Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Τον Νοέμβριο στην ΕΘΑΑΕ ο φάκελος ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα

Εντός Νοεμβρίου θα κατατεθεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, προς τη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ο φάκελος με το αίτημα ίδρυσης Κτηνιατρικής στην Ορεστιάδα, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Φώτης Μάρης, περιγράφοντας τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν έως την υλοποίηση του «εξαιρετικά δύσκολου, σύνθετου και μεγάλου εγχειρήματος», όπως είπε.

Στη συνέχεια, η ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να εισηγηθεί την πρόταση στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που εκτός από την απόφαση ίδρυσης, θα περιλαμβάνει και το οργανόγραμμα αλλά και τις πιστώσεις για τα έργα που απαιτείται να γίνουν και για τη στελέχωση του τμήματος. Όπως είπε ο κ. Μάρης, θα ακολουθήσει η σύσταση Διοικούσας Επιτροπής του τμήματος, η οποία θα ετοιμάσει τον φάκελο πιστοποίησης της σχολής, που αποτελεί προαπαιτούμενο.

Εφόσον όλα τα βήματα γίνουν στους χρόνους τους, είναι εφικτό η σχολή να μπει στο μηχανογραφικό του 2026, εκτίμησε ο κ. Μάρης, καλώντας τον δήμο Ορεστιάδας, την Περιφέρεια ΑΜΘ, τους φορείς και την τοπική κοινωνία, συνολικά, να γίνουν μέλη μιας «τοπικής συμμαχίας», που θα υποστηρίξει την υλοποίηση του εγχειρήματος. Όσον αφορά τον πρώτο σχεδιασμό που επεξεργάζεται το Δ. Π. Θ. για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ο κ. Μάρης ανέφερε πως ο προσανατολισμός είναι να γίνουν οι κλινικές εγκαταστάσεις στην έκταση 350 στρεμμάτων της «πανεπιστημιούπολης» που έχει παραχωρηθεί στο Δημοκρίτειο εδώ και χρόνια, στη βόρεια πλευρά της πόλης, ενώ εξετάζεται η ανέγερση κτιρίου για τις εργαστηριακές και άλλες ανάγκες της σχολής, στην έκταση του ΕΛΓΟ Δήμητρα (πρώην ΚΈΓΕ), που επίσης ανήκει και χρησιμοποιείται από το Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Δ. Π. Θ. θα αναζητηθεί ένα κτίριο και στο κέντρο της πόλης, που για τα πρώτα χρόνια θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τη λειτουργία της Κτηνιατρικής. Σχολιάζοντας την κυβερνητική επιλογή να ιδρυθεί και να λειτουργήσει η σχολή στην Ορεστιάδα, ο κ. Μάρης τη χαρακτήρισε «σωστή», υπογραμμίζοντας ότι «σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα, βάσει και της πραγματικότητας του Έβρου, που δείχνει ότι το βόρειο κομμάτι του δοκιμάζεται από διάφορά προβλήματα».

Τόνισε, τέλος, ότι θα χρειαστούν 15 χρόνια για να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί σε απόλυτο βαθμό η λειτουργία της Κτηνιατρικής και κάλεσε την τοπική κοινωνία «να μην είναι ανυπόμονη και να δώσει τον χρόνο που απαιτείται για να γίνουν όλα σωστά».

Πηγή: ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη