε ο κ. Καρυωτάκης.

Η «μπάλα» στην αγορά, workshop αρχές Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως η ΕΔΕΥΕΠ θέλοντας να πιάσει τον παλμό της αγοράς, σχεδιάζει να προχωρήσει αρχές Δεκεμβρίου σε ένα workshop με την συμμετοχή των υποψήφιων επενδυτών. «Το σχεδιάζουμε για τις αρχές Δεκεμβρίου και σύντομα θα ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να συμμετάσχουν όσοι το επιθυμούν», είπε η σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ. Σκοπός του workshop είναι να παρουσιαστούν οι βασικές αρχές του SPV, να γίνει αντιληπτός ο τρόπος λειτουργίας του, αλλά και ποια στοιχεία του SPV μπορεί να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις των ενδιαφερομένων. «Θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν και εμάς, ώστε να επιβεβαιώσουμε αν τα σχέδια μας συνάδουν με τις προσδοκίες των επενδυτών. Η ιδέα είναι να βρισκόμαστε όλοι στην ίδια σελίδα, με ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα υποστηρίζει και θα αγκαλιάζει η επενδυτική κοινότητα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του, βασισμένοι σε συγκεντρωμένα και ακριβή δεδομένα», τόνισε.

Η χώρα πρέπει να τρέξει αν θέλει εφοδιαστική αλυσίδα…made in Greece

Ή Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει ταχύτητες αν θέλει να εκμεταλλευτεί το υψηλό της θαλάσσιο δυναμικό και να αναπτύξει γρήγορα μια εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα. Ο Αλέξανδρος Χατζηγάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power ανέφερε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο πως «δεν έχει καταγραφεί ιδιαίτερη πρόοδος στο κομμάτι αυτό». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η εφοδιαστική αλυσίδα παραμένει σοβαρό ζήτημα, καθώς δεν έχει γίνει σχεδόν καμία πρόοδος. Βλέπω έναν διττό κίνδυνο: αφενός, όσο καθυστερούμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επηρεαστεί όλο το χρονοδιάγραμμα των υπεράκτιων πάρκων. Αφετέρου, υπάρχει ο κίνδυνος να μας προλάβουν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, οι οποίες αναπτύσσουν τις δικές τους εφοδιαστικές αλυσίδες. Ως εκ τούτου, θα αποκτήσουν πελατεία και θα μπορούν να προσφέρουν εξοπλισμό πιο οικονομικά». Η ΕΔΕΥΕΠ έχει θέσει ως άμεσο στόχο την εκπόνηση μιας αναλυτικής μελέτης για να προσδιοριστούν τα λιμάνια τα οποία θα ήταν τα πλέον κατάλληλα -με τις απαραίτητες βελτιώσεις και χρηματοδοτήσεις-, ώστε να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας των υπεράκτιων αιολικών.

Στο τραπέζι των προκλήσεων ο κ. Χατζηγάκης έβαλε και το ρυθμιστικό πλαίσιο. «Το ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί σημαντική πρόκληση. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Προγράμματος, φαίνεται ότι έχει χαθεί η δυναμική. Βλέπουμε όμως μια θετική εξέλιξη, καθώς εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που ίσως επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά. Ωστόσο, το πρόγραμμα καθυστέρησε 10 χρόνια μέχρι να εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο, και τώρα αντιμετωπίζει νέα καθυστερήσεις. Την εν λόγω αίσθηση επιβεβαίωσε και ο Ιάκωβος Κουλούρης είναι Senior Associate στη δικηγορική εταιρεία KG Law Firm. «Αρχικά υπήρξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, κυρίως από ξένους επενδυτές που έχουν εμπειρία σε παρόμοια έργα σε άλλες χώρες. Αυτοί οι επενδυτές δυσκολεύτηκαν να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου, όπως το γεγονός ότι το έργο χρειάζεται βεβαίωση λήψης περιβαλλοντικής άδειας και πολλές άλλες διαδικασίες», ανέφερε.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρείται μια στάση αναμονής από πλευράς επενδυτών, καθώς θέλουν να δουν πιο απτές κινήσεις από την πολιτεία. «Όταν ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΣΧΠ), η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη και οι επενδυτές θα μπορούν να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους με μεγαλύτερη βεβαιότητα», κατέληξε. Ο διαγωνισμός για να δοθούν οι πρώτες άδειες θα προχωρήσει στα μέσα του 2027. Αυτό που η αγορά τονίζει είναι πως η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία, έχει τα στοιχεία για να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών και να αναπτύξει μία εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα. Το διακύβευμα όμως είναι να μην αφήσει να χαθεί το momentum.

πηγή:energygame.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email