Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Προς επίταξη και πάλι ιδιώτες γιατροί εάν δεν καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ – Τι κίνητρα προβλέπονται

Τροπολογία στην οποία θα περιλαμβάνονται κίνητρα για ιδιώτες γιατρούς ώστε να εργασθούν στα δημόσια νοσοκομεία και να καλύψουν τα κενά, αναμένεται να καταθέσει εντός της εβδομάδας στη Βουλή το υπουργείο Υγείας. Τα κίνητρα θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό στους αναισθησιολόγους αλλά και στις ειδικότητες που απουσιάζουν σήμερα από τις ΜΕΘ και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της πανδημίας.

Βέβαια όπως και τον περασμένο Μάρτιο έτσι και αυτή τη φορά εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για συμμετοχή, θα ακολουθήσει επίταξη ιδιωτών γιατρών. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς το δήλωσε πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Εξάλλου έχει δοθεί το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου να γίνει ό,τι χρειασθεί για να καλυφθούν τα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr. 

Η τροπολογία

Τα κίνητρα που θα περιλαμβάνονται στην τροπολογία, αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτά που είχαν δοθεί στους ιδιώτες γιατρούς τoν περασμένο Μάρτιο στα οποία όμως δεν είχε ανταποκριθεί ο κλάδος, με αποτέλεσμα να γίνει τελικώς η επίταξη. 

Με τη νέα τροπολογία ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα δώσει κίνητρα που θα μπορούν να προσελκύσουν κυρίως αναισθησιολόγους και ειδικότητες που απασχολούνται στις ΜΕΘ.  Άλλωστε ήδη καταγράφεται δυσκολία να γίνουν ακόμη και τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο ΕΣΥ λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Ειδικότερα οι αμοιβές για τους ιδιώτες γιατρούς αναμένεται να κυμανθούν και πάλι στα 2000 ευρώ αφορολόγητα όπως και τον περασμένο Μάριο, ενώ θα πληρώνονται ξεχωριστά και οι εφημερίες έναντι 250 ευρώ. 

Ταυτόχρονα είναι πιθανό να καταργηθεί και το πλαφόν για τις εφημερίες ειδικά για τους αναισθησιολόγους που παρουσιάζουν έλλειψη σε όλο το δημόσιο σύστημα υγείας. Να σημειωθεί ότι σήμερα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς ισχύει πλαφόν στις εφημερίες ανάλογα με τη θέση αλλά και το που υπηρετούν. 

Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι όταν ξεπερνιέται το πλαφόν οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πληρώνονται για τις εφημερίες που μπορεί να έκαναν για να καλύψουν κενά. Επίσης για τους γιατρούς του δημοσίου συστήματος οι αποδοχές από τις εφημερίες δεν μπορούν να ξεπερνούν το σύνολο του μισθού τους. 

Πάντως στα νέα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες γιατρούς είναι αμφίβολο εάν θα είναι αφορολόγητες και οι εφημερίες που θα πραγματοποιούν, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει έντονη αντίδραση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς που φορολογούνται για τις εφημερίες τους ακόμη και με 50%. 

Η επίταξη

Εάν και αυτή τη φορά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες γιατρούς να εργασθούν στο ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμη να προχωρήσει και πάλι σε επίταξη όπως είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο μέσα σε ένα κλίμα βέβαια έντονων αντιδράσεων από τον ιατρικό κλάδο. 

Στην περίπτωση αυτή όμως θα κληθούν υποχρεωτικά ιδιώτες γιατροί να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τα ονόματά τους θα βρεθούν όπως και την περασμένη φορά αρχικά από τον ΕΟΠΥΥ

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο με νομοθετική ρύθμιση που είχε προωθηθεί, οι ιδιώτες γιατροί που θα απασχολούνταν στο ΕΣΥ θα αμείβονταν με το ποσό των 2000 ευρώ αφορολόγητο, ενώ πληρώνονταν και για τις εφημερίες που μπορεί να έφθαναν και τα 1300 ευρώ μηνιαίως.

Οι ιδιώτες γιατροί δεν είχαν ανταποκριθεί και η σύγκρουση υπουργείου Υγείας γιατρών είχε καταλήξει στην επίταξη. Το ιατρικό προσωπικό επεσήμανε ότι η μικρή συμμετοχή δεν οφειλόταν σε οικονομικούς λόγους. Τα θεσμικά όργανα και ιατρικοί σύλλογοι είχαν θέσει το θέμα της μη ασφαλιστικής κάλυψης και της αστικής ευθύνης των ιδιωτών ιατρών που θα εργάζονταν στο ΕΣΥ εν μέσω covid. Στην περίπτωση μάλιστα που προέκυπτε κάποιο πρόβλημα με διαχείριση περιστατικού covid θα έπρεπε ατομικά να αναλάβουν την ευθύνη.

Το ζήτημα πάντως της έλλειψης και γιατρών στο ΕΣΥ παραμένει καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει οι μόνιμες προσλήψεις τόσο γιατρών όσο και νοσηλευτών, με συνέπεια να μην καλύπτονται τα κενά. Το πρόβλημα εντείνεται και από τις αναστολές στις οποίες έχουν μπει πολλοί υγειονομικοί (κυρίως στους νοσηλευτές είναι το πρόβλημα) εξαιτίας του υποχρεωτικού εμβολιασμού, γεγονός που κάνει την κατάσταση στα νοσοκομεία ακόμη πιο δύσκολη. 

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη