Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου: 4ο Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας- «Η Φαρμακοεπιδημιολογία στο επίκεντρο της διαχείρισης της πανδημίας»

Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

Στις 19-21 Απριλίου 2021 θα διεξαχθεί, διαδικτυακά, το 4ο Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας με θέμα «Η Φαρμακοεπιδημιολογία στο επίκεντρο της διαχείρισης της πανδημίας» που διοργανώνουν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου και το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας, καθώς και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής Υγείας (ΕΕΜΕΠΥ) και της HL7 Hellas.

Η διοργάνωση προσεγγίζει την πολιτική υγείας υπό το πρίσμα της επιστήμης της Φαρμακοεπιδημιολογίας εν μέσω της πανδημίας Covid-19. Η πανδημία αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη φαρμακοεπιδημιολογία ως ένα εργαλείο ανάπτυξης πολιτικών υγείας, που αφορά όλους τους συντελεστές της υγείας, και τη φαρμακευτική αγορά.

Στο φετινό Συμπόσιο συμμετέχουν εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση των πολιτικών υγείας στη χώρα μας.

Tην εναρκτήρια ομιλία τη Δευτέρα 19.04 θα απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπ. Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει για τα «Μεγάλα Δεδομένα» στη διαχείριση της υγείας, που αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα του Συμποσίου.

Την Επίσημη Τελετή Έναρξης του Συμποσίου, 19 Απριλίου, ώρα 19.00 θα τιμήσει με τη συμμετοχή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Λόγω της διαδικτυακής φύσης της εκδήλωσης, στις εργασίες του 4ου Συμποσίου θα συμμετέχουν διεθνούς φήμης ομιλητές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, παρέχοντας μία εξαιρετική ευκαιρία διάδοσης της γνώσης στον τομέα της Φαρμακοεπιδημιολογίας. Την πρώτη ημέρα του Συμποσίου, ο Brian L. Strom, MD, MPH, Rutgers University, ΗΠΑ, διακεκριμένος επιστήμονας στη Φαρμακοεπιδημιολογία, θα μιλήσει με θέμα «Pharmacoepidemiology at the epicenter of the pandemic». Την κεντρική ομιλία της Τρίτης 20.04 θα απευθύνει ο Καθηγητής του MIT, Dimitris Bertsimas, με θέμα «Predictive and Prescriptive Analytics for Covid-19», ενώ την ίδια μέρα ο καθ. Φαρμακοεπιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης Olaf Klungel θα μιλήσει με θέμα τη Φαρμακοεπιδημιολογία και Φαρμακοεπαγρύπνηση κατά την πανδημία του SARS-Cov-2. Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα απευθύνει ομιλία ο Xavier Kurz, Dr., M.D., MSc, PhD, Head of data Analytics Workstream, Data Analytics and Methods Task Force, ΕΜΑ, ο οποίος θα αναφερθεί σε καλές πρακτικές σε μελέτες παρατήρησης της λοίμωξης Covid19 και των εμβολίων. Την τελευταία ημέρα του Συμποσίου, 21.04, θα συμμετέχει με διάλεξη ο καθ. Jonathan Halevy, Πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου Shaare Zedek με θέμα διαχειριστικά ζητήματα της πανδημίας Covid-19 στο Ισραήλ, με έμφαση στον εμβολιασμό. Τέλος, κεντρική ομιλία με τίτλο «Novel ways to get safety, effectiveness and comparative effectiveness evidence» (νέες μέθοδοι συλλογής δεδομένων ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και συγκριτικής αποτελεσματικότητας) θα απευθύνει ο Thomas MacDonald, διαπρεπής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοεπιδημιολογίας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Dundee, Ην. Βασιλείου.

Στο Συμπόσιο θα αναλυθούν -μεταξύ άλλων- θέματα όπως η «Θεραπευτική της πανδημίας και ανάλυση δεδομένων», όπου ο καθ. Πανεπιστημίου Πατρων Χ. Γώγος θα καταθέσει τα τρέχοντα θεραπευτικά δεδομένα στην Covid-19, και ο Αντώνιος Δούρος, επίκ. καθ. Πανεπιστημίου Μόντρεαλ, θα αναφερθεί στη διαχείριση φαρμακοεπιδημιολογικών δεδομένων στον καιρό της πανδημίας, ενώ θα συζητηθεί ο «Εμβολιασμός στην περίοδο της Πανδημίας» από τους ειδικούς, μεταξύ των οποίων ο κ. Γιώργος Παυλάκης, M.D., Ph.D., Chief at Human Retrovirus Section, Vaccine Branch, Center for Cancer Research, National Cancer Institute των ΗΠΑ, ο καθ. Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, ο ομότιμος καθ. Γιάννης Κυριόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, και ο αναπλ. καθ. Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Χρίστος Πέτρου. Το θέμα «Εμβολιασμός Covid-19 & Φαρμακοεπιδημιολογία» θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο Στρογγυλού Τραπεζιού την τελευταία ημέρα του Συμποσίου.

Το επίκαιρο θέμα της ανίχνευσης ιικού φορτίου στα λύματα ως χρήσιμης επιδημιολογικής προσέγγισης θα συζητήσουν το απόγευμα της Τρίτης, οι καθηγητές Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου & Νικόλαος Σ. Θωμαΐδης, με συντονιστή τον καθ. ΔΠΘ, Θεόδωρο Κωνσταντινίδη.

Σε συνεδρίες με τη συμμετοχή ειδικών θα αναλυθούν η συμβολή των «Μεγάλων Δεδομένων» στη διαχείριση νοσημάτων και τη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και ο ρόλος της Φαρμακοεπιδημιολογίας στην τεκμηριωμένη εκτίμηση κινδύνου & χάραξη πολιτικής, ενώ ένα Στρογγυλό Τραπέζι θα αφιερωθεί στη Φαρμακοεπιδημιολογία & Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας, το οποίο θα συντονίσει ο καθ. Κυριάκος Σουλιώτης, με εισηγήσεις των Κώστα Αθανασάκη και Ηλία Κυριόπουλου και σχολιασμό των καθηγητών Γιάννη Υφαντόπουλου και Μαίρης Γείτονα.

Τέλος, η «Φαρμακοεπιδημιολογία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο κοινοτικό ιατρείο & φαρμακείο» είναι το θέμα τής πολύ ενδιαφέρουσας συνεδρίας που θα συντονίσουν οι κ.κ. Ειρήνη Β. Χατζοπούλου & Ευαγγελία Νένα, με ομιλητές τον καθ. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χρήστο Λιονή, τον γενικό ιατρό Ευάγγελο Φραγκούλη, αλλά και κοινοτικούς φαρμακοποιούς.

Το Συμπόσιο απευθύνεται σε όλο το φάσμα των παραγόντων του ευρύτερου χώρου της υγείας: πανεπιστημιακούς, ερευνητές, ιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους νοσοκομείων, ενώσεις ασθενών, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς του τομέα υγείας, στελέχη επιχειρήσεων φαρμακευτικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικούς φορείς, φοιτητές, πολιτικούς, δημοσιογράφους.

Το 4ο Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ΝΠΔΔ, του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο, το πλήρες πρόγραμμα και στοιχεία των ομιλητών, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συμποσίου: www.pharmacoepidemiology.gr

Για να παρακολουθήσετε το Συμπόσιο, είναι απαραίτητη η εγγραφή σας. Η συμμετοχή για εκπροσώπους του τύπου είναι δωρεάν.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email