Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Τρομάζουν τα νούμερα των εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα

Σοκάρουν οι αριθμοί των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με πολλούς εξ αυτούς να αφορούν δυστυχήματα στα οποία εργαζόμενοι πήγαν στη δουλειά τους αλλά δεν γύρισαν ποτέ πίσω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ο Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ και Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης , μέσα στο 2023, χωρίς να έχουμε μπει καν στον Απρίλιο, σημειώθηκαν 49 θάνατοι σε χώρους εργασίας. Τα εργατικά ατυχήματα όπως επεσήμανε είναι πολύ περισσότερα. Το 2022 τα εργατικά δυστυχήματα ήταν 104, το 2020 ήταν 41, το 2019 ήταν 51 και το 2018 ήταν 46.
Ο κ. Στοϊμενίδης υπογράμμισε ότι υπάρχει ταξικό πρόσημο στο φαινόμενο καθώς μεγάλος αριθμός αυτών των δυστυχημάτων αφορά ανειδίκευτους εργάτες, χαμηλά αμειβόμενους που σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται ανασφάλιστοι ακόμα και σε επικίνδυνες θέσεις.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, το 2023 είχαμε τέσσερις νεκρούς εργαζόμενους και έξι κατοίκους Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών. Το 2022 τα εργατικά δυστυχήματα ήταν επτά, ενώ επίσης σημειώθηκαν 13 σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων.

Ο κ. Στοϊμενίδης τόνισε πως η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία είναι θεμελιώδη δικαιώματα και πως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση οι χώρες που έμειναν τόσο πίσω είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Έκανε λόγο για ενοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που οδηγεί σε ασυνεννοησία με την εκάστοτε εργοδοσία που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά περιστατικά. Επίσης σημείωσε πως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν έχουν επαναφερθεί. «Από τις 100 που υπογράψαμε πριν από το πρώτο μνημόνιο, σήμερα έχουμε τέσσερις, πέντε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο στόχος δεν είναι απλά να γυρίζουμε σπίτι μας αλλά να γυρίζουμε ασφαλείς», τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

Και προσέθεσε πως «έχει γίνει συνήθεια στα ΜΜΕ να διαβάζουμε για την απώλεια ενός εργαζόμενου που πήγε στην εργασία του και δεν γύρισε ποτέ σπίτι του. Η απαξίωση τόσων χρόνων έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς εργοδότες να ελαχιστοποιήσουν τα μέτρα ασφαλείας και να προσφέρουν εργασίες επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων. Πρόκειται για ζωές και όχι για αριθμούς, όμως ακόμη και τα νούμερα τρομάζουν. Ασκήθηκαν πολιτικές που βοήθησαν στην έξαρση των εργατικών ατυχημάτων».

Όσον αφορά την επιθεώρηση εργασίας, ο κ. Κυπριανίδης έδωσε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου στο κέντρο της πόλης εργάζονται τρεις επιθεωρητές. Για τους ελέγχους πρέπει να είναι δύο και πάντα ένας στο γραφείο. Αν λείψει ένας σε άδεια, δε μπορούν να πραγματοποιηθούν έλεγχοι.

Για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα με μηχανήματα έργου μίλησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χειριστών και Βοηθών Μηχανημάτων Κάθε Τύπου και Κάθε Έργου Μακεδονίας Θράκης, Παναγιώτης Χατζάκος, ο οποίος έριξε δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για την τροπολογία που ψηφίστηκε προ τεσσάρων μηνών και επιτρέπει να χειρίζονται περονοφόρα μηχανήματα έως δύο τόνων, άτομα μη καταρτισμένα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «κατάπτυστο άρθρο» του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, το οποίο όπως επεσήμανε πρέπει να αποσυρθεί.

Ο κ. Χατζάκος σημείωσε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για συνάντηση με τον υπουργό ώστε να συζητηθεί το θέμα, πέφτει στο κενό. Υπογράμμισε δε πως στο τετράμηνο που πέρασε αυτή η τροπολογία σημειώθηκαν έξι θανατηφόρα ατυχήματα.

Λόγω της φύσης της εργασίας επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα έχουν τραγική κατάληξη. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πλειάδα από ατυχήματα που λόγω της φύσης της εργασίας είναι θανατηφόρα. Το 90% των ατυχημάτων θα αποβούν θανατηφόρα και 10% θα χάσουν κάποιο άκρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή: thesstoday.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email