Στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους.
«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση» δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, κάνοντας λόγο για έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στη βάση μιας θετικής ατζέντας, περίπου δύο εβδομάδες πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.
Παράλληλα, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ανέφερε πως «η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα» αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε στην Επιτροπή:
«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με προσοχή. Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα, μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην εγγύς περιφέρειά μας. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται, το τελευταίο διάστημα, προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια και της αμοιβαίας διπλωματίας αλληλεγγύης.
Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και αναζωογονήσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς διαλόγου μας. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023.
Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε ότι «το κλειδί για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί είναι η κατοχύρωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που αποτελούν εγγενή δικαιώματά του».
«Αν υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών και το καθεστώς των δύο πλευρών θα εξισωθεί πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Τη δημιουργία στη Γάζα ενός «μηχανισμού περιφερειακής κυριότητας και εγγυήσεων» προωθεί η Άγκυρα, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός.
«Είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να μιλήσουν με μια φωνή για να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «το ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι οι δυτικές χώρες, που έχουν επιρροή στο Ισραήλ, σιωπούν μπροστά στις φρικαλεότητες στη Γάζα». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί «να ανοίξει την πόρτα σε άλλες κρίσεις και να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συμμαχίες».
Για την άρση των αμερικανικών εμποδίων στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Άγκυρα έχει αυξήσει σε όλα τα επίπεδα τις προσδοκίες της ότι το αίτημα προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό χωρίς όρους και περιορισμούς.
Ο Χακάν Φιντάν δεν δίστασε πάντως να εκφράσει για μία ακόμη φορά τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας κατά των ΗΠΑ, επειδή συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK-YPG στη Συρία, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους. «Στις συναντήσεις μας τονίσαμε έντονα ότι η συνεργασία της Αμερικής με το PKK-YPG, η παρουσία του FETO (γκιουλενιστών) στις ΗΠΑ και οι μονομερείς κυρώσεις τους είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της Συμμαχίας» δήλωσε.
Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε πως «η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ένταξης και συνεχίζει να επιδιώκει εποικοδομητικές πολιτικές για τη βελτίωση της συνεργασίας και του διαλόγου σε όλους τους τομείς». Σχολίασε, ωστόσο, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει μερικές φορές πολύ από το να επιδείξει ένα στρατηγικό όραμα, πιο πρόσφατα στην περίπτωση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία για το 2023».
Πηγή: news247.gr