Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Το ψωμί, ψωμάκι λένε πολλοί Έλληνες με την τιμή του να έχει εκτοξευθεί στα ύψη

Πολυτέλεια φαίνεται, πως έχει αρχίσει να αποτελεί το ψωμί για πολλούς Έλληνες καταναλωτές, καθώς η καθημερινή του εξασφάλιση δεν είναι πια αυτονόητη.

Η κατανάλωση ψωμιού στην Ελλάδα μειώθηκε αισθητά, με πάνω από 22.000 τόνους λιγότερο ψωμί να καταναλώνεται το 2022 σε σχέση με το 2019. Παράγοντες όπως η οικονομική κρίση και η αύξηση της τιμής του, σχεδόν κατά 40% φαίνεται να έχουν επηρεάσει την κατανάλωση, με τα αρτοσκευάσματα και τις παραδοσιακές φραντζόλες να εκτοπίζονται από πιο φθηνά ή βιομηχανικά προϊόντα.

Η εικόνα που επικρατεί και στην περιφέρεια ΑΜΘ είναι το ίδιο απογοητευτική με τους καταναλωτές να μην μπορούν με την ίδια ευκολία, όπως και στο παρελθόν, να αγοράσουν αυτό το βασικό προϊόν, κατάσταση που καταγράφεται συνεχώς από τους αρτοποιούς της περιφέρειας και οι οποίοι ζητούν από την πολιτεία να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

– Μείωση 5,05% στην κατανάλωση ψωμιού από το 2019 έως το 2022, με τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερο ακριβό ψωμί, όπως το μαύρο.

– Σημαντική αύξηση στις τιμές: Το ψωμί στην Ελλάδα, παρά τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή στην Ευρωζώνη μετά την Εσθονία, αυξήθηκε κατά 39% την περίοδο 2020-2024, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη αύξηση στην Ευρωζώνη (34%).

– Αύξηση κόστους παραγωγής: Οι μικροί αρτοποιοί βρίσκονται υπό πίεση λόγω αυξημένου κόστους σε πρώτες ύλες, ηλεκτρική ενέργεια και μισθούς, με συνέπεια την ανατίμηση του τελικού προϊόντος.

– Η αγορά βλέπει συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων και άνοδο των βιομηχανιών που παράγουν τυποποιημένα αρτοσκευάσματα (πίτες, τορτίγιες) που αντικαθιστούν το ψωμί.

– Ανταγωνισμός από τις μεγάλες αλυσίδες: Ο παραδοσιακός φούρνος πλήττεται από την αρτοβιομηχανία που προσφέρει προϊόντα μακράς διαρκείας, τα οποία φαίνεται να προτιμούν όλο και περισσότερο οι νεότεροι καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, ο κλάδος ζητά πολιτική υποστήριξη για τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής και ενίσχυση της βιωσιμότητας των μικρών αρτοποιείων, ώστε να διατηρηθούν οι παραδοσιακοί φούρνοι και τα αρτοσκευάσματα στο τραπέζι των Ελλήνων.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη