Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Υγρός τάφος ο Έβρος: 51 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα Ελληνοτουρκικά σύνορα το 2021

Ο τελικός αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος, καθώς αρκετοί αγνοούνται, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία από την τουρκική πλευρά του ποταμού

Σε υγρό τάφο για δεκάδες μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μετατράπηκε και την περσινή χρονιά ο ποταμός Έβρος.

Παρότι το 2021 η πανδημία φρέναρε αρκετά τις μεταναστευτικές ροές, ειδικά σε σχέση με το 2020, όταν και σημειώθηκαν τα επεισόδια στις Καστανιές με την απόπειρα μαζικής «εισβολής» μεταναστών στη χώρα, ο απολογισμός των ανθρώπων που κατάφεραν στη διάρκεια της περσινής χρονιάς να περάσουν τα σύνορα αλλά με τίμημα την ίδια τους τη ζωή, ήταν για μια ακόμη χρονιά τραγικός.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατροδικαστικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Παύλος Παυλίδης, ιατροδικαστής στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, συνολικά 51 μετανάστες άφησαν την τελευταία τους πνοή στη χώρα μας, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από το 2020 και ελάχιστα μικρότερος από το θλιβερό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2010 με τα συνολικά 53 νεκρούς. Μάλιστα, ο κ. Παυλίδης εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος, όπως μαρτυρά το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι απευθύνονται στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής, προκειμένου να εντοπίσουν συγγενικά τους πρόσωπα που αγνοούνται. «Σίγουρα δεν είναι ο ακριβής αριθμός, διότι πολλά πτώματα στο ποτάμι ή στο Δέλτα του Έβρου δεν έχουν βρεθεί ποτέ. Και σαφώς δεν ξέρουμε τον αριθμό των θανόντων από την πλευρά της Τουρκίας, όπου βρίσκεται το μισό ποτάμι», ανέφερε ο ιατροδικαστής. Ο ίδιος τόνισε πως το μοναδικό θετικό στοιχείο της περσινής χρονιάς ήταν ότι εντοπίστηκε μόνο ένα παιδί, σημειώνοντας πάντως ότι δυστυχώς υπάρχουν παιδιά που ακόμα αναζητούνται.

Στο εργαστήριο γίνεται η ταυτοποίηση των θυμάτων, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις νεκρών για τους οποίους δεν μπορούν να βρεθούν στοιχεία. «Στις περιπτώσεις αυτές, αφού πάρουμε δείγμα DNA, μένουν ένα χρονικό διάστημα στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και εν συνεχεία θάβονται με πολιτική ταφή σε ένα νεκροταφείο που έχουμε ορίσει στο Σουφλί», εξήγησε ο κ. Παυλίδης.

Κύρια αιτία ο πνιγμός

Στη πλειονότητά τους τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, καθώς οι βάρκες στις οποίες επέβαιναν αναποδογύρισαν και βρέθηκαν στα παγωμένα νερά του Έβρου. Αυτή, εξάλλου, είναι και η βασικότερη αιτία θανάτου τα τελευταία χρόνια με 350 πνιγμούς να καταγράφονται σε σύνολο 500 θυμάτων. Ακολουθούν η υποθερμία που έπαθαν όσοι ήταν επί μακρόν εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος, πολύ δε περισσότερο εκείνοι που παρέμεναν στο κρύο με βρεγμένα ρούχα και δεν άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν, προκειμένου να μην εντοπιστούν και τα τροχαία ατυχήματα.

«Το πιο τραγικό για τη δουλειά μας είναι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. Από μία ομάδα που συλλάβαμε πρόσφατα ένας δεν τα κατάφερε. Έχουμε σώσει μία οικογένεια, ένα ζευγάρι με ένα κοριτσάκι, αλλά τον πατέρα δεν καταφέραμε να τον σώσουμε. Είχε κρυοπαγήματα και δεν άντεξε η καρδιά του. Όταν είναι πολύ ανεβασμένη η κοίτη του ποταμού κυρίως τους χειμερινούς μήνες είναι πάρα πολύ εύκολο να αναποδογυρίσει μία πλαστική λέμβος. Είμαστε περήφανοι που έχουμε σώσει παιδάκια. Και όλοι στην υπηρεσία βοηθούν με ρούχα και με φαγητά κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά και ασυνόδευτα ανήλικα. Όμως έχουμε δει να χάνονται άνθρωποι στο ποτάμι μπροστά στα μάτια μας, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τους βοηθήσουμε. Αυτά τα κουβαλάμε στην ψυχή μας. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της δουλειάς μας», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Συνεχείς οι μεταναστευτικές ροές

Όσον αφορά τη χρονιά που πέρασε, ο κ. Γιαλαμάς ανέφερε ότι οι μεταναστευτικές ροές ήταν συνεχείς με αποκορύφωμα την καλοκαιρινή περίοδο, όταν από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη γίνονταν 15 με 20 συλλήψεις διακινητών. Με τον φράχτη και το σύστημα επιτήρησης -τους έντεκα πυλώνες με τις θερμικές κάμερες που έχουν στηθεί από την Ορεστιάδα μέχρι τις Φέρες- που έχουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι προσπάθειες των συνοριοφυλάκων να συγκρατήσουν και τις ροές και τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών στρέφονται στην οριογραμμή των 160 χιλιομέτρων του Έβρου. «Η δουλειά δεν σταματά. Συνεχίζεται με μεγάλο κόπο. Έχουν γίνει βήματα, αλλά χρειάζονται περισσότερα, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίες μας, να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας και να φυλάξουμε αποτελεσματικότερα τα σύνορα της χώρας μας. Γιατί οι προκλήσεις για το μεταναστευτικό δεν πρόκειται να τελειώσουν», τόνισε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι ροές μεταναστών από το Αφγανιστάν, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Πηγή: voria.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη