Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τροπολογία φέρνει 3.500 ξένους εργάτες για συλλογή σπαραγγιών στην Βόρεια Ελλάδα

Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα μπορούν οι σπαραγγοπαραγωγοί της χώρας να υποβάλλουν αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση του τόπου διαμονής τους, για τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα ως εργάτες γης, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Χρήστος Γιαννακάκης.

Η προαναφερόμενη εξέλιξη αποτελεί συνέχεια της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, με την με την οποία δίνεται άμεση λύση στο ζήτημα που αφορά τους μετακλητούς εργάτες γης. Η τροπολογία κατετέθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση Απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ίδιων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις».

Η τροπολογία προβλέπει -μεταξύ άλλων- ως ανώτατο ηλικιακό όριο τα 60 έτη για την είσοδο στη χώρα πολίτη τρίτης χώρας ως εργάτη γης, ελάχιστο όριο 30 ημερών απασχόλησης, προβλεπόμενο κατάλυμα που θα πληροί τις σχετικές προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας, καταβολή εργοσήμου και δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς, με σκοπό τον έλεγχο της σωστής τήρησης της διαδικασίας.

Ειδικά για τα σπαράγγια, λόγω της άμεσης ανάγκης να συγκομιστούν, «προβλέφθηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, πριν την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αναμένεται να είναι έτοιμη σε διάστημα ενός μήνα», σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης.

Τουλάχιστον 3.500 μετακλητούς χρειάζονται οι σπαραγγοπαραγωγοί στη Β. Ελλάδα

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βόρεια Ελλάδα οι ανάγκες των σπαραγγοπαραγωγών σε μετακλητούς εργάτες γης υπερβαίνουν τα 3.500 άτομα.

Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Πλατέως στην Ημαθία, καλλιεργούνται 500 στρέμματα με πράσινο σπαράγγι και η συνολική ετήσια παραγωγή να υπολογίζεται σε πάνω από 280.000 κιλά. Για την καλλιέργεια του πράσινου σπαραγγιού απασχολούνται στην περιοχή περίπου 100 μετακλητοί εργάτες γης, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σπαραγγοπαραγωγός βιολογικής καλλιέργειας στο Πλατύ Ημαθίας, Χρήστος Κυρτικίδης.

Περισσότερους από 1.000 μετακλητούς εργάτες γης απασχολούν στα χωράφια τους οι παραγωγοί του δήμου Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. «Ήδη θα έπρεπε να βρίσκονται στα χωράφια μας περισσότεροι από 1.000 μετακλητοί εργάτες γης», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς Πέλλας, Γιώργος Κονάκογλου.

Σήμερα, «περί τα 200 άτομα που ζουν μόνιμα στην περιοχή και παραδοσιακά αξιοποιούνται ως εργάτες γης, πηγαίνουν από χωράφι σε χωράφι σε μια προσπάθεια να προλάβουμε την καταστροφή, και πάλι δεν φτάνουν», υπογράμμισε.

Τα 141 μέλη της ομάδας παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς, καλλιεργούν 1.000 στρέμματα με σπαράγγι και η φετινή παραγωγή εκτιμούν ότι μπορεί να ξεπεράσει τους 750 τόνους, από 650 τόνους πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Κονάκογλου.

«Σήμερα που μιλάμε θα έπρεπε ήδη να βρίσκονταν στον Έβρου περισσότεροι και από 700 μετακλητοί εργάτες γης για την συγκομιδή του λευκού σπαραγγιού και δεν έχουμε κανέναν», επισήμανε ο επικεφαλής του συνεταιρισμού ΑΕΣ Θράκης, Θανάσης Μαλτεπιώτης, σημειώνοντας, «με τα 100 άτομα που μένουν μόνιμα στην περιοχή και απασχολούνται στα χωράφια μας δεν θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε ούτε τα μισά».

Στην περιοχή του Έβρου, 250 οικογένειες καλλιεργούν περί τα 2.200 στρέμματα λευκού σπαραγγιού, με την απόδοση να υπολογίζεται σε 800 κιλά/στρέμμα και το κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται στα 800 ευρώ/στρέμμα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πέρυσι το σπαράγγι είχε ενισχυθεί για τις απώλειες λόγω κορωναϊού με 270 ευρώ/στρέμμα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η καλλιέργεια σπαραγγιού καλύπτει περί τα 20 χιλιάδες στρέμματα, με τη μέση ετήσια παραγωγή στα 10-12 χιλιάδες τόνους.

Σπαράγγι καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας κυρίως, από αυτές της Πέλλας (χωριά Γαλατάδες, Κρύα Βρύση, Αγ.Λουκάς και Ακρολίμνη), Ημαθίας (Πλατύ, Πλάτανος), Καβάλας (Χρυσούπολη, Χρυσοχώρι), Ροδόπης (Αμβροσία, Παλλάδιο), Έβρου (Τυχερό, Πύθιο) και Λάρισας (Ομόλιο και Παλαιόπυργος).

Πηγή: hellasjournal.com – Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη