Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Χαρδαλιάς: Οι δύσκολες ημέρες ξεκινούν όταν τελειώσει ο καύσωνας – Σε κρίσιμο σημείο η πανδημία

 «Οι δύσκολες ημέρες δεν είναι γι’ εμάς μόνο ο καύσωνας. Οι δύσκολες ημέρες ξεκινούν όταν τελειώσει, με την ξηρασία που θα έχει δημιουργηθεί. Άρα έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες συναγερμού, ετοιμότητας, επαγρύπνησης», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

«Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει κόπωση. Προσπαθούμε κάθε ημέρα να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας ανάλογα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, τα οποία, μας έρχονται», σημείωσε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Σχολιάζοντας την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια τόνισε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι σε πλήρη συναγερμό. Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Σκρέκας έκανε σύσκεψη για αυτό χθες και σήμερα. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Ο βαθμός ετοιμότητα είναι υψηλότατος. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να δώσει λύσεις εκεί που θα υπάρξουν προβλήματα».

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο των πυρκαγιών ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε την εικόνα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής.

«Δίνεται μια μεγάλη μάχη. Τις επόμενες δύο – τρεις ώρες θα φθάσουν (στη Ρόδο) επίγειες δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε μία δύσκολη φωτιά».

Για την πρόληψη των πυρκαγιών

Αναφερόμενος στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το δόγμα και την προσέγγιση του κράτους. «Με το νόμο 4622, εξασφαλίσαμε στην Πολιτική Προστασία τα εργαλεία ώστε να παρεμβαίνει όποτε εκείνη θεωρεί ότι είναι η αρμοδιότητά της. Με το πρόγραμμα “Δρυάδες” σε 18 σημεία της Αττικής έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες: ανοίχτηκαν αντιπυρικοί δρόμοι, συντηρήθηκαν δρόμοι, έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ποιος κάνει τι, το ζήτημα είναι αν αυτοί που έχουν τις αρμοδιότητες μπορούν πραγματικά να τις εκτελέσουν. Την ώρα της κρίσης να κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτό χρειάζεται μια επικαιροποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, με εντολή του πρωθυπουργού, από Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, θα έχει λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα των καθαρισμών των δασών, με συγκεκριμένους πόρους. «Η λογική των μελετών που πάνε και έρχονται πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αποφασισμένοι. Υπάρχει πολιτική βούληση να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις παθογένειες των τελευταίων ετών».

Σχολιάζοντας τον τρόπο και τον χρόνο αντίδρασης των αρμοδίων Αρχών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ο υφ. Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πώς «βρισκόμαστε σε ένα στάδιο της απόλυτης κλιματικής απορρύθμισης. Μιλάμε για κλιματική απειλή. Δείτε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Εμείς έχουμε προετοιμάσει τον μηχανισμό. Κάθε ημέρα κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ο βαθμός θωράκισης της χώρας προχωράει με γοργούς ρυθμούς και πλέον προσπαθούμε κάθε χρόνο να έχουμε περισσότερα μέσα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η πρόληψη. Είναι και η ετοιμότητα, η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση. Είναι οι τέσσερις άξονες που κινείται η Πολιτική Προστασία με το 4662 του Εθνικού Μηχανισμού. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί να εξαφανίσουμε αγκυλώσεις δεκαετιών».

Σύμφωνα με τον ίδιο η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των κρίσιμων καταστάσεων έγκειται στο ότι «αλλάζουμε την νοοτροπία και τον τρόπο προσέγγισης, τον τρόπο ανάλυσης των πραγματικών δεδομένων και να εξασφαλίσουμε στη χώρα, μέσω από το πρόγραμμα “Αιγίς”, που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που ψήφισε το ΚΥΣΕΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα επένδυσης υποδομών και μέσων που αφορά στη θωράκιση της χώρας τα επόμενα χρόνια. Να εξασφαλίσουμε όλα τα μέσα που χρειαζόμαστε γι’ αυτή την κλιματική απορρύθμιση».

«Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο – Να αυξήσουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, για το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών, αναφέροντας ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν καλά της δουλειά τους.

«Υπάρχει ισχυρή σύσταση. Το λιμενικό κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι κατά την έξοδο από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά. Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους καλά».

«Όλο αυτό το ζήτημα με την πανδημία είναι μία παγκόσμια κρίση. Ένας αόρατος εχθρός, με τον οποίο -όλους αυτούς τους μήνες- δίνουμε πολλές και διαφορετικές μάχες. Το κράτος κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Υπάρχει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Τα κρούσματα, δυστυχώς είναι υψηλά. Υπάρχουν περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Η απάντηση σε όλο αυτό είναι η τήρηση των μέτρων και ο εμβολιασμός. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά κραυγές χωρίς ουσία. Προέχει να αυξήσουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών μας. Να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας. Αλλά μέχρι να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα».

Kαι όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «βεβαίως χρειάζεται ο κόσμος να εκτονωθεί. Το καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι πολλές φορές όταν έχουμε ξέφρενες καταστάσεις λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής του επιδημιολογικού φορτίου και αυτό μπορεί να μας κοστίσει θανάτους. Απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η ανθρώπινη ζωή».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες. Υπάρχει ανησυχία. Δεν υπάρχει θέμα να πάμε σε κάποια οριζόντια lockdown. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί. Όμως αν χρειαστεί μπορούμε να πάρουμε μέτρα να σταματήσουμε μια εκθετική αύξηση του ιού, θα τα πάρουμε τα μέτρα αυτά». Όπως διευκρίνισε, «εμείς δεν στοχοποιούμε περιοχές, δεν απειλούμε κανέναν. Δεν στέλνουμε τελεσίγραφα. Εμείς εκφράζουμε την αγωνία για την επιδημιολογική κατάσταση σε κάποιες περιοχές. Όταν αυτή ξεφεύγει η κυβέρνηση και οι επιδημιολόγοι έχουμε συγκεκριμένα εργαλεία. Αν δούμε ότι οι συρροές δεν στεγανοποιούνται και αν τα τοπικά συστήματα υγείας πιέζονται, προφανώς θα πάρουμε τέτοιου είδους αποφάσεις (σ.σ. τύπου Μυκόνου)».

Και όπως πρόσθεσε, «στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι επαγγελματίες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Υπάρχουν, ωστόσο, εκείνοι οι λίγοι που αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία και πολλές φορές αυτοί φτάνουν για να δημιουργήσουν το μεγάλο πρόβλημα».

Πηγή: cnn.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη