Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Υποχρεωτικός εμβολιασμός ώρα μηδέν: Σε αναστολή 10.000 υγειονομικοί

Σε αναστολή τίθενται από 1η Σεπτεμβρίου οι υγειονομικοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αφού λήγει η προθεσμία που είχε οριστεί από την αρχή για τον προγραμματισμό των ραντεβού τους. Μάλιστα σύμφωνα με όσα έχουν επισημάνει κυβερνητικά στελέχη, ακόμα κι αν οι επαγγελματίες υγείας εμβολιαστούν εκ των υστέρων, δεν σημαίνει πως θα επιστρέψουν αυτομάτως και στις θέσεις τους. 

Τα ποσοστά 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΠΟΕΔΗΝ, οι υγειονομικοί που υπολογίζεται πως θα τεθούν σε αναστολή εργασίας ανέρχονται περίπου σε 8.000 – 10.000. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση των ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι σε αναστολή πρόκειται να τεθούν γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας, που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως το ποσοστό των γιατρών που έχουν εμβολιαστεί ξεπερνά το 90%, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τους νοσηλευτές, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, κατηγορίες στις οποίες καταγράφονται χαμηλότερα νούμερα.

Κοντοζαμάνης: Θα καλυφθούν τα κενά

Ξεκάθαρο μήνυμα για άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί έστω και με την πρώτη δόση, από την 1η Σεπτεμβρίου, έστειλε και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε: «Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα… Η απόφαση είναι γνωστή από τον περασμένο μήνα και όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται. Όλο το προσωπικό δίνει μάχη με πρωτοφανή ζήλο και αίσθημα ευθύνης. Ορισμένοι, λίγοι ευτυχώς, επιμένουν ότι το εμβόλιο είναι βλαβερό ή ότι η υποχρεωτικότητα παραβιάζει τα δικαιώματά τους. Θα ήθελα να επαναλάβω τα εξής: Το μέτρο της υηποχρεωτικότητας απευθύνεται σε εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των ασθενών. Το εμβόλιο προστατεύει τους ίδιους, αλλά και μία πράξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που θέλουν ένα καλύτερο επίπεδο υγείας. Η κυβέρνηση έχει καθήκον να προστατεύει όλα τα μέλη της και ειδικότερα τα αδύναμα. Ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα από την 1η Σεπτεμβρίου, για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση. Θα υπάρξει επιστροφή μισθού για όσους έχουν λάβει προκαταβολικά τον μισθό τους και όσοι επιστρέψουν είναι πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουν διαμορφωθεί τότε».

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται. Κάνουμε ύστατη έκκληση να εμβολιαστούν. Η πλατφόρμα για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τα κενά, θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου και για λίγες ημέρες», πρόσθεσε.

«Όχι» από το ΣτΕ σε «πάγωμα»

Tη Δευτέρα επίσης προσωρινό «όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο αίτημα για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε γιατρούς και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων. Οι εν λόγω ομάδες εργαζόμενων αντιδρούν στις κυβερνητικές διατάξεις που οδηγούν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, εφόσον δεν εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Γ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ υπό την  προεδρία της αντιπροέδρου κυρίας Κωνσταντινίδου απέρριψε τέσσερις αιτήσεις που είχαν καταθέσει νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι  νοσοκομείων από όλη τη χώρα. Οι αιτήσεις αφορούν 115 συνολικά προσφεύγοντες.

Εν τω μεταξύ εκκρεμεί στην Ολομέλεια ΣτΕ ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ (έκδοση δηλαδή προσωρινής διαταγής και αναστολή απόφασης για υποχρεωτικότητα).

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email