Τις τελευταίες ώρες ήρθε στη δημοσιότητα η απόφαση που πήρε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού να χαρακτηρίσει τα Ελληνικά νησιά με τρεις ζώνες επικινδυνότητας σε σχέση με τον CoVid-19.
Η απόφαση
Στην απόφαση αναφέρονται τρεις ζώνες επικινδυνότητας βάσει δύο σημαντικών κριτηρίων: την προσβασιμότητα σε υποδομές υγείας και την δυνατότητα ελέγχων για τον κορονοϊό. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο τουρισμού κατέταξε την Σαμοθράκη (και την Θάσο) στην τρίτη ζώνη, δηλαδή επίπεδο επικινδυνότητας 1 – υψηλού κινδύνου.
Σε αυτήν την κατώτερη κατηγορία βρίσκονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν απλές υποδομές υγείας (όχι CoVid-19) καθώς και όσοι δεν έχουν καθόλου υποδομές υγείας (π.χ. ακριτικά νησιά).
Οι αντιδράσεις
Η απόφαση αυτή ήταν φυσικό να δημιουργήσει αντιδράσεις από πολιτικά πρόσωπα του νομού Έβρου. Η βουλευτής του ΣυΡιζΑ Νατάσα Γκαρά με επιστολή της καταδικάζει αυτό το γεγονός και την ίδια ώρα, επιστολή εξέδωσε και ο επικεφαλής της Περιφερειακής Συνθέσεις Χριστόδουλος Τοψίδης για το ίδιο θέμα περιλαμβάνοντας μέσα στις αναφορές του και το νησί της Θάσου δεδομένο ότι και αυτό έχει λάβει τον ίδιο χαρακτηρισμό με την Σαμοθράκης (διαβάστε τις επιστολές στο τέλος του άρθρου)
Η διευκρίνιση
Πριν από λίγο όμως ο υφυπουργός τουρισμού Μάνος Κόνσολας έκανε την παρακάτω δήλωση θέλοντας να καθησυχάσει και να διευκρινίσει το σκεπτικό της απόφασης με τις ζώνες επικινδυνότητας.
Η δήλωση του υφυπουργού έχει ως εξής:«Το υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους» και συμπλήρωσε: «μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν απλά εσφαλμένη, αλλά εκτός πάσης λογικής. Θα έστελνε, όπως αναφέρει, λάθος μήνυμα και θα δημιουργούσε εντυπώσεις».
Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των ζωνών είπε: «περιορίζεται στην καταγραφή των δυνατοτήτων των δομών υγείας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19, σε κάθε περιφέρεια, αλλά και σε κάθε νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό και με βάση αυτή την καταγραφή να διαμορφωθούν τα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και να ενισχυθούν οι δομές υγείας».
Δελτίο Τύπου Ν.Γκαρά
Ν. Γκαρά: «Απαράδεκτη δυσφήμιση της Σαμοθράκης από το Υπουργείο Τουρισμού και την Κυβέρνηση»
Η απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού να κατατάξει το νησί της Σαμοθράκης στα νησιά «υψηλού κινδύνου» λόγω κορονοϊού, είναι μία εξαιρετικά ατυχής απόφαση που έρχεται τη χειρότερη στιγμή. Απαξιώνει και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις τουριστικές επιχειρήσεις και τους κατοίκους της Σαμοθράκης.
Είναι ακατανόητος ο λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση επιλέγει να βάλει στη μαύρη λίστα τη Σαμοθράκη, τη στιγμή που το νησί απέχει λιγότερο από δύο ώρες από ένα σύγχρονο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αυτό της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μάλιστα είναι και Νοσοκομείο Αναφοράς για τον COVID-19.
Είναι αδιανόητο το Υπουργείο Τουρισμού να βγάζει οδηγίες που κατατάσσουν την Σαμοθράκη στην ίδια κατηγορία με εξαιρετικά απομονωμένα νησιά όπως είναι οι Οθωνοί ή η Γαύδος, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα του νησιού προσπαθούν να σώσουν ότι έχει απομείνει από την τουριστική περίοδο.
Αντί να ενισχύσει τις Δημόσιες Δομές Υγείας, τις επιχειρήσεις, τον Τουρισμό και τους νησιώτες, η Κυβέρνηση αναλώνεται σήμερα στο πως θα δυσφημίσει τα νησιά μας. Δυστυχώς φαίνεται πως τίποτε δεν κατάλαβε από τις περσινές της παλινωδίες που τόσο έπληξαν το νησί της Σαμοθράκης. Βλέπουμε και φέτος να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη, οι ίδιες εγκληματικές ανευθυνότητες.
Θα πρέπει άμεσα από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, όλους τους ιθύνοντες, να ληφθούν έκτακτες αποφάσεις και μέτρα που θα περιορίζουν τη ζημία που ήδη έχει γίνει από την παραπάνω προβληματική απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού.
ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ του επικεφαλής της παράταξης «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ» Χριστόδουλου Τοψίδη
«Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες παρακολουθεί τις εξελίξεις που ανακοινώνει το Υπουργείο ως απλοί θεατές !»
Το Υπουργείο κατά την χθεσινή του ανακοίνωση περί της επικινδυνότητας των νήσων, κατέταξε τη Θάσο και τη Σαμοθράκη λόγω της επικείμενης υγειονομικής κρίσης στην υγεία (covid-19) σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας. Δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια που χρησιμοποίησε το Υπουργείο, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θέμα που έχει δύο πτυχές. Τόσο την πραγματική, για την οποία είμαστε βέβαιοι ότι τα δύο νησιά είναι από τα ασφαλέστερα στον τομέα αυτό, όσο και του ανταγωνισμού, όπου είναι προφανές ότι το Υπουργείο «ρίχνει» τη Θάσο και τη Σαμοθράκη προς όφελος όλων των υπολοίπων τουριστικών περιοχών της Βόρειας Ελλάδος.
Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο διαπράττει αυτό το μεγάλο λάθος, η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες, παραμένουν ως αμέτοχοι θεατές μπροστά στο φλέγον αυτό ζήτημα. Έτσι ούτε απέτρεψαν την δυσμενή αυτή κατάταξη, ούτε αντέδρασαν άμεσα ώστε να διορθωθεί. Αποδεικνύεται, όμως, ότι παρά τις πολυδιαφημιζόμενες «άκρες» που διαθέτουν στην κυβέρνηση, δεν είχαν καμία ενημέρωση! Εκτός και αν δεν αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα του θέματος.
Τους καλούμε, αντί να ασχολούνται με την πολιτική των φωτογραφιών, των ανέξοδων δηλώσεων, των αυτονόητων θεμάτων της καθημερινότητας και της εναγώνιας προσπάθειάς τους να καπηλευθούν τη δουλειά σοβαρών επιχειρήσεων και φορέων του τουρισμού (όπως ευστόχως και δικαίως καταγγέλλει στην γραπτή της δήλωση, η Περ. Σύμβουλός της παράταξής μας, κα Μαρία Πολυμέρου), να συνέλθουν και να απαιτήσουν από το Υπουργείο να αποκαταστήσει την κατάταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης, σχετικά με το ζήτημα της ζώνης κατάταξης για λόγους επικινδυνότητας εξαιτίας του COVID – 19.